2023-10-26

Студенти-митці на Всеукраїнському пленері «Осінній скетчінг» позмагалися у техніках швидкого малювання

24 жовтня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у змішаному форматі відбувся Всеукраїнський пленер «Осінній скетчінг», у якому взяли участь більше 150 учасників з Полтави, Миргорода, Харкова, Дніпра, Сум, Львова, Івано-Франківська, Києва, Одеси, Чернівців. Головною локацією для творчого змагання митців у двох номінаціях «Миті осіннього дня» та «Букет осені» стали університетські open-air аудиторії.

Студенти-митці на Всеукраїнському пленері «Осінній скетчінг» позмагалися у техніках швидкого малювання

24 жовтня затишні open-air аудиторії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали унікальним майданчиком для проведення Всеукраїнського пленеру «Осінній скетчінг». Загалом до творчого  змагання долучилося понад 150 учасників з міст Полтави, Миргорода, Харкова, Дніпра, Сум, Львова, Івано-Франківська, Києва, Одеси, Чернівців, що представляли 15 закладів вищої освіти. Свої творчі сили також випробували студенти спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» Полтавської політехніки.

Масштабний мистецький івент на базі провідного класичного університету об’єднав навколо фіксації миті засобами швидкого малюнку – скетчінгу художників, архітекторів і дизайнерів, а також представників інших напрямків  навчання в закладах вищої освіти. Кураторкою пленеру виступила членкиня молодіжного об’єднання художників «Друга неділя жовтня» при Полтавській обласній організації Національної спілки художників України, старша викладачка кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки Олена Острогляд.

Учасників Всеукраїнського пленеру «Осінній скетчінг» привітали почесні гості – проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова, декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук, доцентка Анна Агейчева, керівниця Центру по роботі з обдарованою молоддю Полтавської політехніки Ольга Сень та завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, членкиня Національної спілки художників України, кандидатка мистецтвознавства Тетяна Зіненко, які побажали митцям  творчого  натхнення, приємних емоцій та  естетичного  задоволення від споглядання осінньої краси на території Полтавської політехніки.

«Мистецтво ловити мить завжди зачаровувало людину, даруючи відчуття магічного зв’язку часу простору і себе. Пленери давно увійшли у світовий художній процес як місце творчого спілкування,  єднання  людини з природою та  один з одним.

Проведення потужного Всеукраїнського пленеру «Осінній скетчінг» у нашому університеті дарує відчуття осінньої плинності буття та  непереможну віру, що весна обов’язково прийде, а наша омріяна Перемога наближається з кожним кроком. Радіємо, що талановита молодь Полтавської політехніки  активно долучається  та власноруч творить яскраву  мистецьку історію», –зазначила завідувачка кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки,  кандидатка мистецтвознавства Тетяна Зіненко.

За три насичених позитивними емоціями та атмосферою творчості години учасники змогли закарбувати зміну осіннього настрою і погоди, відчути шарудіння осіннього листя та спіймати  помірно теплі промінчики жовтневого сонця, щоб  яскравими барвами на полотні  відобразити портрет власної осені.

Загалом на розгляд членів висококваліфікованого журі учасники передано близько 400 творчих робіт, які змагатимуться за першість  у двох номінаціях – «Миті осіннього дня» та «Букет осені». Упродовж найближчого часу переможців визначать та нагородять почесними відзнаками.

Учасники пленеру отримали купу неймовірних вражень від приємного, неформального спілкування, творчого процесу і отриманих  результатів. Організатори Всеукраїнського пленеру «Осінній скетчінг» висловлюють слова щирої вдячності усім причетним та висловлюють сподівання на подальшу співпрацю.

Нагадаємо,  скетчінг – це техніка швидкого малювання. З англійської мови слово «sketch» можна перекласти як «малюнок» або «ескіз». Такі начерки допомагають опрацювати композицію картини, позначити основні елементи та лінії. Це своєрідний «чорновий» варіант, основа для майбутньої картини.

До того ж скетчінг – це поняття, пов'язане не лише з живописом. Скетчі використовують веб-дизайнери, ігрові розробники, сценаристи, арт-директори, аніматори, дизайнери одягу – всі, хто так чи інакше працює з візуалом і хоче максимально швидко та наочно висловити свої ідеї.

Нещодавно науковці та студенти відвідали презентацію креативних карт України, а  у політехніці відкрилась персональна виставка студентки Валерії Носик  «Мистецтво, що рятує».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»