2021-12-15

Університет відвідала делегація представників Європейського інвестиційного банку

14 грудня відбулась зустріч адміністрації політехніки з делегацією представників Європейського інвестиційного банку і консультантом ГУПП Міністерства освіти і науки України у рамках реалізації проєкту «Вища освіта України» щодо комплексного енергоефективного оновлення будівель шести українських університетів за підтримки ЄІБ.

Університет відвідала делегація представників Європейського інвестиційного банку

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» увійшов до переліку університетів-учасників першого етапу і в липні цього року підписав контракт з компанією Gopa Infra (Німеччина), яку обрано Консультантом з проєктування та нагляду в межах реалізації проекту.

«Це довгоочікуваний проєкт, який повинен підвищити якість перебування всіх учасників навчального процесу в аудиторіях, у навчальних корпусах і гуртожитках. Ми повинні перейти на європейські стандарти і умови. Енергомодернізація всіх навчальних корпусів та гуртожитків із залученням європейських компаній та експертів дозволить створити найкращі умови для студентів та викладачів у Полтавській області.

Інвестиції в комплексне енергоефективне оновлення будівель допоможуть значно знизити витрати на опалення та електроенергію, забезпечити комфортні умови для навчального процесу й проживання студентів, а заощаджені кошти спрямувати на розвиток матеріально-технічної та дослідницької бази.

Уже досягнуто значного зниження енергоспоживання, завдяки заходам з енергоефективності, розробленим нашими фахівцями, а також підрахували обсяг інвестицій бізнесу за останні 5 років у розвиток лабораторної бази університету. У нас чудові результати співпраці з бізнесом, і для банку, який приймає рішення інвестувати і розглядає можливості для реалізації інших проєктів, це важливий показник. Тож ми презентували різні аспекти діяльності університету», – прокоментував ректор, професор Володимир Онищенко.

Комплексна термомодернізація закладів вищої освіти України здійснюється в межах проекту «Вища освіта України». Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) інвестує 120 млн євро у комплексну термомодернізацію українських університетів у межах, що є складовою спільної підтримки, яку ЄІБ та ЄС надають Україні у сфері енергоефективності. Проєкт також співфінансується Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) на суму 30 млн євро.

«Європейський інвестиційний банк – це найбільший банк розвитку у світі. З 2019 року було прийнято нову політику банку – ми відмовились від фінансування нафтогазового сектору і сфокусувалися на відновлюваних джерелах енергії та енергоефективності, створили окремий профільний департамент. У нас великі кредити та проєкти. Зараз у нас найбільший із нещодавно підписаних проектів – з Україною: 300 мільйонів євро на енергоефективність громадських будівель. Ще 120 мільйонів євро – на проєкт «Вища освіта України» і запланований ще один перспективний проєкт з Міністерством освіти і науки України. Проєкт для університетів розглядається як комплекс заходів, які є важливими для підвищення якості освіти. Добре, що бізнес активно інвестує у ваш університет. Це показник того, що вони бачать у вас професійного партнера. Тому для нас це плюс, але наші інвестиції можуть бути набагато масштабнішими. З технічної точки зору, ми особливу увагу приділяємо важливим складовим, яких не видно – теплосистемам, електросистемам, пожежній безпеці, системам кондиціювання, щоб все це було зроблено якісно. Також пропонуємо використати проєкт для освіти студентів, які навчаються за відповідними технічними спеціальностями, познайомити з новими технологіями і матеріалами», –  зазначив Олександр Антонюк, менеджер проєкту «Вища Освіта України», представник Європейського інвестиційного банку, відповідальний за сектор енергетики країн східного партнерства.

На зустрічі також були присутні Андрій Міцай – керівник Групи експертів Проєкту міжнародної технічної допомоги «Технічна підтримка у реалізації проєкту «Вища освіта України», Дмитро Ємельяненко – заступник керівника Групи експертів, ключовий експерт з фінансів Проєкту міжнародної технічної допомоги «Технічна підтримка у реалізації проєкту Вища освіта України», Поліна Дьяконова – адміністратор Проєкту міжнародної технічної допомоги «Технічна підтримка у реалізації проєкту Вища освіта України», перший проректор з науково-педагогічної роботи та економічного розвитку Олена Філонич і кандидат технічних  наук,  професор кафедри теплогазопостачання, вентиляції та теплоенергетики Анатолій Колієнко, який спеціалізується на довгострокових інвестиційних проєктах у реалізації  концепції  енергоефективності закладів вищої освіти.

Сторони обговорили перспективні напрями поглиблення співпраці, на найближчу та довгострокову перспективи. Представники робочої групи відвідали кампуси університету.

Нещодавно науковці Полтавської політехніки поділилися практичними кейсами та науковими напрацюваннями у сфері збалансованого природокористування, поводження з твердими побутовими відходами та енергоефективності.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»