2021-04-28

В університеті відзначили Міжнародний день інтелектуальної власності

26 квітня гуманітарний факультет Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провів міжнародний науковий захід «Світове кафе: захист інтелектуальної власності, проблеми та перспективи», присвячений Міжнародному дню інтелектуальної власності. Науковці, викладачі та студенти презентували цікаві тематичні доповіді про історію інтелектуального права у різних країнах.

В університеті відзначили Міжнародний день інтелектуальної власності

У Міжнародний день інтелектуальної власності на базі нещодавно відкритого Центру підтримки технологій та інновацій, єдиного на Полтавщині центру, що займається патентуванням та захистом авторських інтелектуальних прав науковців університетів та державних наукових установ, науково-педагогічні працівники гуманітарного факультету Полтавської політехніки провели міжнародний науковий захід «Світове кафе: захист інтелектуальної власності, проблеми та перспективи».

До обговорення актуальних питань та проблем інтелектуальної власності долучилися науковці з Кувейту, Великобританії, України, представники Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент), представник Офісу інтелектуальної власності у Кувейті Саїд Мохамед, викладачі та студенти. Робочі мови – українська, англійська та французька.

Модерувала дискусію кандидат педагогічних наук, доцент, декан гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», учасниця програм стажувань в Швеції, Філіппінах та Ефіопії від Всесвітньої організації інтелектуальної власності Анна Агейчева.

Масштабну наукову подію відкрила та привітала учасників від імені ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора Володимира Онищенка проректорка з наукової та міжнародної роботи Полтавської політехніки Світлана Сівіцька, яка відзначила важливість та актуальність тематики наукового заходу:

«Проблема захисту інтелектуальних та авторських прав з кожним роком набуває ще більшої гостроти. Науковці нашого університету проводять масштабні дослідження, отримують свідоцтва та патенти на винаходи і наукові моделі. За підтримки ректора університету, професора Володимира Онищенка нещодавно відкрили перший на Полтавщині Центр підтримки технологій та інновацій, фахівці якого надають високваліфіковану науково-методичну допомогу у сертифікації і патентуванні здійснюваних досліджень і розробок. Спільні міжнародні заходи, проведені за участі представників світової наукової спільноти, сприяють пошуку шляхів вирішення нагальних питань у сфері інтелектуальної власності».

За словами декана гуманітарного факультету Полтавської політехніки Анни Агейчевої, проведення подібних міжнародних заходів має надзвичайно важливу роль, адже це унікальний шанс для науковців розпочати активний діалог та поглибити обізнаність студентів з проблемами інтелектуальної власності. Науковиця відзначила актуальність питань захисту інтелектуальної власності в освітньому середовищі, яка стала предметом посиленої уваги з боку суспільства та держави та має вирішувати нагальні проблеми та реагувати на виклики сьогодення:

«Захист інтелектуальної власності — один із глобальних викликів сучасності. Чи замислювалися ви, скільки коштів втрачають підприємці через недобросовісну конкуренцію? Як захистити своє творче надбання від плагіату? З якими проблемами щодня стикаються автори та винахідники? Тому ми пояснюємо та закликаємо з повагою ставитися до інтелектуальної праці».

Основні професійні кейси діяльності Центру підтримки технологій та інновацій (TISC), спільні міжнародні проєкти англійською мовою презентував начальник відділення розвитку відносин у сфері інтелектуальної власності Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) Касим Величко.

Партнер університету високо оцінив рівень організації заходу, наукову новизну та актуальність представлених англомовних студентських презентацій.

Науковці та студенти Полтавської політехніки представили вагомі наукові напрацювання у сфері інтелектуальної власності – серед презентованих доповідей:

  • «UNIVERSITY START UP SCHOOL SUCCESS STORY» (історія успіху стартап- школи університету) Andriy Scrylnyk;
  • «INTELLECTUAL PROPERTY AND ITS PROTECTION IN BELORUSSIA» Tetiana Maluka, group 101 HO;
  • «LE DROIT D'AUTEUR EN FRANCE» (Авторське право у Франції), Diana Panchenko, 501 , group GF;
  • «PROTECTION OF INTELLECTUAL PROPERTY IN SWITZERLAND» (Захист інтелектуальної власності y Швейцарії) Yuliia Pylypenko, group 101-FM;
  • «IP PROTECTION IN SWEDEN» (Захист інтелектуальної власності y Швеції) Svitlana Kis, group 301GF;
  • «PECULIARITIES OF INTELLECTUAL PROPERTY PROTECTION IN CHINA» (Захист інтелектуальної власності в Китаї) Roman Turchenko, group 401 GR;
  • «INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS IN CANADA: LEGISLATION AND IMPLEMENTATION» (Захист інтелектуальної власності в Канаді) Andrii Torbenko, 101-ME, Ivan Liash, 101-MM;
  • «UNITED STATES COPYRIGHT PROTECTION BASICS» (Захист інтелектуальної власності в США) Nataliia Vashchenko, 101-ЕМіт;
  • «URHEBERRECHT IN DER INFORMATIONSGESELLSCHAFT IN DEUTSCHLAND» (Захист інтелектуальної власності в США в Німеччині) Dana Tscherkasska, 101 FМ;
  • «PROTECTION OF INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS IN SOUTH KOREA» (Захист інтелектуальної власності в Південній Кореї) Mariia Bielkina.

Науковець Полтавської політехніки Андрій Скрильник наголосив на важливих аспектах продовження співпраці та проведенні спільних заходів, що сприяє накопиченню творчого потенціалу та збереженню надбань наукових досягнень та розповів про роботу стартап-школи університету.

У інших доповідях круглого столу було детально розкрито особливості захисту інтелектуальної власності в різних країнах, виступи і були проілюстровані прикладами і викликали неабияку зацікавленість аудиторії. Доповідачам була поставлена величезна кількість додаткових запитань, обговорення яких час від часу переростало у жваву дискусію. Науковці та студенти також подискутували над питаннями захисту авторського права у різних європейських країнах. Зарубіжні партнери відзначили той факт, що студенти та викладачі політехніки чудово володіють англійською мовою, фактологічним матеріалом про захист інтелектуальної власності та дотримання академічної доброчесності.

«Щороку гуманітарний факультет Полтавської політехніки організовує та проводить науковий круглий стіл, присвячений Міжнародному дню інтелектуальної власності. Цього року масштабну міжнародну наукову подію присвятили 90-річчю Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Надзвичайно приємно відзначити участь наших українських і міжнародних партнерів та друзів, які поділилися кейсами захисту інтелектуальної власності у власних каїнах. Сподіваюся, це стане в нагоді нашим науковцям та винахідникам», – резюмувала декан гуманітарного факультету Полтавської політехніки Анна Агейчева.

Науково-педагогічні працівники гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» запрошують до плідної співпраці, проведення науково-практичних конференцій та інтелектуальних диспутів науковців, викладачів і студентів українських та закордонних університетів.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»