2022-06-19

Студенти-фізтерапевти і реабілітологи допомагають відновитися постраждалим від війни

Студенти кафедри фізичної терапії та ерготерапії факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» допомагають своїми професійними вміннями переселенцям та захисникам України.

Студенти-фізтерапевти і реабілітологи допомагають відновитися постраждалим від війни

Студенти спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» займаються волонтерською і професійною діяльністю, надаючи реабілітаційну допомогу всім потребуючим. Їх підтримують науковці і викладачі.

Студентка третього курсу Поліна Скрипник володіє студіями тейпування і масажів. Від початку повномасштабного вторгнення надає допомогу захисникам безкоштовно. До війни вона активно опанувала професійні знання, відвідувала університетські та позауніверситетські курси.

«Волонтерською діяльністю я почала займатися саме з початку війни. Спершу мені було досить важко зрозуміти чим я можу допомогти, і тому я вирішила, що кращий спосіб – це робити те, що я вмію. Я допомагаю нашим бійцям та всім переселенцям. Моя волонтерська діяльність займає, мабуть, 70% мого життя. Намагаюся працювати без вихідних. Якщо я відчуваю, що потрібно взяти паузу, то я роблю вихідний, але намагаюся не відволікатись. Відпочинемо після перемоги», – прокоментувала Поліна Скрипник. – «Навіть під час масажу я можу включити собі пару і слухати, наприклад, з хірургії. І виконувати свою роботу».

Другокурсниця Софія Трубнікова працює медсестрою у приймальному відділенні КП «Полтавська обласна клінічна лікарня ім. М.В. Скліфосовського ПОР».

«Після Полтавського базового медичного коледжу вирішила покращити свої знання у фізичній реабілітології – подобається цей напрям, тож вступила до Полтавської політехніки за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія». Навчатись дуже подобається.

Ситуація сильно вплинула на моє життя, з відділення фізичної реабілітації перейшла до приймального відділення. Спершу було непросто, завантаженість була і є велика – окрім планових хворих, надходять ургентні, багато внутрішньо переміщених осіб. Але це безцінний досвід роботи, контакт з пацієнтами, сортування, налаштування їх на лікування. І самі пацієнти нас підбадьорюють – це навіть незвично, але дуже приємно. Залюбки долучаюсь, коли необхідно опрацювати гуманітарну допомогу, посортувати, перенести.

Захисники надихають, хочеться встигати зробити більше – в них така велика сила, могуть в очах, вони налаштовані на перемогу, ніколи не жаліються, все мужньо приймають, тож віримо, що все буде добре», – говорить Софія.

За спеціальністю 227 «Фізична терапія, ерготерапія» навчається досвідчена медсестра-анестезист, нині молодший сержант медичної служби Тетяна Ялова:

«Ще до війни я почала цікавитися масажами. За освітою я – медсестра-анестезист, маю досвід і анестезистки, і операційної, і реанімаційної медсестри, але ще до війни я дещо змінила свій напрям діяльності, почала займатися лікувальними і дитячими масажами. У 2020 році, коли почалася пандемія, я вирішила піти навчатися, використати цей час на підвищення кваліфікації, вступила до Полтавської політехніки.

Людям, які отримали поранення в умовах війни, доводиться довше повертатися до нормальної активності, саме постраждалим від війни дуже потрібен супровід реабілітологів. Дуже запам’яталась жінка, яку витягли з-під завалів.

Моя волонтерська діяльність почалася з серпня 2014 року, коли я приїхала в новостворений шпиталь міста Щастя. З грудня 2014 по липень 2016 року я служила санітарним інструктором медичного пункту територіальної оборони міста Києва, доводилося безпосередньо забирати поранених, також моїм обов’язком було навчити санітарів-інструкторів надавати різні види допомоги. З 27 лютого 2022 року я знову на службі».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» робить все можливе, щоб допомогти тим, кому це зараз необхідно.

«Кафедра фізичної терапії та ерготерапії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з перших днів підключилася до реабілітації переселенців, а потім почала підключатися до реабілітації захисників. Зараз забагато стресу, стресовий стан – більш психологічна проблема, але далі йдуть вже фізіологічні зміни. Ми спілкуємось з переселенцями, які зараз проживають в гуртожитках університету. Вони приходять до нас на кафедру на сеанси фізіотерапії – і бабусі, і діти, абсолютно різного віку. Ми працюємо з усіма. Наші психологи й ми стараємося бути поруч: перший стрес знімають психологи, ну а далі вже ми стараємось відновити їх функціонал. У вільний час приходять допомагати студенти старших курсів. А ще наші студенти працюють у різних клініках масажистами й фізичними реабілітологами, асистентами фізичних реабілітологів, надають допомогу потребуючим і за місцем роботи. Багато хто робить це на волонтерських засадах і від щирого бажання допомогти», – розповіла завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії, кандидат медичних наук, доцент Вікторія Горошко.

 

Раніше співробітники університету віддали частину заробітної плати на потреби українських захисників, на базі коледжу нафти і газу запрацював центр видачі індивідуальних продуктових наборів для ВПО, а студенти за вечір зібрали кошти на тепловізор для ЗСУ.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»