2021-05-06

Студентка обгрунтувала доцільність прокладання газопроводів з подовженим терміном експлуатації і посіла перше місце на науковому конкурсі

Студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Полтавської політехніки Тетяна Серга здобула перше місце на Всеукраїнському конкурсі студетських наукових робіт зі спеціальності «Технології захисту навколишнього середовища». Наукове обґрунтування доцільності прокладання траси газопроводу з подовженим терміном експлуатації заслуговує на особливу увагу фахівців та представників нафтогазових компаній.

Студентка обгрунтувала доцільність прокладання газопроводів з подовженим терміном експлуатації і посіла перше місце на науковому конкурсі

20 квітня на базі Національного університету водного господарства та природокористування відбулася підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Технології захисту навколишнього середовища». Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2020/2021 навчальному році» №1457 від 24.11.2020 року Національний університет водного господарства та природокористування призначено базовим закладом вищої освіти з проведення II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища» до 2023 року включно.

Власні наукові напрацювання та екологічні розробки презентували студенти провідних українських закладів вищої освіти. Науковими консультантами юних дослідників виступили досвідчені викладачі, науковці, провідні екологи країни та фахівці – практики різних галузей.

Наукова робота студентки групи 5ТЗ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Тетяни Серги «Технології запобігання розгерметизації трубопроводів вуглеводневої сировини», виконана під керівництвом доктора технічних наук, доцента, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової, здобула диплом I ступеня.

Члени галузевої конкурсної комісії відзначили високий рівень представлення, наукову новизну, актуальність та практичне спрямування студентського наукового дослідження, у якому авторка детально проаналізувала актуальні науково-практичні питання запобігання забрудненню довкілля внаслідок зовнішньої корозії сталевих газопроводів. Вибір тематики студентської роботи зумовлений нагальністю у вирішенні актуальних проблем забруднення навколишнього середовища та непростої екологічної ситуації, що склалася наразі у світі. З повним списком переможців, тезами наукових виступів та рецензіями можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету водного господарства та природокористування.

«У процесі наукового дослідження нами було розроблено концептуальну фізичну модель газопроводу в ґрунтових умовах, яка враховує всі фактори і процеси, що впливають на розвиток корозії. Математична модель дає змогу дослідити зміну швидкості корозії під впливом стаціонарного масопереносу деполяризатора через ґрунт при граничних умовах які відображають його початкову та кінцеву концентрацію деполяризатора, враховуючи геометричні характеристики газопроводу», – прокоментувала авторка наукового дослідження.

У результаті тривалого дослідження дослідниця отримала функціональну залежність за допомогою метода Лагранжа, яка дозволяє оцінити вплив питомого опору ґрунту на щільність врівноважуючих струмів, дослідила ґрунтові умови експлуатації конкретної ділянки газопроводу за різними варіантами прокладання. Студентка розрахувала залишковий ресурс їхньої експлуатації за обома варіантами та обґрунтувала доцільність прокладання траси газопроводу з подовженим терміном експлуатації.

За словами наукового керівника, доктора технічних наук, доцента, завідувачки кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової, прикладний характер представленого дослідження зумовлює широке використання отриманих результатів науковцями, екологами та фахівцями нафтогазової галузі.

Студентські роботи, представлені під керівництвом науковиціОлени Степової, упродовж квітня вибороли вагомі перемоги на всеукраїнських наукових конкурсах – студентка-еколог посіла перше місце на конкурсі з охорони праці з пропозиціями захисту персоналу інфекційних відділень лікарень, а переможниця наукового конкурсу з пожежної безпеки дослідила запобігання наслідкам розгерметизації сталевих нафтогазопроводів.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»