2021-04-02

Студент ННІ ІТМ переміг на науковому конкурсі з галузевого машинобудування з розробкою для бурового обладнання

Студент–магістрант Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Назар Драч здобув призове місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)».

Студент ННІ ІТМ переміг на науковому конкурсі з галузевого машинобудування з розробкою для бурового обладнання

30 березня на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели підсумкову науково-практичну конференцію II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)», у якій взяли участь понад 50 учасників з 25 провідних українських закладів освіти. На розгляд членів галузевої конкурсної комісії представили запатентовані та впроваджені в машинобудівну галузь, освітній процес інноваційні наукові розробки.

За результатами конкурсу наукова робота студента V курсу спеціальності 133 «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)» Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Назара Драча «Забезпечення раціонального відпрацювання та витрачання ресурсу талевого каната» (науковий керівник – кандидат технічних наук, доцент кафедри будівельних машин та обладнання Полтавської політехніки Микола Нестеренко) відзначена дипломом II ступеня.

На думку Назара Драча, даний процес відображає важливе завдання для підвищення надійності та ефективності роботи бурового обладнання, спричиненого ростом обсягів буріння нафтових та газових свердловин. Автором запропонована модернізація кронблока, що зменшує кількість перегинів канату та відповідно збільшує час експлуатації канату зі сталевого дроту.

«На мою думку, наше дослідження не втратить практичної цінності навіть через певний час. Працюючи над модернізацією вже існуючих моделей кронблока, мали на меті створити найоптимальніший варіант для використання на виробництві. Плануємо працювати над науковою проблемою й надалі, адже завжди знайдеться що змінювати та покращувати», – говорить автор розробки.

За словами наукового керівника – кандидата технічних наук, доцента кафедри будівельних машин та обладнання Миколи Нестеренка, практичну доцільність і корисність виконаної студентської наукової роботи у машинобудівній галузі України важко переоцінити. Внаслідок недостатньої довговічності зростає витрата талевих канатів і вимушені простої бурових установок в очікуванні заміни зношених канатів, що негативно впливає на техніко-економічні показники буріння. Під час проведення обчислень розрахували часову тривалість експлуатації сталевого канату в умовах вібрації з додатковим шківом та без нього. У результаті роботи було практично доведено: використання додаткового блоку збільшує час експлуатації каната під час вібрації в середньому на 31%.

Минулого року студент Миколи Нестеренка посів призове місце за актуальну наукову розробку.

Повний список переможців Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Галузеве машинобудування (Підйомно-транспортні, дорожні, будівельні, меліоративні машини і обладнання)» та рецензії на виконані наукові роботи розміщено у спеціальному розділі на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Вітаємо переможця та наукового керівника, пишаємося досягненнями! Бажаємо нових креативних ідей, наукових здобутків і яскравих перемог!

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»