2021-11-10

«Слідом за пам’яттю»: студенти та викладачі політехніки написали XXI Радіодиктант національної єдності

9 листопада більше сотні студентів і викладачів Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу долучилися до щорічної акції у День української писемності та мови – написання XXІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності та поділились враженнями від авторського тексту Юрія Андруховича. Надіслати диктант на перевірку можна було за допомогою будь-якого гаджета.

«Слідом за пам’яттю»: студенти та викладачі політехніки написали XXI Радіодиктант національної єдності

Уже втретє гуманітарний факультет Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виступив організатором онлайн-акції спільного написання XXI Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Напередодні події на офіційних медіаресурсах університету та гуманітарного факультету анонсували запрошення, щоб усі бажаючі мали можливість долучитися до щорічної акції на платформі Zoom. Учасників у спільноті політехніки налічувалося більше сотні.

Головною офлайн-аудиторією із дотриманням вимог безпеки та протиепідемічних заходів стала Національна бібліотека України імені Вернадського, де зібралося понад півсотні шанувальників українського слова. Щороку акція набуває масштабності — у ній беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для написання диктанту також організували у приміщенні Радіохабу Академії суспільного мовлення, де відомі українці писали диктант із дотриманням карантинних вимог.

Трансляція події традиційно відбувалася на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», на фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube і на всіх регіональних каналах.

Написати щорічний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності мали можливість усі бажаючі з різних куточків світу. До акції долучилися вітчизняні дипломатичні представництва, науковці, громадські діячі, політики, державні службовці, митці, школярі та студенти провідних українських університетів.

Написання радіодиктанту не має на меті перевірити грамотність конкретної особи, а проводиться як своєрідний флешмоб – єднання навколо рідної мови.

У прямому ефірі із «Суспільної студії» авторський текст диктанту читав культовий український письменник, поет і перекладач Юрій Андрухович. Цьогорічний текст мав назву «Слідом за пам’яттю», його особливостями стали написання слів з дотриманням норм нового українського правопису та велика кількість розділових знаків. За словами Юрія Андруховича, текст мав кілька версій і рівнів складності, а завершальний варіант шліфувався та мовно відточувався близько місяця.

«Текст доволі складний, я б не мав шансів написати його без помилок, якби не був його автором. Написав на «четвірку» по п’ятибальній системі. Я уклався, у 199 cлів з максимально дозволених 200 слів», – прокоментував автор диктанту.

До методичної роботи над XXI Радіодиктантом національної єдності долучилася українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянська академія» і провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.

«Написання щорічного радіодиктанту національної єдності – це чудова нагода не тільки перевірити власні знання, але й вкотре згуртувати поціновувачів українського друкованого слова навколо благородної справи популяризації літератури і культури рідного народу. Студентська молодь Полтавської політехніки та Полтавського фахового коледжу нафти і газу не лишається осторонь наших спільних ініціатив, щороку кількість бажаючих долучитися до написання радіодиктанту національної єдності невпинно зростає.

Твердо переконана, що тематика тексту не залишила байдужим нікого з широкого загалу, а неповторні декламаторські манери Юрія Андруховича мотивують підвищувати власний рівень мовної освіченості та читацької культури», – прокоментувала кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

За словами модераторки університетського флешмобу, доктора педагогічних наук, доцентки кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Оксани Тур, текст зацікавив своєю неповторністю не тільки студентів – філологів, це чудовий зразок авторського письма, яким можна проілюструвати значну кількість норм нового українського правопису.

Чи виникали труднощі при написанні диктанту? Викладачі та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу поділилися власними враженнями, зауваживши, що, в цілому, текст був досить складним.

Зокрема, студентка групи 101-Гі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Семергей зауважила, що вона щороку пише радіодиктант, адже долучення до Всеукраїнської акції викликає в неї надзвичайне відчуття єдності, приналежності до чогось великого, масштабного, важливого: «Текст цьогорічного тексту був досить складним, були такі слова, яких я не знала, крім того, його швидко читали, тому деякі слова мною було пропущено».

На думку викладачів кафедри українознавства, культури та документознавства, цьогорічний диктант має вищий рівень складності, порівняно з минулорічним.

За словами кандидатки філологічних наук, доцентки кафедри загального мовознавства та іноземних мов Полтавської політехніки Світлани Галаур, участь викладача закладу вищої освіти у написанні національного диктанту єдності засвідчує його небайдуже ставлення до власної країни й мови, «живий» приклад для студентів. «Це чудова нагода випробувати на собі сучасний тренд – навчання упродовж життя», наголошує науковиця.

Студент групи НМ-3-1 Полтавського фахового коледжу нафти і газу Ярослав Пащенко твердо переконаний, що бути грамотним сьогодні – це модно і престижно, а диктант національної єдності максимально охоплює правила сучасного правопису. Водночас, наголошує Ярослав, суттєва перевага диктанту полягає у відсутності оцінки та аналізу виконаного.

Роботи учасників прийматимуть у онлайн та офлайн-форматах. Диктант потрібно писати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати. Після завершення диктанту усі охочі можуть надіслати свої роботи на електронну скриньку «Українського радіо»: rd@ukr.radio.

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднили на сайті ukr.radio 9 листопада. Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія.

Паперового листа необхідно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001, «Українське радіо», «Радіодиктант» (гриф дати надсилання має бути не пізніше ніж 10 листопада).

Дедлайн для надсилання готового тексту – астрономічна доба.

Після оприлюднення тексту диктанту на сайті «Українського радіо» 11 листопада електронні листи не прийматимуть.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Учасники акції, які напишуть без жодної помилки, отримають подарункові набори від партнерів проєкту.

Нагадаємо, натхненником минулорічної акції також став гуманітарний факультет, а тематика диктанту, прочитаного у прямому ефірі популярною українською акторкою Риммою Зюбіною, стосувалася книжкових викликів ери.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»