2021-11-26

«16 днів проти насильства»: студенти політехніки дізналися як попереджати та боротися з проявами булінгу

Студенти спеціальності 035 «Філологія» гуманітарного факультету та спеціальностей 053 «Психологія», 012 «Дошкільна освіта» факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки взяли участь у засіданні психологічної студії «Шлях до успіху», на якому обговорили причини, ознаки та шляхи протидії булінгу у молодіжному середовищі.

«16 днів проти насильства»: студенти політехніки дізналися як попереджати та боротися з проявами булінгу

Науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» на чолі з доктором психологічних наук, професором, завідувачкою кафедри Світланою Яланською провели засідання  психологічної студії «Шлях до успіху», присвячене  такому поширеному явищу як булінг, його прояви, наслідки та шляхи  попередження. До активної дискусії щодо причин виникнення у молодіжному середовищі ознак  цькування, тиску та інших типових ознак булінгу долучилися викладачі,  студенти двох структурних підрозділів університету – майбутні перекладачі, психологи та фахівці з дошкільної освіти. Через карантинні обмеження, спричинені поширенням всесвітньої пандемії COVID-19, захід змінив свій звичний формат, проте це не завадило налагодженню конструктивного діалогу та плідної  професійної комунікації між його учасниками.

Основною спікеркою заходу стала  соціальна  працівниця   Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» Наталія Златопольська, яка  розповіла  про діяльність фонду, спрямовану на боротьбу з різними формами насильства, який понад 25 років працює у сфері збереження здоров’я населення. Один із компонентів діяльності тісно пов'язаний з профілактикою поширення правопорушень та різних форм насильства серед   учнівської  та студентської молоді.  Під час зустрічі спікерка розповіла слухачам про ідентифікацію насильства, про те, які конституційні права порушуються насильницькими діями, докладно зупинилась на типології фізичного, психологічного, сексуального та економічного насильства, насильства в сім’ї чи за місцем навчання чи роботи. Як підкреслила Наталія Златопольська, насильством вважаються будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного  характеру, вчинені однією людиною  щодо іншої, якщо вони порушують конституційні права і свободи громадянина і завдають йому моральної шкоди чи шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю. Насильство можна також визначити як дію чи бездіяльність однієї людини стосовно вчинення шкоди здоровію чи почуттю честі та гідності іншої людини. Здобувачі вищої освіти дізнались про насильство в освітньому середовищі – булінг, його ознаки та основні причини, соціальну структуру булінгу (жертва – переслідувач (булер) – спостерігач), про циклічність насильства (ІІІ етапи: «напруження», «інцидент гострого насильства», «медовий місяць»). Спікерка також наголосила на основних  індикаторах насильства, дала характеристику типовому переслідувачу (булеру) та назвала студентам  основні види і форми булінгу: економічні  (фішинг та кардинг), фізичні (фізичне насильство, сексуальний булінг), психологічні  (соціальний булінг, вербальний (словесний) булінг, електронний булінг або кібербулінг), соціальний  булінг  або мобінг.

«Широко розповсюджене упередження про те, що насильством є вчинення шкоди фізичному здоров’ю людини, як то побиття, проте насправді форм насильства дуже багато – фізичне, економічне, психологічне, сексуальне, мобінг, булінг, кібербулінг тощо. Інколи людина не усвідомлює того, що стає жертвою насильства і не знає, як це подолати. Вкрай важливо усвідомлювати, які саме чинники виходять за межі нормального спілкування  та стають втручанням в особистий простір людини, саме тому подібні  просвітницькі заходи необхідно постійно проводити у школах та закладах  вищої освіти, навчати молодь нормам поведінки у складних життєвих ситуаціях», – прокоментувала доктор психологічних наук, професор,  завідувачка кафедри психології та педагогіки Полтавської політехніки  Світлана Яланська.

Учасники тренінгу детально обговорили надзвичайно актуальну на сьогоднішній день проблематику  – електронний булінг  або кібербулінг  та його різновиди  – секстинг та онлайн-грумінг, основні прояви насильства – депресію, суїцидальні наміри та погрози позбавити себе життя, почуття провини за конфлікти чи отримані ушкодження, наявність скарг психосоматичного характеру, звуження свідомості, нездатність адекватно оцінювати ситуацію, власне майбутнє, свої вчинки та вчинки інших людей, поєднання підозрілості з безмежною довірливістю, втрату соціальних контактів з родичами та друзями, гостре почуття/прагнення самотності/ізольованості, відкладання часу звернення за допомогою або відмові від неї чи будь-якого зовнішнього впливу на вияснені та зміну ситуації, зневіра в можливості та змін у краще.

Студенти та викладачі гуманітарного факультету та факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки дізналися, як потрібно діяти жертві булінгу та її батькам, куди звертатися за допомогою, про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення булінгу.

На завершення зустрічі соціальна працівниця Полтавського обласного благодійного фонду «Громадське здоров’я» Наталія Златопольська поділилась  телефонами служб та центрів, до яких слід звертатися у випадку насильства, а завідувачка кафедри психології та педагогіки, доктор психологічних наук, професор  Світлана Яланська нагадала про те, що в університеті працює психологічна служба,  а також створена скринька довіри для звернень щодо конфліктних ситуацій conflict@nupp.com.

«З 25 листопада до 10 грудня триває Всеукраїнська кампанія  «16 днів проти насильства», тому студенти і викладачі Полтавської політехніки  вирішили долучитися до обговорення проблеми насильства та боротьби із ним. Минулого року, у рамках роботи студентського наукового гуртка «Філологія» провели круглий стіл, присвячений правам людини та захід з протидії різним видам насильства і булінгу в побуті та професійній і навчальній діяльності,

Цьогоріч дещо змінили формат та звернулися до справжніх  професіоналів, викладачі кафедри психології та педагогіки радо допомогли нам і організували просвітницький захід, присвячений темі булінгу. Адресуємо слова щирої вдячності   нашим колегам та Наталії Златопольській за надзвичайно інформативний та цікавий тренінг», – подякувала гарант спеціальності 035 «Філологія»,  кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри германської філології та перекладу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Анна Павельєва.

Раніше  студенти-психологи і викладачі  обговорили як організувати життєвий простір в умовах пандемії, а викладачі та студенти гуманітарного факультету вчились боротись зі стресом та відновлювати психологічну рівновагу.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»