2021-02-22

Студенти-митці дебютували у Центрі сучасного мистецтва

19 лютого у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки відкрилась виставка студентських творчих робіт «Вісь 2.0». Студенти перших курсів кафедри образотворчого мистецтва дебютували в експозиції зі своїми творами у різних техніках.

Студенти-митці дебютували у Центрі сучасного мистецтва

У Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки розпочала свою роботу виставка студентських творчих робіт, виконаних у різних мистецьких техніках – від натюрмортів, портретів до батику. Виставка стала продовженням презентованої у рамках відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виставки «Вісь», на якій експонувалися 27 робіт випускників та викладачів кафедри образотворчого мистецтва, виконаних у різні роки. Упродовж року експозицію Центру сучасного мистецтва поповнюватимуть новими роботами.

З відкриттям привітали ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева, членкиня Національної спілки художників України, Міжнародної асоціації критиків та мистецтвознавців у Парижі АІСА, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко та перші гості виставки – науково-педагогічні працівники та співробітники університету.

«Привітав з творчим дебютом талановиту молодь – майбутніх професійних митців! У Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки, 19 лютого, розпочала свою роботу виставка студентських творчих робіт, виконаних у різних мистецьких техніках – від натюрмортів, портретів до батику. Виставка стала продовженням презентованої у рамках відзначення 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виставки «Вісь», на якій експонувалися роботи випускників та викладачів кафедри образотворчого мистецтва різних років.

Надзвичайно приємно, що Центр активно діє! Адже першопочаткова ідея, яка лежала в основі його створення, полягала у створенні комфортних умов для постійного експонування студентами, викладачами, випускниками власних робіт, презентації власних художніх здобутків.

У процесі свого розвитку Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» пройшов чималий шлях – від монопрофільного будівельного інституту до потужного класичного університету, де блискуче поєднуються інноватика та вірність традиціям, класика та вишуканість, захоплення живописом, скульптурою та незвичайними мистецькими техніками. На моє тверде переконання, необхідність мистецької складової освіти будь-якого професіонала безумовна. До речі, у колишньому Інституті шляхетних панянок образотворче мистецтво посідало важливе місце серед дисциплін.

Захоплення обдарованою молоддю надихають особисто мене , як ректора, на нові креативні ідеї щодо розвитку університету, в якому ви, шановні студенти, навчаєтеся! Творіть непересічні картини, знаходьте свою нішу, наполегливо працюйте над собою, розвитком власного таланту, реалізовуйте свої творчі амбіції, не бійтеся критики та позитивно сприймайте будь-який досвід!

Переконаний, у наших викладачів на «відмінно» вийде розвинути ваші таланти і після випуску з приємністю згадуватимете студентські роки в нашому університеті. Бажаю успіхів, натхнення та життєвої енергії!» – прокоментував ректор університету.

Успіхів та успішного професійного старту побажала кандидат педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева. Очільниця факультету відзначила той факт, що сьогодні власні мистецькі напрацювання презентує студентка, яка одночасно здобуває фах іноземного філолога та професійного художника – Лілія Близнюк. Студентка II курсу спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» зараз навчається на першому курсі за спеціальністю 035 «Філологія».

Для художниці – це перший подібний досвід, говорить, коли почула про виставку, стала ще більше малювати. Роботи відрізняються легким настроєм, увагою до деталей та переважанням світлих кольорів.

«Ця виставка лише започатковує наш старт у доросле професійне життя, знаю ще чимало треба вчитися, досягати, працювати над техніками. Наразі змогла представити небагато своїх робіт, надалі будемо працювати, старатися, адже створення кожного твору потребує певного часу та певної порції позитивного настрою», – коментує студентка.

Робота над картинами – процес суто індивідуальний, починаючи від створення ескізу, підбору тканини до власне створення композиції та промальовування найдрібніших деталей, займає чимало часу.

«Мої картини – результат клопіткої роботи упродовж кількох місяців. Для когось процес створення подібної роботи займає тиждень, місяць, а для когось-півроку, рік. У мистецтві складно оперувати числами, вагому роль відіграє задум, ідея. Вміння поглянути на свою роботу чужими очима», – додає Лілія Близнюк.

Майбутнє за талановитою полтавською молоддю, твердо переконана кураторка студентської виставки, кандидат мистецтвознавства, завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяна Зіненко. Радіє успіхам студентів, розповіла про враження від робіт своїх вихованців та поділилася планами на майбутнє: «Дуже порадували та активність та ентузіазм, з якими студенти поставилися до ідеї виставки, яку сьогодні відкриваємо.

Хочу відзначити, що цього разу дещо по-новому підійшли до створення цієї виставки, адже маю глибоке переконання в тому, що виставляти можна й треба абсолютно все! Ми вперше показує процес створення робіт і повтори відомих картин. Приємно, що так багато поціновувачів мистецтва прийшли нас підтримати та надихнутися. Плануємо упродовж квітня-травня поточного року поповнювати експозицію Центру та запрошуємо на екскурсію усіх охочих».

Глядачі мали змогу ознайомитися з роботами юних художників, серед яких представленні найрізноманітніші техніки, та безпосередньо поспілкуватися з його творцями.

Студентська виставка діятиме у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» до кінця травня, доповнюючись новими творами.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією – (093) 454 90 44, Тетяна Миколаївна.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»