2021-02-23

Студенти-айтішники виступили на Всеукраїнській олімпіаді з програмування

У Полтавській політехніці відбувся другий етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування. Університет представила команда студентів ННІ ІТ та механотроніки під керівництвом старшого викладача кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем Максима Демиденка.

Студенти-айтішники виступили на Всеукраїнській  олімпіаді з програмування

На базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся II (очний) етап Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування. Проведення студентських олімпіад має на меті пошук обдарованої студентської молоді, стимулювання їхньої творчої праці та підвищення якісного рівня підготовки кваліфікованих фахівців IT -сфери. Захід відбувся з урахуванням усіх протиепідеміологічних обмежень та карантинних обмежень, зумовлених світовою пандемією COVID-19 – дотриманням соціальної дистанції, використанням індивідуальних засобів захисту органів дихання та антисептиків для рук.

До другого туру потрапили три студентські команди полтавських закладів вищої освіти – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка та Полтавського університету економіки і торгівлі.

До складу полтавських команд-учасниць увійшли:

  • Команда «BrainDamage» Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: Олексій Михайличенко, Андрій Фіктянов, Микола Явір, тренер – старший викладач кафедри комп’ютерних та інформаційних технологій і систем Максим Демиденко;
  • команда «SBKB» Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка: Владислав Сергієнко, Богдан Вільницький, Антон Крутських, тренер – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри математичного аналізу та інформатики Олександр Мамон;
  • команда «StickOurDucks» Полтавського університету економіки і торгівлі: Роман Деркач, Дмитро Дудник, Віталій Пилипченко, тренер – кандидат фізико – математичних наук, доцент кафедри математичного моделювання та соціальної інформатики Юрій Олексійчук.

Студенти Полтавської політехніки мають різні зацікавлення: Микола Явір – розробник програмного забезпечення на мові Java та С++, займається створенням архітектурних рішень для різного роду систем на базі мікроконтролерів, Олексій Михайліченко – розробник програмного забезпечення на базі мов Java, С++, працює над створенням алгоритмів роботи штучного інтелекту для стратегій на базі мови LUA з використанням конфігурування на XML, створенням глобальних користувацьких кодів для вже існуючих стратегій з власним контентом (моделі, текстури, графічний інтерфейс, механіки), розробкою додатків на Юніті, а Андрій Фіктянов – розробник програмного забезпечення на мові Python для вебдодатків.

У командному заліку команда Полтавської політехніки посіла 173 місце серед 278 студентських команд з різних куточків України.

Практичні навички учасників дозволяють команді конкурувати з опонентами по створенню кращих алгоритмів та мати більший обсяг можливих мов для використання їхніх особливостей в певних умовах та при виконанні поставлених задач.

Всеукраїнська студентська олімпіада з програмування була організована за ініціативою Вінницького національного технічного університету (ВНТУ) та проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України, Всеукраїнського благодійного фонду «Асоціація підтримки та розвитку інформаційних технологій» («АПРІТ») та групи компаній AM-SOFT. Одним із членів цьогорічного журі був золотий призер IOI-2017, студент Каліфорнійського університету Берклі Антон Ципко.

ВНТУ вже 13 років проводить відкритий фінал Всеукраїнської студентської олімпіади за правилами ACM-ICPC, кількість учасників першого етапу якої за 2001-2012 рр. зросла від 68 команд у 2001 р. до більш ніж 650 команд у 2013 р.

У 2010 році оргкомітетом першості світу АСМ Всеукраїнській студентській олімпіаді було присвоєно статус півфіналу першості світу АСМ-ICPC, який проходить в Південно-Східній Європі. Метою олімпіади є створення умов для формування і підготовки університетських команд для участі в командній студентській першості світу з програмування ACM-ICPC (Association for Computing machinery – International Collegiate Programing Contest).

Олімпіада проводиться згідно правил Чемпіонату світу з програмування серед студентських команд, а саме:

  • команда складається з трьох студентів;
  • команді надається один комп’ютер;
  • командам пропонується 10 -15 задач різної складності, викладених українською та англійською мовами, тривалість змагань – 5 годин без перерви;
  • не дозволяється користування допоміжними джерелами інформації, словниками та електронними пристроями;
  • перевірка розв’язків здійснюється автоматично, через Інтернет-мережу , з використанням онлайн -системи проведення олімпіад e-judge.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» минулого року увійшов до ТОП-50 у рейтингу найпопулярніших українських закладів вищої освіти для вступників на IT-спеціальності за версією DOU. Також представник ННІ ІТ та механотроніки – викладач-айтішник представив наукову розробку під час «Ночі молодіжної науки – 2020».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»