2020-11-03

У політехніці модернізували нафтогазовий полігон

Навчально-виробничий центр Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» виконав комплекс робіт з оновлення нафтогазового полігону і створює новий навчальний об’єкт.

У політехніці модернізували нафтогазовий полігон

Під час VI Міжнародного галузевого форуму «Видобуток. Інтенсифікація. Капітальний ремонт свердловин» ректор Національного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко презентував Навчально-виробничий центр нафти і газу. Окрім співпраці з бізнесом, центр активно працює над осучасненням Навчально-наукового нафтогазового полігону, щоб у подальшому студенти могли прямо в університеті наочно ознайомитися як з обладнанням, так і з технологічними процесами нафтогазового промислу.

 «Ми вже отримали перший «фонтан», але поки що не нафтовий. Наші студенти зможуть отримати якісну професійну підготовку завдяки наявному та модернізованому обладнанні на нашому полігоні, щоб в майбутньому отримувати справжнє фонтанування нафтогазового флюїду на нових відкритих родовищах по всьому світу. На сьогоднішній день ми вже можемо демонструвати роботу по видобутку нафтогазового флюїду фонтанним шляхом (з імітацією пластового тиску у свердловині), газліфтним способом, штанговою свердловинною насосною установкою (за допомогою верстата-гойдалки) та установкою електровідцентрового глибинного насосу. Колектив Навчально-виробничого центру разом з адміністрацією Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та особисто ректором університету Володимиром Онищенком докладає максимум зусиль, щоб студенти найближчим часом змогли скористатися новими можливостями на оновленому полігоні!», – прокоментував директор Навчально-виробничого центру Петро Голуб.

«Наш університет вже має велику інфраструктуру сучасних навчально-наукових лабораторій і центрів нафтогазової освіти, але ми не зупиняємося на досягнутому і втілюємо в життя ще один грандіозний проєкт – модернізація нафтогазового полігону. Це стане ще однією «родзинкою» нашого університету. Студенти зможуть оволодіти технологічними процесами, ідентичними до умов роботи справжнього нафтогазового полігону, та стати частиною цих процесів», – додав інженер Навчально-виробничого центру Дмитро Ключка.

Також Навчально-виробничий центр облаштовує автоматизоване робоче місце для формування у студентів професійних компетенцій на посаді оператора з керування технологічних процесів. Це буде аналогом справжнього місця оператора на нафтогазовому промислі із використанням сучасного програмного забезпечення, яке використовується на більшості об’єктів нафтогазової галузі Полтавщини та не поступається за оснащенням програмними пакетами від відомих виробників, наприклад SIMATIC WinCC від Siemens.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»