2021-05-28

Стейкхолдери обговорили критерії якісної підготовки та працевлаштування фахівців з міжнародної економіки

18 травня відбулася робоча онлайн-зустріч викладачів та студентів кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Полтавської політехніки зі стейкхолдерами спеціальності «292 «Міжнародні економічні відносини». До активного обговорення питань якісної підготовки та працевлаштування випускників, забезпечення потреб підприємств регіону у кадрах долучилися науковці, студенти та фахівці-практики.

Стейкхолдери обговорили критерії якісної підготовки та працевлаштування фахівців з міжнародної економіки

Науково-педагогічні працівники кафедри міжнародних економічних відносин та туризму та студенти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» і представники АТ «Полтавський турбомеханічний завод» провели обговорення слабких та сильних сторін освітньо-професійної програми, критерії якісної підготовки фахівців з міжнародної економіки, умови проходження виробничої практики, стажування студентів і викладачів, працевлаштування випускників економічних спеціальностей. З метою побудови результативної дискусії залучили висококваліфікованих фахівців, які детально проаналізували сучасні тенденції українського ринку праці, перспективи розвитку галузі та висловили практичні рекомендації.

У зустрічі взяли участь директор АТ «Полтавський турбомеханічний завод» Григорій Кирик, директорка з персоналу підприємства Тамара Гнатюк, науково-педагогічні працівники кафедри міжнародних економічних відносин та туризму, студенти та аспіранти спеціальності 292 «Міжнародні економічні відносини» Полтавської політехніки. Модерувала професійну зустріч доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму Ірина Чичкало-Кондрацька.

Учасники проаналізували широкий спектр питань якісної підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Міжнародні економічні відносини»», обговорили перелік освітніх компонентів, загальних та фахових компетентностей, необхідних для підготовки конкурентоспроможних фахівців з міжнародної економіки, що користуватимуться значним попитом на ринку праці, зокрема на даному підприємстві.

Директор АТ «Полтавський турбомеханічний завод» Григорій Кирик зазначив, що підприємство зараз займається серйозним бізнесом, створюючи сучасну техніку та надаючи високотехнологічні послуги. На його думку, успішною стане та компанія, у якій працює дружна, креативна команда однодумців, професіоналів та науковців.

«Наразі наше підприємство розширює сферу зовнішньоекономічної діяльності, тому з нетерпінням чекаємо молодих перспективних фахівців. Крім достойної заробітної плати, можемо забезпечити кар’єрний зріст та можливість подальшого саморозвитку. Двері підприємства відкриті не тільки для молодих спеціалістів, а й для тих співробітників, які займаються науковою роботою за різними напрямами», – прокоментував очільник підприємства.

Стейкхолдер також відзначив, що Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – перший заклад вищої освіти Полтавського регіону, з яким почали тісну освітньо-наукову співпрацю. У планах – створення сприятливих умов для проходження виробничої практики та стажування студентів і викладачів, ознайомлення з потужностями підприємства, залучення фахівців після закінчення навчання в університеті.

Директор з персоналу АТ «Полтавський турбомеханічний завод» Тамара Гнатюк розповіла про можливості працевлаштування економістів-міжнародників, зокрема про потребу у таких фахівцях для проведення ділових переговорів англійською мовою з іноземними партнерами, укладання зовнішньоекономічних договорів тощо. Спікерка запросила студентів на екскурсію підприємством та стажування, що сприятиме набуттю ними необхідного практичного досвіду.

Співробітники підприємства також розповіли про славетну історію заводу, його сучасний стан та перспективи розвитку. АТ «Полтавський турбомеханічний завод» – одне з базових підприємств концерну «NICMAS». 130-річні традиції, органічний зв'язок виробничого досвіду та технічних інновацій незмінно забезпечують підприємству стабільний успіх, лідерські позиції на українському та європейському галузевому ринках.

Серед основних напрямків діяльності АТ «Полтавський турбомеханічний завод» – виробництво високоефективного енергозберігаючого обладнання в сфері компресорного та енергетичного машинобудування. Географія експорту продукції підприємства дуже широка: Азербайджан, Казахстан, Білорусь, Туркменістан, Сербія, Індія, Куба, Іран, Ірак, Єгипет, Туреччина, Болгарія, Польща, Румунія, США, Німеччина та багато інших.

Обговорення компонентів освітньо-професійної програми та подальшого співробітництва відбувалося у форматі «питання-відповідь». Бізнес-пропозиції, безумовно, знайдуть своє відображення при перегляді та вдосконаленні змістових та освітніх компонентів програми, в освітньому процесі при підготовці висококваліфікованих фахівців у сфері міжнародних економічних відносин.

Раніше стейкхолдери назвали професійні компетенції сучасних менеджерів та рекомендації для майбутніх науковців, викладачі та експерти працювали над вдосконаленням освітньої програми «Право», а також обговорили критерії якісної підготовки докторів філософії економічних спеціальностей.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»