2022-12-15

У Полтавській політехніці відзначили День університету

12 грудня відбулось урочисте засідання Вченої ради з нагоди відзначення 204-ї річниці з моменту заснування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Науково-педагогічний колектив пригадав історію розвитку й етапи становлення класичного університету, а студентство увічнило історичну дату у символічних подарунках.

У Полтавській політехніці відзначили День університету

У Полтавській політехніці відбулась знаменна подія – День Університету. Вперше було відзначено 204-ту річницю заснування, відповідно до Статуту університету, затвердженого відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 19 грудня 2020 року як Статут Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», в якому сказано, що університет було засновано як Полтавський інститут шляхетних дівчат 12 грудня 1818 року.

З привітальним словом перед багатотисячною університетською родиною виступив ректор Полтавської політехніки, доктор економічних наук, професор Володимир Онищенко.

«Пам'ятаючи нашу історію, аналізуючи її, вбачаю за необхідне впровадження найкращих практик для того, щоб рухатися далі в напрямку інноваційного розвитку нашого університету.

Історія виникнення нашого навчального закладу почалася із заснування у 1818 році Полтавського Інституту шляхетних дівчат, який проіснував сто років, до 1918 року. Тому наш університет можна назвати правонаступником даного закладу.

Відкриття Полтавського Інституту шляхетних дівчат ініціювала дружина генерал-губернатора Полтавської та Чернігівської губерній М.Г. Рєпніна – Варвара Олексіївна, онука останнього гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського, донька міністра освіти Олексія Розумовського, палка прихильниця культурно-просвітницьких ідей.

Варвара Рєпніна вбачала необхідність для дівчат опанування загальноосвітніх знань (як мов, так і точних наук), високої моралі, етики, естетики, основ гармонійного мистецтва, предметів трудового циклу та економіки.

Опікунська рада запрошувала для викладацької діяльності відомих вітчизняних та іноземних діячів культури, науки і мистецтва, а сам заклад мав потужну матеріально-технічну базу.

Проводячи історичні паралелі, на сучасному етапі розвитку як класичний національний університет, ми фактично відроджуємо той європейський підхід і високий рівень, який панував у цих стінах понад 200 років тому, і який був перерваний з приходом до влади комуністів.

Як і тоді, до управління університетом долучена Наглядова рада, яка складається з достойних представників бізнесу, а адміністративна команда працює над розвитком сучасної матеріально-технічної бази, оновлюючи аудиторії та відкриваючи нові спеціальності, які раніше не були притаманні монопрофільному закладу.

Зараз Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» став потужним  міжнародним авторитетним науковим та інноваційним центром  –  лідером  на  ринку  освітніх  послуг,  у якому функціонує  8 структурних  підрозділів,  навчається  понад  7  000  студентів,  серед них 500  –  іноземні  громадяни,  діють 102 освітні  програми, успішно впроваджуються  сучасні тренди й підходи до викладання, здійснюється поєднання  освіти, науки і бізнесу.

Дякуючи ЗСУ, в ошатній залі зібрався багатотисячний колектив Полтавської політехніки, студенти, тимчасово переміщені особи, що проживають на території студентського хабу, для яких наше місто стало прихистком у ці тяжкі для країни часи.

В умовах повномасштабного вторгнення з боку країни-терориста – росії на територію України, ми робимо багато для підтримки Збройних сил України та все можливе для того, щоб навчальний процес проводився у форматі офлайн.

Я щиро вдячний всім науково-педагогічним працівникам, які забезпечують навчальний процес наживо. Я дякую нашим студентам за те, що вони залишилися в Україні й продовжили навчання в нашому університеті. Ми успішно виконали наше мобілізаційне завдання – забезпечили очний формат навчання. У кожного свій фронт, і ми успішно впоралися з нашим завданням.

Відтепер, 12 грудня, ми матимемо нову, чудову, унікальну можливість – підбити підсумки, відзначити день народження нашого університету та спланувати на майбутнє наші завдання.

Щиро сподіваюсь, що наступного року, безумовно після Перемоги, ми будемо святкувати ювілей Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – 205 років з моменту заснування нашого університету!

Все буде Україна!» – промовив ректор.

З доповіддю на тему «Від Інституту шляхетних дівчат до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: 204 роки історії» виступила кандидатка педагогічних наук, доцент кафедри психології та педагогіки факультету філології, психології та педагогіки Леся Клевака, яка розповіла колегам про історію розвитку та етапи становлення нашого університету.

«Перші заклади освіти на Полтавщині постали завдяки місцевій ініціативі. Відкриття Полтавського інституту шляхетних дівчат зініціювала дружина генерал-губернатора Полтавської та Чернігівської губернії Варвара Олексіївна Рєпніна – онука останнього гетьмана лівобережної України Кирила Розумовського, донька Міністра освіти Олексія Розумовського, палка прихильниця культурно-просвітницьких ідей. Варвара Олексіївна прагнула створити потужний жіночий заклад вищої освіти на кшталт закордонних. Обговорення ідеї заснування інституту розпочалося у 1817 році. На початку січня було укладено проєкт відкриття в Полтаві інституту шляхетних дівчат. Документ передбачав загальноустановчі, навчально-педагогічні, фінансово-економічні положення роботи освітнього закладу.

12 січня 1818 року затвердили положення, а у серпні із Міністерства народної освіти було отримано офіційний дозвіл – приступити до роботи. Таким чином уже в жовтні опікунська рада розпочала набір вихованок. Відкриття відбулося 12 грудня 1818 року – рівно 204 роки тому.

Приміщення для закладу надав відомий меценат – Семен Кочубей. З часом виникає питання про будівництво мурованого будинку для інституту. План архітектурної забудови було затверджено у 1828 році, а зведення нових будівель головного корпусу завершилося 4 вересня 1832 року.

Відповідно до положення закладу Варвара Рєпніна вбачала необхідність для дівчат опанування загальноосвітніх знань, високої моралі, етики, естетики, основ гармонійного мистецтва. Цим було обумовлено вибір навчальних предметів. Учениці протягом усього терміну навчання вивчали каліграфію, мови, особливу увагу надавали французькій і німецькій мовам, арифметику, географію, історію, природознавство, фізику, хімію, основи релігії, малювання, гімнастику, танці, музику, співи тощо. Для вивчення також пропонувалися предмети трудового циклу. Це дозволяло не лише отримати кваліфікацію, але й бути турботливою мамою, гарною господинею, цікавою співрозмовницею.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» продовжує зберігати навчальні традиції, засновані ще за часів Інституту шляхетних дівчат. Сьогодні кожен здобувач вищої освіти – юрист, архітектор, менеджер, економіст, еколог, художник, фізичний терапевт, викладач, програміст, окрім спеціальних повинен мати ще загальні компетентності: спілкуватися іноземною мовою, працювати в команді, мати навички міжособистісної взаємодії, критичність мислення, креативність, здатність діяти соціально-відповідально та свідомо, зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності й досягнення суспільства, володіти моральною вихованістю, дотримуватися здорового способу життя. Це доводить, що й насьогодні гуманітарна складова залишається надзвичайно важливою. Тільки особистість вихована на ідеалах демократії, принципах людяності, порядності, служіння людству та відданості громадянській позиції може стати гідним членом Українського соціуму», – зауважила Леся Клевака.

Від усього студентського колективу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представники Студентського самоврядування привітали університет зі святом і вручили ректору кілька символічних подарунків.

Громадянин Єгипту Туркі Мохамед, студент Навчального-наукового інституту нафти і газу створив 3D макет центрального корпусу Полтавської політехніки, а саму історичну дату – 204-річчя університету студентство увічнило на гравертоні.

Керівник Центру культури та студентської творчості Полтавської політехніки, випускник університету, відомий реп-виконавець Артем Лоік присвятив Полтавській політехніці власний вірш, яким зворушив весь колектив.

До Дня університету науковці політехніки нагороджені відзнаками МОН та отримали атестати про присвоєння наукових звань, а волонтери влаштували благодійний концерт для науково-педагогічних працівників.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»