2022-01-21

Уряд врегулює питання ліміту студентів-стипендіатів

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет проінформував щодо питання стипендіального забезпечення студентів – Кабінет Міністрів України підтримує збільшення кількості одержувачів академічних стипендій до рівня 40-45%.

Уряд врегулює питання ліміту студентів-стипендіатів

Цьогоріч кількість одержувачів академічних стипендій становитиме 40-45%. Відповідну пропозицію вже підтримали Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації та Міністерство фінансів України. Необхідні коригування внесуть до Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій» від  2 грудня 2021 року № 1256. Наразі документ знаходиться на фінальній стадії погодження в Міністерстві юстиції України.

«Під час найближчого засідання Уряду питання буде врегульовано остаточно. Таким чином, кількість студентів-стипендіатів не зменшиться, а розмір стипендій – збільшиться.

Щиро дякую колегам-урядовцям за підтримку студентства та розуміння важливості цього кроку.

Кращі здобувачі освіти мають відчувати підтримку від держави. Я неодноразово повторював: усі зміни у сфері вищої освіти відбуваються заради студентів», – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Кожен семестр Вчена рада закладу вищої освіти визначатиме однаковий для всіх факультетів, навчально-наукових інститутів, курсів та спеціальностей, ліміт стипендіатів, яким буде призначатися академічна стипендія за результатами семестрового контролю.

Нещодавно Уряд ухвалив рішення, відповідно до яких з 1 січня 2022 року студенти отримуватимуть збільшені стипендії:

  • для бакалаврів, спеціалістів та магістрів розмір звичайної стипендії збільшився з 1300 до 2000 гривень, підвищена стипендія зросла з 1600 до 2550 гривень;
  • для студентів технікумів, ліцеїв, коледжів розмір звичайної стипендії зріс з 980 до 1510 гривень, а підвищена стипендія виросла з 1250 до 1930 гривень;
  • студентам професійних технічних училищ встановлена стипендія у розмірі 1250 гривень (раніше 490 гривень).

Залежно від типу навчального закладу, розмір академічної стипендії Президента України коливатиметься від 2750 до 4400 гривень на місяць. Іменна та академічна стипендія від Кабінету Міністрів України становитиме 2500-4000 гривень.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України підтримав скасування оподаткування іноземних стипендій, які українські науковці отримають із джерел за межами країни.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»