2021-04-06

У політехніці заплановано відкриття Українсько-таджицького центру культури та освіти

З 29 березня по 2 квітня ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко перебував з робочим візитом у Республіці Таджикистан у складі офіційної української делегації науковців і освітян на чолі з Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом. Університет розширив коло міжнародних партнерів, а також було досягнуто домовленостей про відкриття українсько-таджицького центру культури та освіти.

У політехніці заплановано відкриття Українсько-таджицького центру культури та освіти

Вперше в Душанбе відбулась освітня виставка «Study in Ukraine», форум ректорів закладів вищої освіти України і Таджикистану, а також зустріч з громадянами Республіки Таджикистан – випускниками українських ЗВО. Під час офіційного візиту української делегації відбулись також дипломатичні зустрічі та підписання прямих угод з провідними українськими університетами.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет зустрівся з Міністром закордонних справ Республіки Таджикистан Сіроджиддіном Мухріддіном – випускником Одеського державного екологічного університету. Відзначаючи багаторічну історію і традиції освітньої співпраці, з Міністром закордонних справ Таджикистану було обговорено питання двостороннього співробітництва у галузі освіти і науки, визначено потенційні сфери для його активізації. Пан Мухріддін звернув увагу на високий рівень підготовки фахівців в українських університетах та дуже тепло згадав про свої студентські роки, проведені в Україні. До слова, у Міністерстві закордонних справ Таджикистану працюють 8 випускників українських закладів вищої освіти. А під час освітнього форуму «Study in Ukraine» («Навчайся в Україні») Міністр Сергій Шкарлет зустрівся із понад 150 випускниками закладів вищої освіти України, які нині займають високі посади і очолюють органи влади у Таджикистані.

Знаковою стала і зустріч з Міністром освіти і науки Таджикистану Махмадюсуфом Сайдали Імомзодою. Головний освітянин Таджикистану цілковито підтримав висловлену необхідність оновлення нормативно-правової бази та конкретизації домовленостей щодо співпраці з Україною. Зараз триває робота над проєктом Протоколу між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Республіки Таджикистан щодо взаємного надання державних стипендій, а також оновлення угод про академічні обміни у сфері вищої освіти, проведення спільних наукових досліджень, сприяння розвитку співпраці між закладами вищої освіти сторін згідно з прямими договорами. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет подякував за теплий прийом української делегації, попри труднощі, спричинені пандемією коронавірусу. Він наголосив на тому, що проведення таких масштабних заходів як виставка «Навчайся в Україні», форум ректорів, двосторонні дипломатичні зустрічі, відкриє нові горизонти і перспективи розвитку двосторонніх проєктів у галузі освіти і науки на принципах взаємності та результативності.

«В Україні є значний освітній і науково-дослідний досвід і традиції, а українські університети мають достатній потенціал для забезпечення якісної підготовки фахівців з вищою освітою з урахуванням вимог сучасного ринку праці та проведення наукових досліджень», – підкреслив Сергій Шкарлет.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» був представлений на освітніх заходах делегацією у складі ректора, професора Володимира Онищенка, проректора з наукової та міжнародної роботи, кандидата економічних наук Світлани Сівіцької і завідувача сектору по роботі з іноземними громадянами відділу «Деканат по роботі з іноземними студентами» Ольги Григоришиної.

«Історичною подією стало проведення першої освітньої виставки «Study in Ukraine», організованою Українським державним центром міжнародної освіти МОН України. На виставці наша команда представила реальні можливості і переваги навчання у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» таджицьким випускникам шкіл і студентам.

У рамках першого освітнього форуму ректорів делегації українських і таджицьких керівників закладів вищої освіти зустрілись у розширеному форматі за участю Міністра освіти і науки Республіки Таджикистан, Міністра освіти і науки України, Посла України в Республіці Таджикистан та почесних гостей.

Під час заходів українська сторона презентувала інноваційний потенціал України, різноманіття сучасних освітніх програм, наукових напрямів, відкритість і налаштованість на ефективну міжнародну співпрацю.

Виступ Міністра освіти і науки України перед ректорами України та Таджикистану й почесними гостями став зразком реалізації державної політики у галузі освіти та науки України і чималим внеском у розвиток міжнародних відносин», – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко. – «Разом із ректорами провідних закладів освіти Таджикистану підписали угоди про співпрацю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», які передбачають розвиток міжнародного співробітництва, академічну мобільність, спільне проведення освітніх, наукових і спортивних заходів. Розвиваючи двосторонні відносини між Україною та Таджикистаном, досягли домовленості з партнерами про відкриття Українсько-таджицького центру культури та освіти на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»!»

Відповідно до Указу Президента України № 210/2020 «Про вдосконалення вищої освіти в Україні», вища освіта в Україні – фундаментальна основа для розвитку держави, підготовки конкурентоспроможного людського капіталу. Українська делегація відвідала Таджикистан у рамках заходів з популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів, що також передбачено президентським указом.

Важливо, що Полтавщина теж залучена у стратегічний процес, і почесно, що цю відповідальну місію виконує Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Пишаюсь, що представляв Полтавську політехніку і започаткував нові напрямки міжнародної академічної, наукової і освітньої співпраці. Щиро дякую МОН України та його очільнику за високу довіру бути присутнім на таких історичних зустрічах разом із колегами провідних закладів вищої освіти України!»

Відтепер Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» співпрацюватиме з Технологічним університетом Таджикистану, Таджицьким технічним університетом імені академіка М.С.Осімі і Таджицьким інститутом фізичної культури ім. Саідмуміна Рахімова, а серед найближчих очікуваних спільних проєктів – відкриття Українсько-таджицького центру культури та освіти.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»