2024-05-30

У студмістечку політехніки відкрили найбільший молодіжний хаб Полтавської області

20 травня урочисто відкрили надсучасний Молодіжний хаб, створений за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у співпраці з Обласним молодіжним центром Полтавської обласної ради та Полтавською політехнікою. Поліфункціональний інклюзивний простір створений на основі побажань молоді та дає можливість проводити змістовне дозвілля разом з друзями та однодумцями. Відтепер у студмістечку політехніки функціонує найбільший молодіжний хаб Полтавщини.

У студмістечку політехніки відкрили найбільший молодіжний хаб Полтавської області

Проєкт молодіжного хабу реалізовано ГО «Нова Полтава» спільно з Обласним молодіжним центром Полтавської обласної ради і в співпраці з Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у межах проєкту «Посилення можливостей молоді як агентів змін, розвиток життєвих навичок серед підлітків та підтримка участі молоді в Полтавській та Сумській областях» за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW, уряду Японії та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

У церемонії відкриття найбільшого обласного Молодіжного хабу взяли участь голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде, заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимир Василенко, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова, представники Молодіжних рад міста та області, представники студентського самоврядування Полтавської політехніки. Захід модерувала голова громадської організації «Нова Полтава», партнер-виконавець Юлія Городчаніна.

Молодіжний хаб – поліфункціональний інклюзивний простір загальною площею 540 м2, для безкоштовного проведення заходів молоддю або для молоді та поділений на кілька тематичних зон для проведення заходів, перегляду фільмів, медіа студію, коворкінг та фудкорт. До послуг молоді відкриті коворкінг, медіастудія, кінопростір, фуд-корт, роздягальня, музична студія, конференц-зона. Молодіжний хаб повністю інклюзивний: без порогів, вхід обладнаний підйомником для маломобільних груп населення, вбиральні – поручнями. Молодим і активним достатньо звернутись до ОМЦ і узгодити проведення свого заходу.

Минулого року у цьому просторі відбувся воркшоп «Youth Space Makers», присвячений просторовому плануванню цього обласного молодіжного хабу. Варто відзначити, що одними з найактивніших учасників були студенти і науковці ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки на чолі зі старшим викладачем Павлом Васильєвим, які хотіли бути не лише користувачами цього простору, а й посприяти його створенню. Учасники планування тоді запропонували різні поліфункціональні зони: ресепшн, лаунж, коворкінг, фотозону, бібліотеку, фуд-корт, спортивні локації. Результативний івент став першим етапом масштабного проєкту, який завершився повним облаштуванням інноваційного затишного простору.

«Передусім би хотілося подякувати нашим партнерам за підтримку нашої спільної ініціативи, розуміння існуючих потреб сучасної молоді. Цей простір дасть змогу молодим людям, за якими майбутнє повоєнної України, втілити свої мрії, бачення у неформатній обстановці. Діємо, розвиваємося, успіхів вам!», – зазначив заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Володимир Василенко.

До урочистостей також долучився ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

«Синергія ініціатив в дії! Провідний багатопрофільний класичний університет – Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» наповнив угоду про співпрацю з Комунальною установою «Обласний молодіжний центр Полтавської обласної ради» реальними справами: надав простір для потреб молоді Полтавщини на території студмістечка.

Полтавська ОВА, Полтавська обласна рада і Полтавська міська рада підтримали, а Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) профінансував проєкт ГО «Нова Полтава» і відтепер у студмістечку політехніки на базі ОМЦ відкрито найбільший в області молодіжний хаб!

Полтавська політехніка тісно співпрацює з Управлінням молоді і спорту у галузі фізичної культури і спорту Полтавської ОВА та його очільницею пані Мариною Трохименко у сфері розвитку учнівського та студентського спорту – у нас є успішний кейс з відкриттям нової зали для занять олімпійськими видами спорту. Створення молодіжного хабу – це новий рівень нашої співпраці у реалізації молодіжної політики та національно-патріотичного виховання.

Команда Полтавської політехніки всебічно підтримувала дану ініціативу.

Надзвичайно було приємно зустріти випускника нашого університету – фахівця з питань освіти ЮНІСЕФ Анатолія Безпалюка, який презентував проєктну діяльність ЮНІСЕФ для молоді у Полтавській області.

Наша молодь, яка отримує якісні знання і можливості для самореалізації, здатна не лише відбудувати повоєнну країну, а й змінити її на краще. Дуже важливо – дослухатись до того, чого прагне молодь, і гнучко реагувати на їх потреби.

Бажаю колективу ОМЦ безлічі зустрічей з креативною молоддю, яка буде наповнювати цей простір сміливими мріями, цікавими заходами і візіями майбутнього України!» – побажав в.о. ректора, професор Володимир Онищенко.

Перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, який висловив слова щирої вдячності ректору Полтавської політехніки, професору Володимиру Онищенку за наданий простір для реалізації проєкту. На його думку, створені можливості для молоді дозволять їй створити умови для розвитку, досягнення поставлених цілей, спонукати динамічніший розвиток Полтавського обласного молодіжного центру.

За словами голови ГО «Нова Полтава», Юлії Городчаніної, завдяки чудовому партнерству Полтава отримала можливість мати такий неймовірний молодіжний простір, де кожен міг би відчуватися вільно, успішно реалізувати молодіжні ініціативи, творити ті зміни, які б нам хотілося б бачити в громаді та країні.

За словами голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Муніра Мамедзаде, надзвичайно приємно бачити сотні молодих особистостей, які готові реалізовувати найсміливіші задуми у найсучаснішому просторі.

«Глибоко переконані в тому настільки важливо працювати у напрямку реалізації молодіжної політики, Полтаві це вдається. Власне кажучи, Полтава хороша в тому контексті, що вона зосереджує навколо себе 47 громад, здатних реалізувати дані ініціативи. Країна може бути краще відбудованою, якщо наша молодь матиме унікальні можливості отримувати нові знання. Прошу приходити сюди, користуватися цими можливостями, якщо ви будете це робити, то ми зі свого боку будемо здійснювати значно більше зусиль, щоб все задумане вдалося», – прокоментував Мунір Мамедзаде.

Проєктну діяльність ЮНІСЕФ для молоді у Полтавської області презентував фахівець з питань освіти ЮНІСЕФ Анатолій Безпалюк.

Представники команди U-Report і молодіжних рад презентували результати дослідження потреб молоді Полтавської області та міста Полтави – в опитуванні брали участь і студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Через повітряну тривогу офіційні урочистості довелося продовжити у сертифікованому укритті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», де створені безпечні і комфортні умови. Тепер це історичне місце, де голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде та секретар Полтавської міської ради Катерина Ямщикова від імені Полтавської громади підписали Меморандум про співпрацю, наголосивши на важливості даної угоди для подальшого розвитку Полтавської міської територіальної громади у воєнний та повоєнний час.

В.о. директора Комунального закладу «Обласний молодіжний центр» Полтавської обласної ради Наталя Панченко модерувала панельну дискусію «Можливості розвитку молоді Полтавщини», під час якої представники ЮНІСЕФ Тарас Деркач та Лілія Любомирова, представники університетів міста Полтави презентували можливості для особистісного розвитку студентської молоді.

Після завершення офіційної частини урочистостей гості продовжили нетворкінг за кавою та перейшли до неформального спілкування.

Нагадаємо, у Полтавській політехніці відкрито зразковий Пункт Незламності і студентський хаб,

Раніше студентська молодь Полтави об’єдналася на території Полтавської політехніки задля підтримки бійця ЗСУ і влаштувала молодіжний простір «Покоління сміливих».

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»