2019-04-12

У ПолтНТУ відзначили Всесвітній день авіації і космонавтики

Університет спільно з Полтавським музеєм авіації і космонавтики імені Юрія Кондратюка щорічно проводять студентський науковий круглий стіл, присвячений темі освоєння космосу людиною

У ПолтНТУ відзначили Всесвітній день авіації і космонавтики

З 1997 року Полтавський національний технічний університет носить ім’я свого славетного земляка Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея) – видатного вченого-винахідника, одного з піонерів ракетної техніки й теорії космічних польотів, автора знаменитої космічної траси, якою подорожували на Місяць космічні кораблі «Аполлон». Відтоді у виші започатковано відзначення Всесвітнього дня авіації та космонавтики, що з 2011 р. за ініціативою ООН дістав назву  Міжнародного дня польоту людини в космос.

Кафедри українознавства, культури та документознавства гуманітарного факультету спільно з Полтавським музеєм авіації і космонавтики імені Юрія Кондратюка щорічно проводять студентський науковий круглий стіл, присвячений темі  освоєння космосу людиною. Ініціаторкою цієї традиції  в нашому університеті була світлої пам’яті  Надія Костянтинівна Кочерга – кандидат історичних наук, творець оновленої експозиції  народного музею історії університету, фундатор кафедри українознавства, культури та документознавства. Протягом багатьох років вона займалася дослідженням біографії, наукових та інженерних здобутків  Юрія Кондратюка (Олександра Шаргея).

Цьогорічний науковий круглий стіл відбувся 11 квітня.  Студентів гуманітарного факультету та навчально-наукового інституту інформаційних технологій та механотроніки привітали директор Полтавського музею авіації і космонавтики імені Юрія Кондратюка А.М. Пушкарьов та старший науковий співробітник І.О. Пістоленко. Вони наголосили на важливості проведення подібних заходів для розуміння молодим поколінням внеску полтавських учених у розвиток знань про космос та запросили студентів відвідати музей. Із вітальним словом до присутніх звернулися заступник декана гуманітарного факультету А.В. Кошлата та завідувач кафедри українознавства, культури та документознваства І.Г. Передерій, яка підкреслила значну роль Надії Костівни Кочерги у дослідженні біографії та популяризації наукової спадщини Юрія Кондратюка.

Тому перша доповідь студентки групи 301 ГД Примак Наталії (науковий керівник к.філол.н., доцент Л.А. Чередник) була присвячена Надії Кочерзі як  дослідниці постаті полтавського вченого.

Ще з давніх-давен люди із цікавістю дивилися на небо і намагалися з’ясувати закономірності руху планет, визначити їх розміри та вплив на життя на Землі. Одними із перших почали дослідження космічних тіл стародавні греки. Студентка групи 401 ГД Москалець Людимила (науковий керівник к.філософ.н. В.Ю. Вощенко) розповіла про розвиток астрономічних знань у Стародавній Греції.

Наступні дві доповіді були присвячені вченим, життя яких було пов’язане із Полтавщиною. Студентка групи 201 пГД Мінакова Марина (науковий керівник к.і.н., доцент О.В. Тєвікова) висвітлила біографію та інженерні розробки творця першого у світі ранцевого парашута Гліба Котельникова. Важливо зазначити, що життя вченого було пов’язане із Інститутом шляхетних панянок. Його дружина, яка надихнула інженера на конструювання парашуту, була випускницею цього навчального закладу. ЇЇ батько та дядько Гліба Котельникова викладали живопис в Інституті.

Присутні на круглому столі відкрили для себе ім’я й Івана Бровка – громадського діяча, практика та популяризатора ракетно-космічної галузі. Про нього доповідала студентка групи 101-ГД Ряполова Ельвіра (науковий керівник д.і.н., доцент І.Г. Передерій).

Чи не найбільше зацікавили слухачів виступи, присвячені сучасним здобуткам в освоєнні космосу.

Науковий керівник учениці спеціалізованої ЗОШ № 3 ім. В.О. Нижніченка (м.Горішні Плавні) к.ф-м.н., доцент А.Т. Лобурець розповів про космічні орбітальні станції, наукові технології та нові можливості, які вони дають людям. Окремо дослідник висвітлив питання можливості створення космічних ліфтів та наголосив на необхідності не лише освоєння космосу, а й збереження нашої планети.

Виступи студента групи 102-ТН Сапсан Євгена (науковий керівник к.і.н. О.В. Вітринська) та студентки групи 102-А Михайлової Анни (науковий керівник к.і.н., доцент А.В. Нарадько) були присвячені роботі та планам із колонізації Марса кампанією SpaceX та її засновника Ілона Маска.

Загалом змістовні студентські доповіді викликали жвавий інтерес його учасників та спричинили  цікаві дискусії.

Напередодні пам’ятного дня студенти-документознавці І-ІІІ курсу і доцент кафедри українознавства, культури та документознавства О.В. Тєвікова відвідали музей авіації і космонавтики. Вони ознайомитися з унікальними матеріалами, присвяченими найвидатнішим подіям в аерокосмічній науці й техніці в Україні та у світі, а також творчій спадщині визначних діячів у галузях авіації та космонавтики.