2019-12-24

Університет став співзасновником Асоціації «Нафта і Газ України»

Ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко у складі ініціативної групи взяв участь у засіданні підкомітету Верховної Ради України з питань газової, газотранспортної та політики газопостачання Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Університет став співзасновником Асоціації «Нафта і Газ України»

Восени цього року Юрій Нагорняк, директор Sela Energy XXI, ініціював створення експертної групи, яка б змогла сформулювати актуальні проблеми нафтогазової галузі та виступити з пропозиціями щодо зміни законодавства України. Декілька депутатів Верховної Ради України, зокрема голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Андрій Жупанин, підтримали ініціативу аналізу шляхів реформування галузі.

«Важливим результатом спільної роботи представників бізнесу та освіти, яка забезпечує кадровий потенціал компаній, стало створення Асоціації «Нафта і Газ України». Засновниками Асоціації стали компанії ГК Горизонти, Везерфорд Україна, Ньюфолк НКЦ та Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Ініціативна група у складі Віталія Вітрика, Зиновія Козицького, Юрія Нагорняка, Наталії Рудевич, Степана Козицького, Андрія Закревського, до якої і мені випала велика честь увійти, сформували осередок Асоціації та визначили першочергові заходи, які необхідно реалізувати.

Головною метою діяльності Асоціації згідно Статуту є розвиток позитивного іміджу українського нафтогазового сервісного ринку серед міжнародних партнерів та інвесторів», – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Асоціація стала співпрацювати із законотворцями та досягла скликання засідання підкомітету з важливої проблематики: «Стимулювання розвитку нафтогазової галузі та нафтових сервісів у контексті пожвавлення видобутку важковидобувних запасів».

Засідання підкомітету Верховної Ради України з питань газової, газотранспортної та політики газопостачання Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулося 16 грудня 2019 року.

Розглянули чотири питання, передбачені порядком денним:

  1. Стимулювання видобутку важковидобувних запасів вуглеводнів – актуальність проблеми для України та міжнародний досвід.
  2. Чи є видобуток важковидобувних запасів вуглеводнів привабливим в існуючому правовому полі України? Які перешкоди для підвищення привабливості цього виду діяльності?
  3. «За» і «проти» надання видобутку важковидобувних запасів вуглеводнів особливих законодавчих умов (напр., спеціальної рентної ставки).
  4. Які запобіжники слід встановити, щоб уникнути зловживань сприятливими умовами (у разі їх встановлення) з боку видобувних компаній?

«Нардеп Андрій Жупанин чи не вперше в історії роботи підкомітету зібрав за одним столом саме спеціалістів з видобутку, представників державних і приватних видобувних компаній, представників галузевих спілок та асоціацій, міністерств та служб, представників виробників обладнання та освітян. Важливо, що були представлені всі сервіси, які необхідні для видобутку нафти та газу, де крім світових гігантів, на кшталт Weatherford та Schlumberger, переважали українські компанії», – говорять в Асоціації.

Запрошені представники галузі висловили консолідовану підтримку щодо змін у законодавстві України для зниження рент на видобуток вуглеводнів з нових та виснажених родовищ, покладів глибиною більш ніж із 6000 метрів, видобутку за рахунок технологій горизонтального буріння, ГРП, колтюбінгу, снаббінгу, впровадження сучасних геофізичних технологій.

Голова підкомітету Андрій Жупанин висловив підтримку збереження стимулюючих рент для важковидобувних запасів – це стосується глибокого буріння, ліквідації законодавчої дискримінації щодо важковидобувних запасів, яка призвела до неможливості скористатися ними ні Укргазвидобуванню, ні приватними видобувникам.

Юрію Нагорняку, як виконавчому директору Асоціації, запропонували створити робочу групу, до якої залучити сервісні і видобувні компанії, представників галузевих державних установ, комітету ПЕК та фінансового комітету Верховної Ради України.