2020-11-09

«Виклики книжкової ери»: студенти та викладачі політехніки написали ювілейний радіодиктант

9 листопада студенти і викладачі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу долучилися до щорічної акції у День української писемності та мови – Ювілейного XX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності та поділились враженнями.

«Виклики книжкової ери»: студенти та викладачі політехніки написали ювілейний радіодиктант

Організатором онлайн-простору для написання радіодиктанту виступив гуманітарний факультет Полтавської політехніки. Напередодні події анонсували запрошення, щоб усі бажаючі мали можливість долучитися на платформі Zoom.

Трансляція події відбувалася на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», на фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube і на всіх регіональних каналах.

Написати щорічний Всеукраїнський радіодиктант національної єдності мали можливість усі бажаючі з різних куточків світу. Цьогоріч до акції долучилися вітчизняні дипломатичні представництва. Головною офлайн-аудиторією із дотриманням вимог безпеки стала Національна бібліотека України імені Вернадського, де участь у написанні диктанту й перевірці свого знання рідної мови взяли Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, народні депутати України Євгенія Кравчук, Кіра Рудик, відомі артисти Наталія Сумська, Світлана Білоножко, Анжеліка Рудницька, Ахтем Сеїтаблаєв, музиканти, дипломати з посольств Чорногорії та Японії, високопосадовці з Міністерства науки і освіти, Українського радіо, НСТУ, Незалежної асоціації телерадіомовників, громадські діячі. Ще однією локацією для відомих митців, політиків і популярних постатей стала студія «Українського радіо».

Написання радіодиктанту не має на меті перевірити грамотність конкретної особи, а проводиться як своєрідний флешмоб – єднання навколо рідної мови.

У прямому ефірі із «Суспільної студії» диктант читала популярна українська акторка Римма Зюбіна. Цього року диктант мав назву «Виклики книжкової ери». Особливостями тексту стали використання норм нового українського правопису та посилений акцент на розділових знаках. Автор тексту диктанту «Виклики книжкової ери» – відомий український письменник та видавець, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович.

«Кожного року беремо участь у написанні радіодиктанту національної єдності, адже це чудова можливість згуртувати людей, морально небайдужих до української мови та культури, істинних поціновувачів літературного слова. Приємно, що наші ініціативи охоче підтримує студентська молодь – цього року, незважаючи на надзвичайну зайнятість, дистанційний формат навчання, диктант писали понад сто учасників.

Ювілейний XX Всеукраїнський радіодиктант національної єдності став наймасовішим флешмобом осені 2020 року, а тематика диктанту «Виклики книжкової ери» переконала нас в тому, що питання виховання культури читання, поваги до друкованого слова гостро звучить не лише для викладачів – філологів, але й для журналістів, політиків, громадських діячів», – прокоментувала кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Анна Агейчева.

За словами модераторки флешмобу в політехніці, доктор педагогічних наук, доцента кафедри українознавства, культури та документознавства Оксани Тур, мова – не лише засіб комунікації, це спосіб духовної самоідентифікації. Адже не через одяг, багатство чи інші зовнішні ознаки людина виявляє свою індивідуальність, духовність, культуру, ставлення до власного народу, інших національностей та до світу в цілому.

Чи виникали труднощі при написанні диктанту? Викладачі та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» поділилися власними враженнями, зауваживши, що, в цілому, текст був середньої складності.

«На мою думку, цьогорічний диктант був легшим, ніж минулого року. Подібні масштабні заходи задля об’єднання українців у популяризації рідної мови та літературного слова мають величезне загальнодержавне значення», – говорить постійна учасниця акції, студентка групи 401-ГД гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Панченко.

«Загальнонаціональний диктант дає можливість ще раз усім нам задуматися над тим, наскільки важлива для нас рідна мова. Тому ми з радістю й натхненням підтримали національну акцію», – додає студентка групи 601-ГД гуманітарного факультету Любов Стороженко.

Студентка групи 101-пЕФ Даяна Тютюнник старанно готувалася та сподівається на гарний результат, незважаючи на те, що радіодиктант національної єдності писала вперше.

Викладачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», кандидат філологічних наук, доцент Ірина Денисовець зауважує: «У диктанті немає авторських знаків чи суперечливих орфограм, але при тому їхня загальна кількість висока, тому написати радіодиктант без помилок непросто».

За словами кандидата філологічних наук, доцента кафедри українознавства, культури та документознавства Людмили Дерев’янко, цьогорічний диктант має вищий рівень складності, порівняно з минулорічним.

Минулого року натхненником проведення акції став Навчально – науковий інституту інформаційних технологій та механотроніки, а тематика диктанту стосувалася динамічного розвитку цифрових технологій та доби діджиталізації.

Упродовж астрономічної доби учасники можуть надіслати свої роботи на електронну скриньку «Українського радіо»: rd@ukr.radio. Роботи прийматимуть у онлайн та офлайн-форматах.

Для зручності організатори підготували та оприлюднили на сайті ukr.radio 9 листопада електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Диктант потрібно писати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати.

Паперового листа необхідно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001, «Українське радіо», «Радіодиктант» (гриф дати надсилання має бути не пізніше ніж 10 листопада).

Після оприлюднення тексту диктанту на сайті «Українського радіо» 11 листопада о 11:00, електронні листи не прийматимуть.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Учасники акції, які напишуть без жодної помилки, отримають подарунок – набір книжок від «Українського радіо».

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»