2024-06-08

У політехніці відбувся круглий стіл, присвячений Дню журналіста

У Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» до Дня журналіста привітали фахівців медіасфери, партнерів та презентували нову освітньо-професійну програму спеціальності 061 Журналістика.

У політехніці відбувся круглий стіл, присвячений Дню журналіста

Модератором урочистостей і презентації став кандидат наук із соціальних комунікацій, гарант освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», член Національної спілки журналістів України, керівник Центру культури і студентської творчості Гліб Кудряшов.

«Відкриття спеціальності 061 Журналістика, впровадження освітньо-професійної програми «Медіакомунікації» у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – це ще один крок до употужнення гуманітаристики у Полтавській політехніці і це вкрай важливо.

Якщо говорити про унікальність нашої програми і про фокус освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», то, по-перше, ми зосереджені на подоланні дисбалансу між теоретичною та практичною підготовкою, який наявний сьогодні в освіті українських медійників, це давня проблема. Ми забезпечимо підготовку висококваліфікованих фахівців у галузі журналістики та соціальних комунікацій, які володіють теоретичними знаннями і практичними навичками, загальними та фаховими компетентностями, необхідними для професійної діяльності в медіасфері на засадах сталого розвитку та в руслі інтеграції України до Європейського Союзу, з урахуванням світових стандартів журналістської освіти.

По-друге – формування високої професійної культури в медійній галузі і розвиток креативних здібностей у процесі створення авторського медійного продукту.

До створення освітньо-професійної програми долучилися медіаексперти і журналісти-практики, зокрема Павло Стороженко – заслужений журналіст України, письменник, член Національної спілки письменників України, НСЖУ і Вікторія Долюк – випускниця Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка наук із соціальних комунікацій, медіаекспертка міжнародного класу.

Зовнішніми рецензентами освітньо-професійної програми є представники різних журналістських шкіл і була здійснена міжнародна експертиза освітньо-професійної програми.

Я хотів би висловити подяку людям, які зробили неоціненний внесок у відкриття та впровадження освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», і, насамперед, скласти повагу пану ректору, адже Ви вкотре проявили сміливість, впевненість у своїх силах, і висловили довіру до науково-педагогічних працівників, які навчатимуть майбутніх медійників», – підкреслив гарант освітньо-професійної програми.

«Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» тримає інформаційний фронт. Мені приємно констатувати той факт, що за останні роки ми надзвичайно розвинули медійну сферу нашого університету: ми створили медіацентр, який очолила людина своєї справи, об’єктивна, оперативна і професійно висвітлює всі події, які відбуваються в університеті, структурних підрозділах – Ольга Цвігуненко. Також ми створили Центр комунікацій та промоції нашого університету, де вже більше року функціонує власне телебачення і радіо під керівництвом Наталії Зімніцької.

Ми запросили вас, шановні друзі, не тільки для того, щоб привітати вас із професійним святом, а й для того, щоб представити новий потужний проєкт, у якому поєднуємо і багаторічні освітні традиції та інновації – це відкриття спеціальності 061 Журналістика у рамках освітньої програми «Медіакомунікації».

Україна сьогодні бореться за свою свободу, територіальну цілісність, незалежність, Збройні сили України дають нам можливість виконувати свої функції, і, об’єктивно, нам потрібно тримати не тільки освітній і науковий фронти, а й міцно тримати інформаційну безпеку, інформаційний фронт і ми будемо це робити якісно», – зазначив доктор економічних наук, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

«Завдячуючи підтримці нашого ректора, у 2012 році було створено гуманітарний факультет, а нещодавно у нас відбувся ребрендинг і ми стали факультетом філології, психології та педагогіки. Я впевнена у тому, що наші студенти, наші українці мають право обирати найкраще. Я щаслива мати змогу розвиватися і навчати наших студентів саме у Полтавській політехніці, тож хочу сказати, що у цієї освітньої програми велике майбутнє і нас буде можливість відкрити світу талановитих журналістів», – зазначила пані декан факультету філології, психології та педагогіки, кандидатка педагогічних наук Анна Агейчева.

«Ми сьогодні говоримо про майбутнє, де слово має не лише силу, а й душу. Журналістика – це не просто професія, це покликання, це голос тих важливих постатей, які творять історію. Зараз такий час, коли фейки множаться з великою швидкістю і нам потрібно з цим боротися. Я хотіла б зауважити, що журналістика як така вже відбулася у Полтавській політехніці. Вона визріла, ми знаємо, що під потужним керівництвом факультету філології, психології та педагогіки активно здійснюється підготовка студентів за освітніми програмами «Інформаційна аналітика та PR-діяльність» і «Документознавство та інформаційна діяльність». Сьогодні ми бачимо, що випускники Полтавської політехніки протоптали ту доріжку і сфері медіакомунікацій. У політехніці здійснюється якісна робота над впровадженням цієї освітньої програми для підготовки висококваліфікованих фахівців і ця програма зміцнить гуманітаристику у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Хай живе світла журналістика, світло її хай завжди буде чітким, а слово – правдивим!», – додала кандидатка наук із соціальних комунікацій, доцентка кафедри психології та педагогіки, медіаекспертка міжнародного класу Вікторія Долюк.

Подяками за професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків, відданість професії та з нагоди Дня журналіста України нагороджені:

  • Ольга Цвігуненко – керівниця медіацентру Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», член НСЖУ;

  • Юлія Дорошенко – старша фахівчиня сектору «Пресцентр» медіацентру;

  • Олександр Кузьменко – фахівець медіацентру;

  • Аліна Бужинська – фахівчиня медіацентру;

  • Борис Копилов – фахівець медіацентру;

  • Софія Дмитрюк – редакторка-перекладачка сектору «Пресцентр» медіацентру;

  • Світлана Левченко – фахівчиня медіацентру;

  • Тетяна Хлівненко – провідна фахівчиня медіацентру;

  • Наталія Зімніцька – керівниця Центру комунікацій і промоцій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»;

  • Артем Тристан – інженер 1 категорії Центру комунікацій і промоції.

Подякою за ініціативність та наполегливість у роботі, вагомий особистий внесок у становлення журналістської освіти у Полтавській політехніці та з нагоди Дня журналіста України нагороджений кандидат наук із соціальних комунікацій, керівник Центру студентської культури та творчості Гліб Кудряшов.

Студенти ННІ фінансів, економіки, управління та права – магістранти спеціальності «Маркетинг» Максим Славіта і Володимир Джурка представили свій проєкт, з яким брали участь у XI Міжнародному молодіжному фестивалі соціальної реклами «Інший погляд». Цьогорічний фестиваль було присвячено темі «Стійкість України». Наші студенти обрали напрям екології і, на їх думку, недостатньо висвітлену тему диких звірів, які часто гинуть в замінованих лісах. З цією ідеєю магістранти створили серію з трьох банерів щодо мінної безпеки. І хоча не стали переможцями, проте отримали цінний досвід спілкування з професійною спільнотою зацікавлених у вирішенні соціальних питань й проблем України.

Подякою за впровадження медіаосвітніх компонентів у роботу та з нагоди Дня журналіста нагороджений колектив кафедри економіки, підприємництва та маркетингу ННІ фінансів, економіки, управління та права в особі завідувачки кафедри Марини Чижевської.

Подяками за вагомий внесок у розвиток української журналістики та інформаційної сфери української держави, відданість професії та з нагоди Дня журналіста України нагороджені:

•        Віталій Скобельський – журналіст, член Національної спілки журналістів України;

•        Віктор Кикоть – журналіст, член Національної спілки журналістів України;

•        Микола Безнос – фотожурналіст, член Національної спілки журналістів України;

•        Крістіна Брігіда – журналістка, менеджерка з комунікацій ГО «Еколтава», медіаекспертка;

•        Катерина Григоренко – провідна спеціалістка відділу по роботі з персоналом територіального управління служби судової охорони у Полтавській області;

•        Ірина Пилипенко – старша інспекторка пресслужби Управління патрульної поліції у Полтавській області;

•        Юлія Левченко – т.в.о.старшої інспекторки пресслужби Управління патрульної поліції у Полтавській області;

•        Вікторія Долюк – членкиня робочої групи з імплементації освітньо-професійної програми «Медіакомунікації», кандидатка наук із соціальних комунікацій, медіаекспертка міжнародного класу;

•        Юрій Бойко – засновник рекламної агенції «Бойко» і «0532. Сайт міста Полтави».

«Журналістика – це не мундир, який можна зняти, прийшовши додому. Це, передусім, відповідальність, яка базується на знанні мови, на знанні тієї справи, про яку ти пишеш», – підкреслив журналіст, член Національної спілки журналістів України Віталій Скобельський.

«Ви зробили і робите надзвичайно важливу справу, це надпотужний інструмент, який ви зараз впроваджуєте у свою діяльність. На жаль, кваліфікованість українських журналістів була недооцінена до 24 лютого 2022 року. Саме завдяки тій титанічній праці, яку зробили українські фахівці пера, українські медійники ми зараз маємо ту підтримку, бачимо правильне висвітлення тих подій, які відбуваються в Україні. Підготовка кваліфікованих кадрів, які демонструватимуть те, що відбувається і буде відбуватися у післявоєнній Україні – це надзвичайно важливо. Велика вам вдячність, пошана від усіх присутніх за те, що ви реалізуєте можливість опанувати цей фах», –подякувала провідна спеціалістка відділу по роботі з персоналом територіального управління служби судової охорони у Полтавській області Катерина Григоренко.

Нагадаємо, факультет філології, психології та педагогіки відкрив набір на освітньо-професійну програму «Медіакомунікації», ґендерний центр Полтавської політехніки презентував свою діяльність на першому плановому засіданні «Коаліції 1325 Полтавщина», а волонтерський штаб політехніки прозвітував про діяльність.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»