2020-08-07

Урочисто нагородили перших лауреатів премії імені Олени Байрак

7 серпня у Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського відбулося вручення премії імені Олени Байрак. У номінації «Екологічна освіта та виховання» лауреатом Першої премії стала кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету імені Юрія Кондратюка Наталія Смоляр

Урочисто нагородили перших лауреатів премії імені Олени Байрак

Символічно, що саме у день народження науковиці вперше вручили нагороди лауреатам Премії обласної ради імені Олени Байрак.

«Більше двох років витратили на те, щоб ця премія відбулася і я радий, що ми змогли увіковічнити пам’ять видатної науковиці. Такої освіченої людини з питань екології та відданої своїй справі я більше не знаю», - говорить ініціатор премії, депутат обласної ради Володимир Ярошенко.

Заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Катерина Рижеченко подякувала екологам та природознавцям за важливу та нелегку справу: «Екологія та охорона навколишнього середовища є пріоритетним напрямом, бо всі ми хочемо жити в чистому, благополучному, зеленому домі, дихати свіжим повітрям. Я дуже вдячна тим людям, які присвятили своє життя природі та екології. Бажаю, щоб ваша праця була оціненною».

Премії обласної ради імені Олени Байрак вручали у двох номінаціях.

 У номінації «Екологічна освіта та виховання» лауреатом Першої премії стала Наталія Смоляр – заступник директора з наукової роботи регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський», кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».


 «7 серпня для мене важливий день, бо Олена Миколаївна була моїм першим вчителем, модератором, подругою. Багато з того, що я знаю – це від неї. У цей день ми завжди були поряд – щось робили, планували, дискутували. Є ботаніки, які знайшли та описали рослину, а Олена Байрак ставилася до всього не так шаблонно, тому що усі знання вона інтегрувала і намагалася поділитися з іншими. Саме цим у своїх книгах, піснях та віршах вона себе обезсмертила».

Премію заснували у грудні минулого року з метою сприяння суспільно значущим екологічним громадським ініціативам мешканців Полтавської області, розвитку екологічної освіти і виховання, підвищенню екологічної свідомості і культури населення.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»