2023-06-22

У Полтавській політехніці вшанували пам’ять науковиці, кураторки Народного музею історії університету Надії Кочерги

Науково-педагогічні працівники Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанували пам'ять видатної науковиці, краєзнавиці, засновниці та завідувачки кафедри українознавства, культури та документознавства, кураторки Народного музею історії університету, радниці ректора, Заслуженого працівника освіти України Надії Костянтинівни Кочерги.

У Полтавській політехніці вшанували пам’ять науковиці, кураторки Народного музею історії університету Надії Кочерги

22 червня 2018 року пішла з життя відома дослідниця історії культури, освіти та науки України, кандидатка історичних наук, доцентка, Заслужений працівник освіти України, відмінник освіти України, лауреатка премій імені А.С. Макаренка, І. П. Котляревського, В. Г. Короленка, фундаторка кафедри українознавства, культури та документознавства, радниця ректора, Заслужений працівник Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Надія Костянтинівна Кочерга.

Вже п’ятий рік поспіль у день сумних роковин науково – педагогічний колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшановує пам’ять видатної науковиці, краєзнавиці, чиї колосальні наукові напрацювання у сфері популяризації української культури та мови важко переоцінити.

Теплим словом про неординарну особистість, яка започаткувала в університеті педагогічно – гуманітарний напрям підготовки фахівців, самовіддано працювала та жила справами Полтавської політехніки, дбаючи про захист і популяризацію національної культури та її надбань, відгукнулися колеги науковиці, які зібралися задля пошанування світлого імені Людини з великої літери, без подвижницької діяльності якої важко було б собі уявити сучасний багатопрофільний класичний університет. Упродовж 33 років Надія Костянтинівна була кураторкою Народного музею історії університету, багато зробила для оновлення й наповнення його експозиції новими матеріалами про історію Інституту шляхетних дівчат і долю Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея). На пошанування пам’яті науковиці Вченою радою Полтавської політехніки восени 2018 року музею було присвоєно її ім’я.

«Людина живе доти, поки про неї пам’ятають…. Час летить нестримно… І сьогодні минає вже п’ята річниця відтоді, як шанована усіма нами Надія Костянтинівна Кочерга відійшла за Вічну межу. Та усі ці роки вона живе в пам’яті серця всіх тих, із ким її звела доля. Надія Костянтинівна впродовж свого земного життя встигла зробити багато: знаємо її як науковцю, кандидатку історичних наук, доцентку, відому краєзнавицю, лауреатку численних обласних премій, фундаторку кафедри українознавства, культури та документознавства, причетну до створення гуманітарного напрямку, який нині успішно розвивається в нашому класичному університеті. Завжди вражала її щиросердна відданість університету, служінню якому вона віддала значну частину свого життя. Упевнені, що вона щиросердно раділа б нинішнім вагомим досягненням Полтавської політехніки.

А ще ми пам’ятаємо Надію Костянтинівну як глибоко порядну і принципову людину, добру, чуйну, незбориму оптимістку і життєлюбку, закохану в поезію, особливо творчість Ліни Костенко.

Світла й добра людина, яка чесно і гідно прожила своє життя, залишає по собі такі ж світлі спогади, що завжди будуть сильнішими за смерть. Дякуємо, дорога Надіє Констянтинівно, за все те добро, що ви несли людям, за те, що були у нашому житті», - зазначила кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавської політехніки Людмила Чередник.

Присутні вшанували пам’ять видатної науковиці хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Нещодавно  у Полтавській політехніці урочисто відзначили день народження патрона університету Юрія Кондратюка.

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»