2021-10-22

Студенти-філологи вшанували подвиг «Білої троянди» та обговорили постать німецької лідерки антинацистської боротьби

21 жовтня, у День народження лідерки боротьби проти нацистського режиму у Німеччині Софі Шолль студенти та викладачі кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки провели виховний захід, присвячений біографії нескореної патріотки та антифашистського руху спротиву під символічною назвою «Біла троянда».

Студенти-філологи вшанували подвиг «Білої троянди» та обговорили постать німецької лідерки антинацистської боротьби

Цьогоріч виповнюється 100 років від дня народження відомої німецької патріотки, лідерки у боротьбі проти нацистського режиму у Німеччині, студентки Мюнхенського університету Софі Шолль, яка разом з братом Хансом, очільником руху спротиву «Біла троянда» брали активну участь у діяльності молодіжної антифашистської організації, розповсюджуючи листівки і виступаючи на захист прав принижених панівною ідеологією людей. Вихована на засадах гуманістичних ідеалів, молода жінка відразу усвідомила небезпеки, які принесла з собою нова ідеологія. На жаль, історія «Білої троянди» була трагічною – за антигітлерівську діяльність Софі та Ханса Шолль у 1943 році було засуджено та публічно страчено.

З нагоди ювілейної дати та з метою вшанування пам’яті патріотично налаштованої німецької молоді, яка боролася проти гітлерівського режиму і ціною власного життя кинула сміливий виклик існуючій системі, викладачі та студенти кафедри германської філології Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели виховний захід та обговорили незабутню історію подвигу «Білої троянди» на тлі трагічних подій Другої світової війни. Студенти груп 201-ГФ та 501-ГФ стали активними учасниками обговорення однієї з трагічних сторінок історії Німеччини та дізналися чимало цікавих фактів про життя тогочасної німецької молоді.

Ідейною натхненницею меморіальної зустрічі для вшанування «Білої троянди» стала кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Полтавської політехніки Олена Дмитренко, яка надихнулася перебуванням влітку у музеї «Білої троянди» при Мюнхенському університеті.

«Побувавши у цьому дивовижному місці, відчула нагальну необхідність поділитися отриманими враженнями, щемкими емоціями зі студентською молоддю. Адже, вивчаючи мову, неможливо уявити її повноцінний розвиток без соціально-економічного, культурного контексту, знання історії, традицій і звичаїв певної країни. Німеччина – неймовірна країна, її громадяни свято бережуть пам’ять про власних героїв», – прокоментувала науковиця. За її словами, такі просвітницькі заходи спонукають молодь ще більше поважати історію рідної країни, глибше усвідомити та засвоїти уроки трагічного минулого.

До реалізації творчого задуму викладачки активно долучилась магістрантка групи 601-ГФ Яна Андрусь, яка підготувала яскраву презентацію німецькою мовою та ознайомила студентів-філологів з діяльністю представників антифашистського руху.

Студенти і викладачі гуманітарного факультету Полтавської політехніки охоче долучаються до світових ініціатив по відзначенню знаменних та ювілейних, історичних дат, готують презентації та виступи іноземними мовами, діляться власною точкою зору на проблеми сучасності.

Раніше науковиця гуманітарного факультету написала авторський посібник з лінгвокраїнознавства.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»