2021-11-03

Університет запрошує до написання ХХІ Радіодиктанту національної єдності

Кафедра українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошує студентів, викладачів та всіх охочих долучитися до щорічної всеукраїнської акції – ХХІ Радіодиктанту національної єдності. Приєднатися до спільноти політехніки можна через Zoom. На учасників, які напишуть диктант без помилок, чекають подарунки.

Університет запрошує до написання ХХІ Радіодиктанту національної єдності

9 листопада о 10:00 (за київським часом) відбудеться щорічна акція «Всеукраїнський Радіодиктант національної єдності» до Дня української мови та писемності. Пряма трансляція ХХІ Радіодиктанту відбуватиметься на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», на Фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube і на всіх регіональних каналах.

ХХІ Радіодиктант національної єдності відбудеться з 10:00 до 11:00. Ведучі в студії «UA: Першого» розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до написання. Сам радіодиктант розпочнеться о 10:15.

Гуманітарний факультет Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» втретє організував онлайн-простір для спільної участі у масштабній події. Долучитися до Всеукраїнської акції студенти та викладачі Полтавської політехніки можуть через Zoom за посиланням: https://us02web.zoom.us/j/5110123531?pwd=RXV3OHk1Z0crdUsyZXBjZkk3eVBxUT09

Ідентифікатор конференції: 511 012 3531

Код доступу: 30bX7k

Контактна особа – Оксана Миколаївна Тур (095) 068 74 77

Власний авторський текст ХХІ Радіодиктанту національної єдності у прямому ефірі прочитає відомий український поет, прозаїк, перекладач, есеїст Юрій Андрухович. За словами члена правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідального за платформу радіо та керівника проєкту Дмитра Хоркіна, саме Юрія Андруховича радіослухачі найчастіше радили обрати у якості автора та читця тексту цьогорічного диктанту.

Науковою консультанткою проєкту вдруге стала професорка кафедри української мови Києво-Могилянської академії, провідна наукова співробітниця Інституту української мови НАН України Лариса Масенко.

Цьогоріч «Українське радіо» стане майданчиком для суспільного діалогу – упродовж тижня перед виходом проєкту «Всеукраїнський Радіодиктант національної єдності» в ефір відбуватимуться публічні дискусії з мовних питань. Зокрема, пройдуть обговорення мовного законодавства, мовних квот. Тему радіодиктанту оголосять найближчим часом.

Роботи учасників прийматимуть у онлайн та офлайн-форматах. Диктант потрібно писати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати. Після завершення диктанту усі охочі можуть надіслати свої роботи на електронну скриньку «Українського радіо»: rd@ukr.radio.

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада. Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія.

Паперового листа необхідно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001, «Українське радіо», «Радіодиктант» (гриф дати надсилання має бути не пізніше ніж 10 листопада).

Дедлайн для надсилання готового тексту – астрономічна доба.

Після оприлюднення тексту диктанту на сайті «Українського радіо» 11 листопада електронні листи не прийматимуть.

Результати оголосять упродовж 1-2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Учасники акції, які напишуть без жодної помилки, отримають подарункові набори від партнерів проєкту.

Організатори запрошують українців розповідати у соціальних мережах про їхню підготовку до всеукраїнської акції, публікувати фото або тексти з тематичним хештегом #радіодиктант2021.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»