2024-06-21

У Полтавській політехніці урочисто відзначили 127-му річницю від дня народження патрона університету Юрія Кондратюка

Викладачі та студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» урочисто відзначили 127-му річницю від дня народження видатного полтавця, ученого-винахідника, автора теорії космічних польотів Юрія Кондратюка. Науковців, аспірантів та студентів Полтавської політехніки відзначили за вагомий внесок у популяризацію науки серед молоді, підвищення авторитету університету в міжнародному освітньому просторі.

У Полтавській політехніці урочисто відзначили 127-му річницю від дня народження патрона університету Юрія Кондратюка

21 червня, з нагоди 127-мої річниці від дня народження видатного полтавця, всесвітньо відомого винахідника, мрії якого про підкорення космічних просторів здійснилися і чиїми досягненнями багато років вже пишається людство, президент Національного центру «Мала академія наук України», академік Національної академії наук України Станіслав Довгий, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко, директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов, директор Полтавської гравіметричної обсерваторії інституту геофізики імені Суботіна Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Михайло Лубков, науково-педагогічні працівники, студенти університету та співробітники музею провели урочистий захід і вшанували пам’ять вченого покладанням квітів до пам’ятника Юрію Кондратюку на території університету та біля музею.

«Шановні колеги, дорогі студенти, шановні почесні гості! Кожного року, 21 червня ми збираємося на подвір’ї нашого університету для вшанування пам’яті видатного земляка, ім’я якого носить наш університет вже багато років. Юрій Кондратюк (Олександр Шаргей) – видатна людина, пам’ять про яку ми підтримуємо, цінуємо і пишаємося тим, що наш університет носить його ім’я.

Я з гордістю констатую той факт, що з ініціативи шановного Станіслава Олексійовича Довгого, президента Національного центру «Мала академія наук України», академіка Національної академії наук України, спільними зусиллями реалізували і відкрили унікальний проєкт – пам’ятник нашому видатному полтавцю. До речі, пам’ятник став «родзинкою» нашого освітнього закладу, біля нього охоче фотографуються студенти та випускники, які завершують навчання з значними особистісними здобутками. Цей беззаперечний факт є яскравим свідченням правильності прийнятого рішення, адже постать великого мрійника упродовж багатьох років стає прикладом для молоді, якій відбудовувати нашу повоєнну Україну.

Разом з науковцями робимо все можливе задля того, аби виховувати нові покоління українців, гідних громадян нашої держави, які будуть цінувати кожен день життя у мирній України. Тому дякуємо нашим Збройним силам України за можливість проведення освітнього процесу, здійснення ефективної наукової діяльності, формування гармонійно розвинених особистостей і майбутніх громадян нашої країни.

Вітаємо зі святом, шануємо та пишаємося тим, що ім’я відомого полтавського генія гордо несе через роки багатопрофільний класичний Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Слава Збройним Силам України! Слава Україні!», - привітав присутніх ректор, професор Володимир Онищенко.

З нагоди 127-мої річниці від дня народження патрона університету потужну науково-освітню корпорацію Полтавської політехніки привітав президент Національного центру «Мала академія наук України», академік Національної академії наук України Станіслав Довгий, який у онлайн-форматі долучився до урочистостей.

«Дорогі друзі! Від імені Малої академії наук України вітаю наших партнерів, друзів, викладачів, студентів і всю Полтавську територіальну громаду з великою подією – 127-річчям від дня народження великого дослідника, розробника ракетної техніки і теоретика космонавтики Юрія Кондратюка.

Невипадково з нагоди столітнього ювілею з дня народження видатного вченого український уряд присвоїв його ім’я Полтавському національному технічному університету. Нині Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» є флагманом вищої освіти і науки України, а ми пишаємося вашим покровителем, людиною, яка дала всьому світу горде і потужне уявлення про Україну.

Водночас, ваша головна заслуга у належному пошануванні пам’яті видатного українського вченого, яке відбувається щороку. Принагідно дякую науково-педагогічному колективу Полтавської політехніки, Полтавському територіальному відділенню Малої академії наук України та її президенту, ректору Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професору Володимиру Олександровичу Онищенку за вагомі досягнення молоді на різних конкурсах, олімпіадах. Щиро зичу Полтавській політехніці впевненого поступу до майбутніх вершин у царині освіти і науки! Слава Збройним Силам України! Слава Україні!», - привітав Станіслав Довгий.

 З вітальним словом звернувся директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов: «Від імені колективу наукових співробітників та від себе особисто вітаю з Днем народження нашого спільного патрона – Юрія Васильовича Кондратюка. Щиро радію, що ми разом бережемо спогади про талановиту людину, величну постать епохи, на жаль, недооцінену. Звершення видатного полтавця значно випередили свій час та стали орієнтиром для цілих поколінь талановитих науковців. Бажаю кожному з нас успіхів, натхнення та Перемоги!».

Користуючись приємною нагодою, директор Полтавського музею авіації і космонавтики Андрій Пушкарьов запросив присутніх на унікальні виставки, де представлено цікаві експонати з музейної колекції особистих речей видатного полтавця та філателістичну, присвячену Україні космічній.

Нових вагомих здобутків та звершень у науковій діяльності побажав директор Полтавської гравіметричної обсерваторії інституту геофізики імені Суботіна Національної академії наук України, доктор фізико-математичних наук Михайло Лубков, який відзначив вагому роль очолюваної ним установи у позитивній мотивації занять науковою діяльністю серед сучасної молоді.

Сторінки історії університету перегорнув співавтор архітектурного втілення пам’ятника Юрію Кондратюку, професор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Андрій Конюк, який розповів про те, як постав вже знаковий для політехніки пам’ятник Юрію Кондратюку на території сучасного університетського кампусу.

Відзначимо, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» - інноваційний університет, науково – педагогічні працівники та студенти якого своєю наполегливою працею примножують славу університету як одного з найпотужніших і найсучасніших закладів вищої освіти Полтавського регіону та України.

Традиційно під час заходу відзначили найвагоміші здобутки на науковій ниві, яких досягли науково-педагогічні працівники та студенти університету.

Грамотою Полтавської обласної ради за сумлінну плідну працю, успішну дослідницьку діяльність та активну громадянську позицію нагороджена кандидатка технічних наук, доцентка, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Ілляш.

Почесною грамотою виконавчого комітету Полтавської міської ради за сумлінну плідну працю на благо Полтавської міської територіальної громади, безмежну відданість професії, високий рівень професійної майстерності, вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України відзначений старший викладач кафедри містобудування та архітектури Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Андрій Конюк.

Почесною грамотою Шевченківської районної ради у місті Полтава за сумлінну працю, активну громадянську позицію, високий рівень професійної майстерності і вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України нагороджений кандидат технічних наук, доцент кафедри автомобільних доріг, геодезії та землеустрою Роман Міщенко.

Почесною грамотою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за ініціативу, наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України нагороджені:

  • кандидатка медичних наук, доцентка, завідувачка кафедри фізичної терапії та ерготерапії Полтавської політехніки Вікторія Горошко;

  • докторка філософії, доцентка кафедри міжнародних економічних відносин та туризму університету Ірина Левченко.

Університет пишається вагомими досягненнями аспірантів та студентів, які ще під час навчання досягли успіхів у науковій діяльності та гідно презентували Полтавську політехніку й Україну на міжнародному рівні.

Подякою ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка за ініціативу, наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок у розвиток сфери освіти і науки України нагороджені:

  • Олексій Михайліченко – аспірант ННІ інформаційних технологій та робототехніки університету;

  • Артем Соснін – магістрант ННІ Нафти і газу та ННІ фінансів, економіки, управління та права, фахівець відділу маркетингу.

Подякою ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка за участь у міжнародних наукових проєктах, внесок у популяризацію науки серед молоді, підвищення авторитету Полтавської політехніки на міжнародному рівні та з нагоди 127 -мої річниці від дня народження Юрія Кондратюка нагороджені:

  • Наталія Чорновол – студентка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права;

  • Олеся Пильгук – студентка факультету фізичної культури та спорту;

  • Володимир Колодочка – студент ННІ інформаційних технологій та робототехніки;

  • Аліна Хорольська – студентка ННІ архітектури, будівництва та землеустрою;

  • Вікторія Вакула – студентка факультету філології, психології та педагогіки;

  • Ірина Темченко – студентка факультету філології, психології та педагогіки;

  • Павло Острижнюк – студент ННІ нафти і газу;

  • Ольга Пруднік – студентка ННІ нафти і газу.

Після завершення урочистостей науково – педагогічні працівники, студентська молодь та співробітники поклали квіти до підніжжя пам’ ятника біля музею.

Науковці та співробітники Полтавської політехніки також відвідали виставку, де ознайомилися з унікальними документами та особистими речами видатного вченого-винахідника.

Нагадаємо, раніше день народження вченого Юрія Кондратюка у Полтавській політехніці відзначили урочистостями та покладанням квітів.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»