2023-03-26

UKRAINIAN TAX REFORM AND ANTI-CORRUPTION SUMMIT: науковиці політехніки взяли участь в обговоренні податкової реформи

Науковиці кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування – доктор економічних наук, професор Світлана Онищенко, кандидат економічних наук, доцент Аліна Глушко й кандидат економічних наук, доцент Олександра Маслій взяли участь в UKRAINIAN TAX REFORM AND ANTI-CORRUPTION SUMMIT, проведеного під патронатом Офісу Президента України. Вчені разом з міжнародними експертами долучилися до обговорення нового суспільного договору між державою та бізнесом – податкової реформи.

UKRAINIAN TAX REFORM AND ANTI-CORRUPTION SUMMIT: науковиці політехніки взяли участь в обговоренні податкової реформи

23 березня науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» – доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Онищенко, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Аліна Глушко й кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Олександра Маслій взяли участь в одному із ключових економічних заходів року – UKRAINIAN TAX REFORM AND ANTI-CORRUPTION SUMMIT, проведеного під патронатом Офісу Президента України.

 

Як наголосив Президент України Володимир Зеленський у виступі у Верховній Раді 28 грудня, наявна податкова система не влаштовує ані тих, хто сплачує податки, ані тих, хто їх збирає. Не влаштовує вона й українських громадян, які отримують зарплати й пенсії з цих податків. Глава держави також зазначив, що надзвичайно важливо досягнути національної згоди в цьому питанні.

Саміт став платформою для налагодження діалогу між представниками бізнесу та держави за участі міжнародних експертів щодо проведення податкової реформи, яка має забезпечити підтримку українського бізнесу у воєнний час, створити передумови для виведення економіки з тіні та подолання корупції у податковій системі, зменшити перешкоди на шляху до європейської інтеграції України. Наразі Офіс Президента разом з народними депутатами розробляє проєкт податкової реформи, яка підтримає український бізнес у воєнний час та створить умови для зростання економіки після перемоги. Обговорення також стосувалось успішного світового досвіду податкових реформ, кращих практик податку на прибуток, ключових проблем у сфері справляння податку на додану вартість, антикорупційної боротьби у дозвільній системі.

Серед головних спікерів саміту були представники Офісу Президента України, економічні та податкові експерти світового рівня – лауреат Нобелівської премії з економіки Том Сарджент, віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде, директор з питань політики, Legatum Institute, Великобританія Стівен Брайен, виконавчий віце-президент, National Taxpayers Union Foundation Джозеф Бішоп-Хенчман, почесний президент Tax Foundation Скотт Ходж, литовський правознавець та економіст, екс-міністр юстиції Литви Реміґіюс Шимашюс, болгарський економіст, екс-міністр фінансів Болгарії Сімеон Дянков, болгарський економіст, професор Софійського університету, засновник Інституту ринкової економіки в Софії Краcсен Станчев та інші.

Привітання для саміту від керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака зачитав головний консультант кабінету керівника Офісу Президента Олег Гавриш.

«Одне з ключових наших завдань – відбудувати країну після перемоги над агресором на полі бою. Процес відбудови вимагатиме максимальної консолідації зусиль... Для нас украй важливо залучити до побудови нової країни як зовнішніх, так і внутрішніх інвесторів. А для цього необхідно створити найкращі умови ведення бізнесу. І серед них модель оподаткування – одна з найважливіших, тому я дуже радий, що сьогодні тут зібралося надзвичайно багато міжнародних експертів, які допомагають робити нашу реформу.

Давайте поставимо за мету – до нашої перемоги напрацювати таку модель, яка дасть змогу створити найпривабливішу серед країн-конкурентів умови для ведення бізнесу. Мало запропонувати податкові умови не гірші, ніж у сусідів – вони мають бути набагато кращими. У глобальній конкуренції за інвестиції Україна має стати чемпіоном. Водночас наша реформа має раз і назавжди усунути корупцію з податкової сфери.

Закликаю створити такий варіант податкової реформи, який зробить процвітання України неминучим, вона на це заслуговує. Слава Україні!», – йшлось у зверненні керівника Офісу Президента України.

Заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма у виступі на саміті зазначив, що держава має враховувати те, що провідну роль у повоєнній відбудові та економічному відновленні відіграватимуть підприємства приватного сектору. А тому потрібно вже зараз створювати сприятливі умови для розвитку бізнесу та формувати надійні перспективи капіталовкладень, щоб запобігти відтоку підприємців за кордон.

«Система, яку ми запропонуємо для післявоєнної відбудови України, не повинна програвати нашим конкурентам, таким як Польща, Болгарія, Угорщина. Зрозуміло, якщо податок на прибуток у нас становить 18%, а в Болгарії – 10%, в Угорщині – 9%, то виникають певні запитання. Нам потрібне фундаментальне перезавантаження, яке дасть конкурентні умови й усуне мотивацію для корупції», – зауважив Ростислав Шурма.

Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде заявила на саміті, що керівництво установи підтримує Україну у прагненні впровадити антикорупційну податкову реформу попри викликану війною кризу.

«Світовий банк вітає цей саміт, тому що і податкова реформа, і антикорупційні ініціативи є двома неймовірно важливими елементами, якими має займатися Україна, водночас борючись із військовим вторгненням Росії та розв'язуючи завдання тримати економіку на плаву», – наголосила Анна Б’єрде.

Американський фахівець з економіки, один із авторів теорії пропозиції Артур Лаффер у своєму посланні до учасників заходу заявив, що головним засобом досягнення успіху під час реалізації економічної реформи в Україні є зниження ставки оподаткування з одночасним розширенням податкової бази. На думку вченого, іншими показниками, на які має орієнтуватися український уряд під час формування спрямування економічної реформи, є торгівля, приватизація й помірне делегування повноважень щодо ухвалення рішень міжвідомчим комітетам.

Він також побажав українським фахівцям – авторам економічної реформи – сил і успіхів, адже перед ними стоїть величезне завдання: зараз Україна потребує стабільної та ефективної фінансової системи більше, ніж будь-яка інша країна світу.

Під час панельних дискусій учасники саміту зосередились на таких ключових питаннях як зменшення податкових ставок з метою детінізації бізнесу, покращення адміністрування податків, спрощення дозвільної системи, забезпечення верховенства права та впровадження ефективних заходів боротьби з корупцією.

Нещодавно у Полтавській політехніці відбувся IX Міжнародний галузевий форум, присвячений енергетичній безпеці як головному пріоритетному напрямку розвитку нафтогазової галузі України.

 

Медіацентр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»