2020-04-24

Студенти, аспіранти, науковці політехніки та представники бізнесу презентували дослідження в нафтогазовій сфері

23 квітня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» почала роботу 72-га наукова конференція професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету. До 15 травня 35 наукових секцій працюватимуть онлайн.

Студенти, аспіранти, науковці політехніки та представники бізнесу презентували дослідження в нафтогазовій сфері

72-а наукова конференція професорів, викладачів, наукових працівників, аспірантів та студентів університету, присвячена 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відкрилась засіданнями п’яти секцій на платформі Zoom.

Перше засідання відбулось у секції нафтогазових технологій. Онлайн у роботі секції взяли участь 88 учасників і ще 30 оффлайн. Студенти та науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту нафти і газу підготували 19 наукових доповідей, презентували свої дослідження, конкурсні науково-дослідницькі роботи у сфері видобутку природного газу і нафти. Модерували засідання завідувач кафедри нафтогазової інженерії та технологій, кандидат технічних наук, доцент Максим Харченко, а також д.т.н., професор Іван Зезекало та старший викладач кафедри Анна Ляшенко.

До привітального слова долучився головний інженер ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» Олег Голуб.

До участі у наукових обговореннях долучилися науково-педагогічні працівники Полтавського коледжу нафти і газу, запрошені фахівці нафтогазовидобувних компаній – ТОВ «Симоіл ЮА», ДП «Укрнаукагеоцентр», ПрАТ «Нафтогазвидобування», Beyken energy, УГВ-Сервіс АТ Укргазвидобування, САРС Лікво та інші представники топ-менеджменту компаній.

Запрошений експерт – фахівець ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України», випускник політехніки Ігор Щербина презентував роботу науково-дослідницької роботи установи та поділився професійними кейсами по створенню та апробації установок для дослідження нафтових і газоконденсатних систем. ДП «Укрнаукагеоцентр» НАК «Надра України» займається дослідженням фільтраційно-ємнісних властивостей продуктивного пласту породи – керну, визначенням типу первинних покладів газу, проведенням дослідженням механічних властивостей порід та складанням проєктно-кошторисної документації. Установа є базою для навчальної практики та потенційним роботодавцем для випускників нафтогазових спеціальностей – інженерів з розробки свердловин, геологів, екологів.

Коло обговорюваних питань – дослідження механічних властивостей твердих осадових порід, аналіз запасів промислового сланцевого газу та сфера його використання, актуальні проблеми утилізації бурових відходів, освоєння нафтових і газових свердловин.

Під час проведення секційного засідання визначили кращу наукову доповідь – «Обгрунтування перспектив глибокого концентрування водних розчинів іоногенних та неіоногенних речовин на основі газогідратної технології» (к.т.н., доцент кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Михайло Педченко). У роботі наведено детальний опис створеної установки та перспективи застосування технології на виробничих об’єктах.

Найкращими науковими студентськими доповідями стали «Видобуток нафти і газу в Туркменістані» (студент групи 404-НГ Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Мират Аманов у дослідженнях детально охарактеризував нафтогазову галузь Туркменістану, основні способи видобутку вуглеводнів та методи боротьби при ускладненні їх видобутку та проведено комплекс експериментальних досліджень) та «Збільшення видобутку конденсату шляхом використання вуглекислих солей амонію» (студент групи 301-пНГ Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Дмитро Ключка, наукові керівники - к.т.н., доц. Вікторія Дмитренко, д.т.н., проф. Іван Зезекало). Лабораторні експерименти підтверджені дослідно-промисловими випробуваннями, в результаті чого доведено збільшення видобутку вуглеводнів.

Цікавими доповідями відзначились студент Вадим Ковтун, викладачі кафедри нафтогазової інженерії та технологій Андрій Мангура та Олег Зімін, які представили власне бачення та аналіз наукових даних, виконаний у науково-експериментальних лабораторіях університету, узагальнили зібрану статистику.

Учасники запропонували залучити для участі в наступних науково-практичних конференціях більше іноземних студентів, випускників, що працюють в нафтогазовій галузі та фахівців-практиків.

Професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Іван Зезекало відзначив високий рівень організації та проведення секційного засідання, побажавши колегам і студентам плідної наукової діяльності та успіхів у навчанні.

Графік усіх секційних та пленарних засідань оприлюднено на офіційному сайті Національного університету імені Юрія Кондратюка.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»