2024-08-29

В університеті відбулась зустріч з вдовою Героя України Віталія Коваля

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вшанував пам'ять полеглих захисників та зустрівся з вдовою Героя України Віталія Коваля – лейтенанта Національної гвардії України, який був одним з оборонців Бахмута. Університетська спільнота подякувала родині захисника за подвиг і обговорила важливість меморіалізації загиблих.

В університеті відбулась зустріч з вдовою Героя України Віталія Коваля

З нагоди державних свят та пам’ятних днів у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбувся патріотичний захід, почесною гостею якого стала вдова Героя України, фахівець відділу міжнародних зв’язків Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Коваль.

На початку зустрічі присутні вшанували Хвилиною мовчання пам'ять воїнів, які поклали своє життя на алтар нашої Перемоги, серед яких уже 38 випускників, студентів та співробітників Полтавської політехніки.

«Ми знаємо, що наша незалежність – то не є теорема, яку ми маємо доводити, то є аксіома. Ми не маємо потверджувати сьогодні світу, що ми маємо право на свої кордони, на свої символи, на свої неперехідні духовні цінності. А тим, хто цього ще не усвідомив ми всіма своїми силами, прагненнями й доблестями наших воїнів цю істину доводимо.

Бути незалежною для України є цілком природній, органічний стан. Незалежність Україна здобула далекого 1991 року, то є підсумок тисячолітньої боротьби й прагнення українського народу до свободи, до волі.

Битва за Україну триває. Ми вшановуємо сьогодні наші Збройні Сили України, але разом з ними тисячі тих, хто зараз в тих світах, звідки немає доріг. Ті доблесні героїчні люди які заради своєї материзни віддали найцінніше – своє життя», – зазначив керівник Центру культури та студентської творчості Гліб Кудряшов.

Лейтенант Національної гвардії Віталій Коваль, будучи курсантом, з перших днів повномасштабної війни став на захист України. У березні 2022 року став кадровим офіцером. Воїн загинув 6 січня 2023 року під час ворожого штурму у Бахмуті, командуючи резервом та не відмовившись від наказів. Перед цим він сказав: «І нехай вони краще дізнаються, що ми мертві, аніж ми здалися».

У День пам’яті захисників України 2023 року Президент Володимир Зеленський вручив його дружині та матері орден «Золота зірка» до найвищої нагороди – звання Героя України, якого Віталій Коваль удостоєний посмертно. У 2024 році його іменем названо Кременчуцький ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, який пишається своїм випускником.

Під час зустрічі науковці і студенти побачили нагороди Героя – грамоту про присвоєння звання, орден «Золота зірка» і орденську книжку, а також пам’ятну відзнаку-медаль учасника військового параду до 30-річчя Незалежності України.

«Перш за все мені хотілося б зазначити, що протягом всього становлення України як незалежної держави ми виборюємо свою незалежність зі зброєю в руках. І, на жаль, в нашій країні склалися так обставини, що саме зараз триває кривава боротьба і дуже багато людей віддають свої життя за нашу незалежність, за нашу волю, за нашу свободу. І найменше, що ми можемо зробити – вшанувати пам'ять наших Героїв. Бо доки ми їх пам’ятаємо, доти вони живуть серед нас.

Також вшанування пам’яті Героїв дуже важливе для виховання майбутнього покоління, адже саме воно буде творити майбутню незалежну Україну. Ми маємо допомагати їм та виховувати в них почуття гордості, патріотизму і в першу чергу повагу до нашої країни», – наголосила Світлана Коваль.

На сцені Полтавської політехніки розгорнули синьо-жовтий прапор з підписами побратимів Віталія Коваля на пошанування пам’яті Героя.

Нагадуємо, ректор політехніки взяв участь в урочистостях з нагоди Дня Державного Прапора, а вихованці Центру освіти та піклування Полтавської політехніки відзначили державні свята.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»