2021-04-18

Переможниця наукового конкурсу з пожежної безпеки дослідила запобігання наслідкам розгерметизації сталевих нафтогазопроводів

Студентка Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Бондар перемогла на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт з галузі «Пожежна безпека», розробивши практичні рекомендації по запобіганню наслідків розгерметизації сталевих нафтогазопроводів. Наукова розробка стане в нагоді виробничникам та фахівцям нафтогазової галузі.

Переможниця наукового конкурсу з пожежної безпеки  дослідила запобігання наслідкам розгерметизації сталевих нафтогазопроводів

15 квітня на базі Національного університету цивільного захисту України відбулася підсумкова науково-практична конференція II туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі «Пожежна безпека» та «Цивільна безпека (Цивільний захист)», під час якої власні дослідження та розробки презентували молоді науковці провідних українських закладів вищої освіти. Науковий конкурс відкрив доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, начальник науково-дослідного центру та проректор з наукової роботи Національного університету цивільного захисту України Володимир Андронов.

Члени галузевої конкурсної комісії надали схвальні відгуки та рецензії на 45 студентських наукових робіт, які представляли 16 провідних українських закладів вищої освіти. З числа кращих обрано 13 наукових робіт з 10 українських університетів, автори яких презентували власні досягнення на підсумковій науково-практичній конференції.

За результатами конкурсного відбору наукова робота студентки групи 4ТЗ Навчально-наукового інституту нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксани Бондар та студентки Запорізького національного університету Вікторії Єрьоменко «Запобігання наслідкам розгерметизації сталевих нафтогазопроводів», виконана під керівництвом доктора технічних наук, доцента кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олени Степової та кандидата технічних наук, доцента Запорізького національного університету Карини Белоконь, здобула диплом I ступеня.

За словами співавторки наукового дослідження Оксани Бондар, Україна має розгалужену мережу сталевих нафтопроводів сумарною протяжністю майже 5000 км, які є об’єктами підвищеної небезпеки з точки зору сучасних екологічних вимог. У разі їхньої розгерметизації виникають екологічні ризики забруднення довкілля внаслідок витоку нафтопродуктів, масштабних пожеж, вибухів тощо.

«Одним з негативних чинників, що підвищують екологічні ризики виникнення надзвичайних ситуацій пов’язаних із забрудненням ґрунтів, водойм, атмосферного повітря, є внутрішні корозійні процеси сталевих нафтопроводів.

У нашому дослідженні розробили комплексні заходи по запобіганню забрудненню довкілля нафтопродуктами через процеси внутрішньої корозії нафтопроводів шляхом застосування розроблених екологічно та економічно прийнятних інгібіторів корозії», – прокоментувала Оксана Бондар.

Авторки обґрунтували хімічний склад та схеми безвідходних процесів синтезу екологічно прийнятних інгібіторів корозії сталі та довели, що розглянуті зразки за своїм ефектом і якістю не поступаються добре відомим, але переважають їх за економічними показниками щонайменше у 1,2 рази. Дослідження та апробація отриманих результатів студентської наукової роботи відбувалися в умовах, максимально наближених до реальних та під керівництвом досвідчених науковців-екологів.

«Приємно відзначити той факт, що рівень презентованих цьогоріч студентських наукових робіт на всеукраїнському рівні суттєво зріс, адже посилено попрацювали над розширенням тематичного діапазону досліджень. Сподіваємося, що наші розробки і практичні рекомендації стануть в нагоді науковцям, провідним екологам, виробничникам та потужним нафтогазовим компаніям», – зазначила науковий керівник, доктор технічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки Олена Степова. Під керівництвом науковиці студенти Полтавської політехніки цього року здобули чимало перемог на всеукраїнських конкурсах наукових робіт – наукове дослідження шумового навантаження у Полтаві посіло перше місце на конкурсі зі спеціальності «Автомобільний транспорт», майбутній еколог перемогла на науковому конкурсі з архітектури та містобудування з дослідженням, у якому проаналізувала найнебезпечніші для проживання людей зон Шевченківського району міста Полтави, студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, стала переможницею наукового конкурсу з техногенної безпеки, а на конкурсі з охорони праці перемогла студентка-еколог, яка розробила практичні заходи по захисту персоналу інфекційних відділень лікарень.

Вітаємо переможців та наукового керівника з вагомими науковими здобутками! Бажаємо життєвої енергії, натхнення, цікавих досліджень та нових інтелектуальних перемог!

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»