2021-11-30

Студенти політехніки пройшли тестування і дізнались 13 міфів про ВІЛ/СНІД

На території студентського містечка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» працював безкоштовний мобільний пункт тестування на ВІЛ/СНІД. Попри негоду за кілька годин тест пройшли майже три десятки студентів Полтавської політехніки.

Студенти політехніки пройшли тестування і дізнались 13 міфів про ВІЛ/СНІД

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з Комунальним підприємством «Обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» та благодійним об’єднанням «Світло надії» долучився до соціальної ініціативи у рамках заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом та Європейського тижня тестування на ВІЛ. 29 листопада з 13:00 до 16:00 на території студентського містечка працював мобільний пункт тестування.

В Україні проживає понад 257 000 людей з ВІЛ і кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. За січень-жовтень 2021 року в Україні було офіційно зареєстровано 12626 нових випадків ВІЛ-інфекції, 3496 випадків СНІДу та 1584 смерті, зумовлені СНІДом. 70% зареєстрованих випадків виявлено в рамках програм, які разом з партнерами впроваджує в Україні Альянс громадського здоров’я.

 

«На даний момент упередженого ставлення все менше і менше. Всі знають, що на ВІЛ потрібно тестуватися хоча б раз на рік або на пів року. Іноді ми питаємо у людей «Як передається ВІЛ?», «Що це за хвороба?». У своїй основній масі люди знають що це таке. Ну, а якщо не знають – ми їх консультуємо, роз’яснюємо», – розповіла соціальний працівник Благодійної організації «Світло надії» Наталія Швидун, яка разом з Лідією Зінченко, медичною сестрою маніпуляційного кабінету КП «Полтавський обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради», приймала відвідувачів мобільної лабораторії. – «ВІЛ – це не вирок, з цією хворобою можливо жити й надалі. У разі виявлення позитивного результату, розповідаємо про маршрут пацієнта, куди далі звертатись, що робити. Наприклад, якщо людина з району – звертатись в районні лікарні, там є кабінети довіри. Також даємо контактні телефони соціальних працівників, які працюють при цих кабінетах довіри. Ось нещодавно звернулася жінка з позитивним результатом. Ми з нею поспілкувались, призначили день, коли вона приїде, підтримуємо її по телефону психологічно і консультуємо».

Якщо у людини виявляється позитивний тест на ВІЛ, то одразу призначається антиретровірусна терапія, якщо немає ніяких важких захворювань як туберкульоз тощо (раніше пацієнт чекав призначення лікаря після повного обстеження). Саме цей  медикаментозний метод лікування дозволяє збільшити тривалість та підвищити якість життя людей, що живуть з ВІЛ, настільки, що пацієнти можуть жити активним і довгим життям.

Учасникам тестування роздавали візитівки з контактами КП «Полтавський обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД Полтавської обласної ради» і  Благодійної організації «Світло надії», інформаційні матеріали з міфами про ВІЛ/СНІД і безкоштовні презервативи.

«Кожна людина має право на життя і здоров’я. Всі ми добре знаємо, що здоров’я – це найбільша людська цінність, яку на жаль ми починаємо оберігати і цінувати втративши значну частину цього скарбу. Мало бути здоровим – треба вміти дбати про власне здоров’я. Безумовно, СНІД – це трагедія всієї людської спільноти. Дуже добре, що студентська молодь має можливість долучитися до акції, яка проводиться в рамках Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, пройти тестування на ВІЛ/СНІД і поспілкуватися з фахівцями. Можливо більшість просто боїться, не знають як проводяться тестування. Я ніколи в житті не проходила, але завжди хотілося. Це, мабуть, якраз вдалий момент, щоб зробити це вперше», – міркує Єлизавета Нікуліна, студентка групи 201-ФС, голова Студентської ради факультету фізичної культури та спорту.

За даними ВООЗ/ЮНЕЙДС у світі з початку епідемії 79,3 млн людей інфікувалися ВІЛ та 36,3 млн померли від хвороб, обумовлених СНІДом. Сьогодні в світі з ВІЛ-інфекцією живуть майже 37,7 млн людей і майже 6 млн із них не знають, що інфіковані.

Раніше студенти політехніки дізналися як попереджати та боротися з проявами булінгу.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»