2021-11-19

Студенти-психологи і викладачі обговорили як організувати життєвий простір в умовах пандемії

18 листопада науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» реалізували програму міжнародного комунікативного обміну та провели круглий стіл «Ергодизайн життєвого простору», присвячений проблемам організації освітнього та життєвого простору.

Студенти-психологи і викладачі обговорили як організувати життєвий простір в умовах  пандемії

З нагоди Міжнародного дня студента та 203-річчя  від дня заснування  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки факультету фізичної культури та спорту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки  Світлана Яланська,  доктор педагогічних наук, доцентка  Наталія Сайко, кандидатка психологічних наук, доцентка Ніна Атаманчук, кандидат психологічних наук, доцент Юрій Горбенко, кандидатка  педагогічних наук, доцентка  Леся Клевака та  фахівець Олександр Корнілов провели круглий   стіл «Ергодизайн життєвого простору» у рамках міжнародного комунікативного обміну.

В активній дискусії навколо проблем формування, функціонування та розвитку життєвого простору взяли участь науковці та фахівці-практики державних установ та громадських організацій, які  презентували основні кейси зі  створення  освітнього, життєвого  середовища у сучасних умовах. Учасників круглого столу  привітали доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту  Полтавської політехніки  Ліна Рибалко, кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева, Wilson Shari L., M.A. in Biology-Systematics and Ecology, Teaching Ecologist and Doctoral Student in Educational Sustainability, Project Central and University of Wisconsin-Stevens Point (United States of America), директорка інклюзивно-ресурсного центру Диканської районної ради Полтавської області Вікторія Гуменюк, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Ромоданівської селищної ради, Миргородського району, Полтавської області Юлія Гордієнко та практичний психолог університету Вікторія Даценко, а також майбутні практичні психологи, фахівці дошкільної освіти, ерготерапевти і фахівці фізичної культури та спорту, студенти гуманітарного факультету та студенти-іноземці. Під час заходу послідовний переклад англійською мовою забезпечувала студентка гуманітарного факультету Анна Рева.

«Традиційно,  щороку  викладачі  кафедри  психології та педагогіки Полтавської політехніки проводять низку просвітницьких та науково-популярних заходів, спрямованих на підвищення рівня обізнаності  сучасної  молоді та старшого покоління  у сфері   підтримки психологічної рівноваги  та збереження власного психічного здоров’я. Тематика цьогорічного круглого столу  обрана невипадково, адже проблема енергодизайну життєвого, освітнього та професійного простору  стає все актуальнішою у зв’язку з динамічним поширенням пандемії COVID-19  у світі. Бажаю учасникам наукового ентузіазму, життєвого натхнення  та плідних наукових дискусій!» – відкрила засідання круглого столу доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська  політехніка імені Юрія Кондратюка»   Світлана Яланська.

За   словами доктора  педагогічних наук, професора, декана  факультету фізичної культури та спорту  Ліна Рибалко, надзвичайно важливо привертати увагу громадськості до вирішення проблеми ергодизайну життєвого простору. Адже для кожної особистості важливо усвідомити складні процеси формування, функціонування та розвитку необхідного  життєвого простору, а  робота над створенням освітнього середовища є безперервним процесом і потребує безлічі зусиль. Важливо вчасно реагувати на нові виклики життя, відшукати нові можливості, ресурси генерування ідей.

Кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева наголосила на важливості здобуття практичного досвіду щодо ергодизайну життєвого простору. На її думку, удосконалення знань з організації життєдіяльності особистості стало  запорукою повноцінного розвитку особистості, осередком успішних, креативних і щасливих людей.

Американська  науковиця Шері Вілсон  закцентувала увагу присутніх на важливості проєктування й дизайну середовища, розповіла про особливості   формоутворення штучного простору з використанням екологічних принципів, висвітлила питання ергономіки проєктування житлового та громадського середовищ, створення комфортних умов життєдіяльності для особистості. Спікерка також  наголосила на важливості систематизації ергодизайнерських принципів та способів їхнього  впровадження до  дизайну  житлового та громадського середовища.

Кандидатка психологічних наук, доцентка кафедри психології та педагогіки Ніна Атаманчук ознайомила учасників онлайн-заходу із забезпеченням прав і можливостей осіб з особливими освітніми потребами в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Доповідачка відзначила, що в університеті створюються умови для забезпечення прав і можливостей осіб з особливими освітніми потребами для здобуття ними освіти на всіх рівнях з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів, що базуються на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників.

В освітньому просторі Полтавської політехніки ергономічно поєднуються екологічні умови та інноваційні технології, зокрема на   кафедрі психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під час виконання студентами самостійних робіт, підготовки творчих звітів з психології, психології здоров’я та здорового способу життя надано унікальну  можливість попрацювати на території університету, виконуючи ряд арт-екопрактик у так званих «зелених аудиторіях».

Доктор психологічних наук, професор, завідувачка кафедри психології та педагогіки  Світлана Яланська  та  студент-першокурсник спеціальності 053 «Психологія» факультету фізичної культури та спорту Полтавської політехніки  Данило Ганіченко презентували спільну доповідь «Ергодизайн життєвого простору». У виступі співдоповідачі звернули увагу на успішну реалізацію енергодизайнерських проєктів на території Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Зокрема, за особистої   ініціативи ректора, професора Володимира Онищенка  та партнера університету – компанії ДТЕК  Нафтогаз  відкрито інноваційну локацію  «Алея  ДТЕК», масштабний майданчик для проведення різнопланових заходів.

По завершенню заходу організатори подякували спікерам за цікаві доповіді, ініціативність та активну участь у наукових дискусіях і домовилися про пріоритетні напрями подальшої науково-освітньої співпраці між українськими та зарубіжними партнерами. 

Раніше викладачі та студенти гуманітарного факультету вчились боротись зі стресом  та відновлювати психологічну рівновагу.

Нагадаємо, Полтавська політехніка працює над масштабним соціальним  проєктом для осіб з інвалідністю «Артспорт», а німецька делегація відвідала  політехніку в рамках проєкту   та обговорила напрямки подальшої співпраці.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»