2022-05-27

Цифровізація, природа, інклюзія: студенти політехніки взяли участь у міжнародному молодіжному обміні в рамках програми Erasmus+

Двоє студентів ННІ ІТ та робототехніки Полтавської політехніки протягом двох тижнів разом з учасниками з Північної Македонії, України й Польщі навчалися, спілкувалися та дискутували про те, наскільки світ відкритий та інклюзивний, а також пізнавали культуру та традиції своїх країн. Проєкт почався за кілька днів до війни і після завершення учасники залишились допомагати українцям на кордоні з Польщею.

Цифровізація, природа, інклюзія: студенти політехніки взяли участь у міжнародному молодіжному обміні в рамках програми Erasmus+

Двоє студентів Навчального-наукового інституту інформаційних технологій і робототехніки – Анна Обіход (група 301ТК) і Марат Хакімов (група 202ТН) були відібрані до проєкту міжнародного молодіжного обміну у рамках програми Erasmus+. На учасників чекали майстер-класи з цифрової грамотності, заняття з арт-терапії, дискусії та перегляди тематичних документальних фільмів, знайомства один з одним та пізнавальні екскурсії.

Проєкт розпочався за кілька днів до війни в Україні і це не могло не вплинути на всіх учасників.

«Разом з Фундацією «Ініціатива» молодь з України ініціювала допомогу нашим землякам, які кілька діб з маленькими дітьми стояли на польському кордоні — координували їх прибуття, поселення, забезпечували речами першої необхідності, які приносили поляки. Людей, які потребували допомоги, особливо у перші дні, було надзвичайно багато. Більшість були стривожені розгублені та втомлені. Вражає згуртованість поляків їх рішучість та швидкість у реагуванні на ситуацію, готовність довезти від кордону, нагодувати, прихистити, за що ми дуже вдячні польському народу» – розповіла координаторка Наталія Трикаш.

Організатором проєкту була Fundacja «Inicjatywa» (Польща), яка презентувала свій досвід у напрямку іпотерапії, як методу фізичної та психологічної реабілітації. Організація проводить тренінги на тему волонтерства для молоді з інвалідністю та заняття з вивчення сучасних комп'ютерних технологій, об'єднує громаду навколо суспільно важливих тем, спрямованих на включення людей з інвалідністю до життя місцевої громади. Партнером від України виступила Громадська організація «Центр культури та розвитку «Горизонт», яка має великий досвід у сфері молодіжної роботи за допомогою неформальної освіти.

Обмін відбувався у мальовничих Бещадахчудова місцевість у Польщі, прямо на кордоні з Україною та Словаччиною. Неподалік знаходиться величезна дамба з гідроелектростанцією та найбільшим штучним озером Польщі (озеро Соліна). Це дуже екологічне та привабливе місце, куди приїжджають туристи з усієї Європи. В околицях осередку, де відбувся міжнародний обмін, також є невелика дамба та озеро. Ідеальне місце для відпочинку після майстер-класів, пробіжок, скандинавської ходьби або звичайних прогулянок. У діапазоні 10-40 км знаходяться найвищі вершини Бещад з видовищними краєвидами Польщі.

Під час обміну учасники багато говорили та дискутували на тему інклюзії і стереотипів, які існують у суспільстві.  Лідери партнерської організації World of Change (Північна Македонія) розповіли про те, як їх громадська організація приваблює молодь та в яких сферах працюють.

Кожна група підготувалася до дискусії «Світ без бар'єрів – чи це можливо?» Молоді люди обговорили, як виглядає доступність у тих країнах, з яких вони приїхали. Учасники поділилися своїми спостереженнями, чому доступність така важлива і як її реалізують на практиці. Як виявилось, ця проблема спільна для всіх країн.

У рамках проекту відбувалися майстер-класи з іпотерапії від інструкторів, з польської сторони – Олени Гаран, Ягоди Стуй та Наталії Винник з української сторони. Учасники вперше відвідали стайню на території центру, де дізналися про правила безпеки поряд з конем та їпід час їзди верхи. Це допомогло встановити перший контакт з твариною, що дуже важливо на етапі знайомства. Потім почалася теоретична частина, де учасники вивчали основи іпотерапії й мали змогу самостійно сісти, щоб зрозуміти динаміку та відчути зв'язок з конем. Учасників познайомили не тільки з основами іпотерапії й механізмом взаємодії коня та клієнта, а й розповіли трохи більше про біомеханіку як людини, так і тварини-лікаря.

Під час обміну учасники багато говорили та дискутували на тему цифрової залежності, подискутували щодо свідомого використання Інтернету, сприяння використанню Інтернету як джерела освіти та саморозвитку, а також можливості співпраці, взаємодопомоги та підтримки. Виявилося, що в онлайн поведінці представників різних країн є багато спільного. Зокрема, поширення неперевіреної інформації або нескінченне повторення подібних постів. Зрештою, всі вирішили замислитись над кількістю часу, який проводять в Інтернеті. Координаторка з доступності Малгожата Мателовська розповіла про право на доступність, групи користувачів, які піддаються цифровому виключенню, та якою має бути доступність веб-сайтів для незрячих, людей з інвалідністю, літніх людей.

Знайомлячись з культурою та природою Польщі, молодь відвідала три туристичні локації і музей народної архітектури в Саноку – найбільший з подібних музеїв у Польщі, з більш ніж 150 об'єктами дерев'яної архітектури на площі 38 га та етнографічним парком, який являє собою спільне поселення різних етнічних груп, а саме: поляків, українців, німців та інших, і є надзвичайно важливою колекцією експонатів у галузі народної культури.

Першою локацією став музей «Музей млинаства в Устриках Дольних». Музей знаходиться в будівлі колишнього млина, який був побудований у 1905 році. Музей — єдине місце в Польщі, де можна ознайомитись з повним циклом очищення та подрібнення зерна на сучасних млинах. Учасники прослухали коротку лекцію й ознайомилися з історією млина та слідкували за складним процесом подрібнення зерна.

Друга локація — Бещадський національний парк, де учасники насолоджувалися прогулянками лісом, спостерігали за стадом бізонів і дізнавалися більше про їх життя. Бізони належать до групи тварин, які знаходяться під загрозою зникнення і повністю захищені. У Польщі налічується близько 1200 зубрів, що становить чверть популяції Європи. Під час Першої світової війни зубри були знищені. До її початку у Беловежській пущі проживало 727 тварин. За час свого існування бізони були жертвами військових та браконьєрів. Останній зубр у лісі помер у 1919 році.

Третьою і останньою локацією були Бещади, гори Польщі, Словаччини та України, частина Східних Карпат (Східні Бескиди). Бещади — порівняно низькі гори. Їх не важко подолати навіть не дуже підготовленим мандрівникам, тому учасники мали можливість піднятися на гору а також насолодитися видом з висоти дерев'яної вежі.                

Нагадаємо, шестеро студенток політехніки стали учасницями польської стипендіальної програми SPINAKER від NAWA, а студентка-філолог стала учасницею проєкту для молодіжних лідерів Erasmus+ у Греції.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»