2021-11-11

Німецька делегація відвідала політехніку в рамках проєкту «Артспорт»

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» в рамках угоди між університетом та Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» відвідала німецька делегація на чолі з головою товариства осіб з інвалідністю землі Мекленбург Ханні Россек. Європейські партнери проєкту «Артспорт» познайомились з представниками університету – наукового партнера, та обговорили подальші напрямки співпраці.

Німецька делегація відвідала політехніку в рамках проєкту «Артспорт»

5 листопада в українсько-німецькому мовному центрі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася робоча зустріч ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка, кандидатки економічних наук, проректорки з наукової та міжнародної роботи Світлани Сівіцької, голови Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергія Чумака та делегації з Німеччини, які спільно з українськими колегами плідно працюють над реалізацією масштабного проєкту «Артспорт». Зустріч відбулася у рамках договору про співробітництво у науково-освітній сфері та діяльності з питань інклюзії та доступності між Полтавською політехнікою та Полтавським обласним осередком Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України», відповідно до якого університет всіляко сприяє реалізації соціального проєкту для людей з інвалідністю «Артспорт».

До обговорення проміжних результатів проєкту та розвитку сфери фізичної реабілітації, арт-терапії, вдосконалення освітніх програм долучилися кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту Ліна Рибалко, науково-педагогічні працівники та студенти спеціальностей 035 «Філологія» та 227 «Фізична терапія, ерготерапія».

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко наголосив на вагомості міжнародної співпраці з німецькими колегами, відкритій активній позиції університету у справі розвитку інклюзивного мистецтва та рекреаційних видів спорту.

«Надзвичайно приємно вітати давніх друзів та партнерів у стінах Полтавської політехніки! Пишаємося тими реальними справами, якими щоденно наповнюємо зміст підписаної влітку угоди про співробітництво у науково-освітній сфері. Важливою складовою діяльності нашого університету є активне міжнародне співробітництво, тому наша сьогоднішня зустріч сприятиме подальшому напрацюванню нового практичного досвіду.

Моя особиста історія успіху безпосередньо пов’язана з Німеччиною – окремі кейси діяльності німецьких університетів активно впроваджуємо в Полтавській політехніці, одному з кращих університетів Полтавського регіону та України. Під час навчання в аспірантурі провів три місяці в Німеччині, громадян якої ціную за пунктуальність, дисциплінованість та відповідальне ставлення до роботи. Модель, що поєднує порядок в усьому, дисципліну та чистоту втілюємо в університеті, в чому кожен моє переконатися на власні очі.

Головна мета нашої спільної співпраці з Сергієм Андрійовичем Чумаком та його громадською організацією – у рамках розвитку соціального проєкту «Артспорт» обговорювати проблеми реабілітації, сприяти їх швидкому вирішенню. Дякую, що незважаючи на суворі карантинні обмеження, така поважна делегація з Німеччини прибула поспілкуватися з нашими науковцями та студентами, оцінити можливості університету. Для університету – це унікальна можливість обмінятися напрацюваннями та досвідом у сфері інклюзії», – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

За словами голови Полтавського обласного осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організації інвалідів України» Сергія Чумака, важливість науково-освітньої співпраці з Полтавською політехнікою важко переоцінити, результати якої можемо щоденно спостерігати.

«Даний проєкт реалізовуємо разом з новим партнером – університетом європейського рівня, лідером інновацій, що примножує і розвиває культурно-мистецькі традиції – Полтавською політехнікою. Завдячуючи всебічній підтримці і сприянню особисто ректора університету, професора Володимира Онищенка, зробили ряд вагомих кроків – спланували нашу спільну діяльність, обмінялися практичними кейсами роботи з людьми з особливими потребами, провели низку науково-просвітницьких заходів, онлайн-семінарів за участю науковців університету та фахівців-практиків.

Варто відзначити той факт, що Полтавська політехніка – єдиний заклад вищої освіти Полтавського регіону, що охоче долучається до наших ініціатив і стала науковим партнером у сфері фізичної реабілітації, фізичної терапії та ерготерапії. Крім того, університет став співорганізатором Всеукраїнської виставки інклюзивного мистецтва з міжнародною участю «Сила духу», експонованої у Полтавському художньому музеї (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Сподіваюся, що полтавський досвід невдовзі вирушить з колегами до Німеччини, а частинка їхнього серця неодмінно залишиться на багатій талантами полтавській землі. Бажаю плідної співпраці, приємних емоцій та нових незабутніх вражень!» – побажав Сергій Чумак.

Голова громадської організації «Союз людей з інвалідністю» землі Мекленбург Ханні Россек наголосила на тих можливостях, які відкриваються для людей з обмеженими можливостями внаслідок ефективної співпраці з українськими партнерами: «Наша громадська організація ще не досягла такого рівня та не має наразі таких вагомих результатів, як наші колеги з України, але ми готові навчатися та ділитися здобутим досвідом. У рамках соціального проєкту «Артспорт» робимо спільну добру справу – відкриваємо Всеукраїнську виставку з міжнародною участю інклюзивного мистецтва з промовистою назвою «Сила духу», яка експонуватиметься упродовж двох тижнів у Полтавському художньому музеї імені Миколи Ярошенка. На цій потужній мистецькій локації гості міста, полтавці зможуть переглянути роботи самобутніх українських та німецьких митців, які вражають своєю кольористикою та прагненням передати красу і велич природи, власну любов до країни, де творять. Сподіваюся, що наш досвід стане в нагоді людям, які продовжують працювати над просуванням подібних ініціатив і мають перші результати. Повірте у власні сили, все неодмінно вийде!».

Основні напрями міжнародної співпраці Полтавської політехніки з німецькими університетами – партнерами презентувала проректорка з наукової та міжнародної роботи Світлана Сівіцька і підкреслила відкритість до співпраці над спільними проєктами та ініціативами, зміцнення партнерських відносин, молодіжних і академічних обмінів.

Кандидатка педагогічних наук, декан гуманітарного факультету Анна Агейчева та доктор педагогічних наук, професор, декан факультету фізичної культури та спорту Ліна Рибалко охарактеризували освітні програми, за якими здійснюється практична підготовка фахівців-фізичних терапевтів та ерготерапевтів, філологів і митців.

Зустріч продовжилась відвідуванням Центру сучасного мистецтва університету, лабораторій мануальної терапії, ерготерапії та кабінету доклінічної практики. Німецькі делегати висловили захоплення побаченими можливостями у підготовці студентів-реабілітологів, майбутніх митців, прихильністю керівництва та науково-педагогічного колективу політехніки до впровадження інклюзивних підходів в освіті, масштабністю співпраці з німецькими-колегами та підтримкою німецької культури.

По завершенню зустрічі українські та німецькі партнери домовилися про подальші пріоритетні напрямки спільної діяльності з популяризації інклюзивного мистецтва та підготовки фахівців з реабілітації.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»