2023-06-21

У Полтавській політехніці урочисто відзначили день народження патрона університету Юрія Кондратюка

Науково-педагогічні працівники та студенти Національного університету імені Юрія Кондратюка урочисто відзначили 126-ту річницю від дня народження видатного полтавця, ученого-винахідника, автора теорії космічних польотів Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея).

У Полтавській політехніці урочисто відзначили день народження патрона університету Юрія Кондратюка

21 червня, у день народження видатного полтавця, знаного на увесь світ винахідника, чиїми досягненнями пишається людство, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова, директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов, науково-педагогічні працівники, студенти університету та співробітники музею провели урочистий захід і вшанували пам’ять вченого покладанням квітів до пам’ятника Юрію Кондратюку на території університету та біля музею.

«Пишаємось тим, що наш славетний університет вже 26 років поспіль носить ім’я видатного українського вченого, винахідника Юрія Кондратюка. Видатний косміст з нестандартними, але продуманими рішеннями, піонер космічної діяльності Юрій Васильович Кондратюк – скарб усієї світової науки, якого високо поціновують люди XXI століття.

Визначальним у наукових розробках Кондратюка є те, що він розглядав завоювання міжпланетних просторів як засіб покращення життя людей на Землі.

На мою думку, Юрій Кондратюк може слугувати прикладом для сучасної молоді. Його висока математична ерудиція, нестримне прагнення до самоосвіти, постійна праця над собою, незбориме бажання досягнути своєї мрії захоплювали і сучасників, і нащадків.

Тож бажаю усім нам, і знаним науковцям, і молодим вченим, і студентам, наснаги в досягненні меті, креативних планів й успішної їхньої реалізації! Адже усі ми маємо працювати для Перемоги, гідно тримати освітній фронт і будувати плани на мирне майбутнє!», - відзначила проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор технічних наук, професор Олена Степова.

З вітальним словом до усіх присутніх звернувся директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов: «Від імені колективу наукових співробітників Полтавського музею авіації й космонавтики дозвольте привітати вас з Днем народження нашого спільного патрона – Юрія Васильовича Кондратюка, який народився в Полтаві з ім'ям Олександр Шаргей. Без перебільшення скажу, що вагомі здобутки видатного полтавця значно випередили свій час та стали орієнтиром для цілих поколінь талановитих науковців. Бажаю кожному з нас успіхів, натхнення та Перемоги!».

Користуючись приємною нагодою, директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов запросив присутніх на унікальну виставку «Фронтові дороги Юрія Кондратюка», що діє нині в музеї.

Нагадаємо, Юрій Кондратюка все життя відзначався надзвичайною працелюбністю і цілеспрямованістю. За що б він не брався, ставився до роботи надзвичайно серйозно і завжди творчо. Його часто називають мрійником, Це правда, він дійсно мріяв про польоти в космос. Однак ці мрії мали й практичну спрямованість: полегшити життя на Землі. Через багато років його мріям судилося стати реальністю: завдяки надзвичайно точним і оригінальним розрахункам ученого з’явилася траса, що відкрила людству шлях до Місяця. Проходять роки, а «траса Кондратюка» залишається єдиною дорогою до найближчого нашого космічного супутника.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - це територія успішних людей, мрії яких здійснюються. Науково – педагогічні працівники та студенти своєю наполегливою працею примножують славу Полтавської політехніки як одного з найпотужніших і надсучасних закладів вищої освіти Полтавського регіону та України загалом.

Традиційно під час заходу відзначили найвагоміші здобутки на науковій ниві, яких досягли науково-педагогічні працівники та студенти університету.

Почесними грамотами ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка за ініціативність, активну життєву позицію, патріотизм, високі професійні здобутки у підготовці та вихованні творчого потенціалу українського студентства та з нагоди 126-ї річниці від Дня народження Юрія Кондратюка нагороджені:

  • Андрій Конюк - архітектор, автор пам’ятника Юрію Кондратюку на території університету, старший викладач, в.о. завідувача кафедри містобудування та архітектури;

  • Валерій Голуб - художник, скульптор, автор пам’ятника Юрію Кондратюку на території університету, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва;

  • Ксенія Вергал – заступниця директора Навчально-наукового інституту інформаційних технологій та робототехніки, кандидатка економічних наук, доцентка.

Університет пишається вагомими досягненнями молодих вчених, аспірантів та студентів, які ще під час навчання досягли успіхів у науковій діяльності та гідно презентували Полтавську політехніку й Україну на міжнародному рівні.

Грамотою ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка за ініціативність, активну життєву позицію, підтримку інноваційної діяльності та ваговий внесок у розробку стартап-проєктів нагороджені:

  • Богдан Боряк - кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій;

  • Аліна Чайкіна - кандидатка економічних наук, доцентка кафедри менеджменту та логістики;

  • Андрій Третяк - кандидат технічних наук, доцент кафедри автоматики, електроніки та телекомунікацій;
  • Василь Ведмідь - аспірант спеціальності 133 «Галузеве машинобудування»;

  • Артем Тристан - магістрант спеціальності 183 «Технології захисту навколишнього середовища».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виховує студентів, які є генераторами новітніх ідей та виноходів. В університеті відповідно до Постанови Кабінету Міністрів призначається стипендія Юрія Кондратюка – єдина в Україні, яка призначається кращим студентам Навчально-наукових інститутів та факультетів.

Цьогоріч в Полтавській політехніці було проведено конкурс на кращу роботу, присвячену космічній тематиці. Авторитетне журі, переглянувши ці роботи, визначило переможців.

Грамотою ректора Полтавської політехніки, професора Володимира Онищенка за перемогу в номінації «Краща художня робота» та з нагоди 126-ї річниці від дня народження Юрія Кондратюка нагороджені:

  • студентка другого курсу спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» факультету філології, психології та педагогіки Діана Матяж;

  • студентка другого курсу спеціальності 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація» факультету філології, психології та педагогіки Руслана Бородай.

Присутні вшанували видатного вченого, знаного на увесь світ творця «траси Кондратюка» покладанням квітів до пам’ятника на території університету.

Після завершення урочистостей науково – педагогічні працівники, студентська молодь та співробітники Полтавського музею авіації і космонавтики поклали квіти до підніжжя пам’ ятника біля музею.

Представники Полтавської політехніки також відвідали виставку «Фронтові дороги Юрія Кондратюка», де ознайомилися з унікальними документами та особистими речами видатного вченого – винахідника.

Нагадаємо, минулого року у Полтавській політехніці урочисто відзначили ювілей Юрія Кондратюка, а шестеро студентів Полтавської політехніки були нагороджені стипендіями імені Юрія Кондратюка.

Нещодавно у Полтавській політехніці нагородили переможців Першого Полтавського чемпіонату бізнес-кейсів від ТМ Premier Socks.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»