2020-04-16

Випускник політехніки став абсолютним чемпіоном спортивного фестивалю Арнольда Шварценеггера у США

Випускник Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» 2014 року Дмитро Заєць здобув перше місце на змаганнях з гирьового спорту під час Arnold Sports Festival.

Випускник політехніки став абсолютним чемпіоном спортивного фестивалю Арнольда Шварценеггера у США

Спортсмен розповів виданню «Україна молода» про те, як його помітив університетський тренер, як ще під час навчання виборов право виступити на фестивалі легендарного кіноактора і як склалась його подальша кар’єра.

28-річний Дмитро Заєць, родом з Шишаччини, з 2016 року служить у парашутному полку Французького іноземного легіону. Через пандемію його підрозділ дислокується на острові Корсика у Середземному морі. Онлайн-зв’язком Дмитро поділився з журналістами подробицями свого шляху до спортивних перемог та змін у житті.

На національному американському турнірі, який вже 30 років проводить кіноактор, бодібілдер і політик Арнольд Шварценеггер, було представлено близько 60 видів спорту. У місто Колумбус (Огайо, США) з’їхалося приблизно 22 тисячі учасників з усіх куточків світу. Змагання тривали кілька днів (5-8 березня 2020 року), були видовищними та вартували всіх пережитих випробувань, запевняє переможець.

«Цілих шість років я не брав гирь до рук – мені цього дуже не вистачало. Бракувало виходу на важкоатлетичний поміст, гострих відчуттів під час боротьби. Усі, хто тримав гирі в руках, знають, що займатися з ними не так просто. Але це дуже захоплює!», – пригадує спортсмен.

Дмитро Заєць обійшов усіх своїх суперників у ваговій категорії до 95 кг став абсолютним чемпіоном змагань.

 «Гирьовим спортом я почав займатися з дев’ятого класу середньої школи, любов до заліза прищепив мені тренер Шишацької ДЮСШ Анатолій Ігнатьєв. У десятому класі  став призером чемпіонату Полтавської області з гирьового спорту серед дорослих учасників. Коли вступив на будівельний факультет Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», гирі закинув, натомість виступав на змаганнях із легкої атлетики, зокрема зі штовхання ядра тощо. На той час у гирьовому спорті вже виконав класифікаційний норматив на звання кандидата в майстри спорту. Так сталося, що мене помітив університетський тренер (у минулому спортсмен-важкоатлет) Павло Мандя й запросив на свої тренування », – розповів Дмитро Заєць.

За словами спортсмена, шлях до перемоги був непростим. У 2010 році юнак увійшов до десятки кращих гирьовиків Чемпіонату України, виступав у складі університетської команди з гирьового спорту на обласному та всеукраїнському рівнях. У 2011 році став майстром спорту, ставши  другим серед юніорів на чемпіонаті світу.

«2013 рік був особливо «урожайним» на нагороди – завоював близько 20 медалей на Чемпіонатах України та Кубку світу у латвійському місті Вентспілс. Згідно з рейтингом, став одним з кращих спортсменів України, а мій наставник  Павло Якович – одним із кращих тренерів з неолімпійських видів спорту. Потім був виступи на Кубку Європи в Санкт – Петербурзі, Чемпіонаті світу у німецькому Гамбурзі, де підтвердив звання майстра спорту міжнародного класу. Я  встановив рекорд України - 72 підйоми двох гир вагою по 32 кілограми в поштовху довгим циклом, який протримався років п’ять- шість. Мій особистий рекорд серед студентів – 71 підйом гир у ваговій категорії 78 кілограмів тримається й досі», – говорить Дмитро.

Після закінчення магістратури Національного університету імені Юрія Кондратюка, Дмитро Заєць полишив заняття гирьовим спортом, працював в Полтавській обласній державній адміністрації, італійській будівельній компанії, що займалася будівництвом мостів на відрізку автомагістралі Київ – Харків. Та потім вирішив служити у Французькому іноземному легіоні.

Дмитро пройшов дуже суворий відбір, кандидатів відбирають за наступними критеріями – хорошою фізичною формою, спортивними навиками, інтелектуальними тестами. Бути легіонером у Франції дуже почесно, тут, крім українців, несуть службу представники близько 130 національностей.

«Аби постійно бути в бойовій готовності, маємо щоденні тренування, суттєві навантаження. Але я дуже активна людина, тож коли маю вільний час, охоче плаваю, йду в гори чи займаюся з гирами. Оскільки  перебуваю на військовій службі, то не можу займатися тими видами спорту, якими б хотів. Взяти участь у спортивному фестивалі Арнольда Шварценеггера  мріяв давно. Ще в 2013 році на Чемпіонаті України в Донецьку виборов право туди поїхати, але з незалежних від мене причин здійснити мрію не вдалося. Цього року мав відпустку, що збігалася з датами проведення фестивалю. Тож, заручившись підтримкою старшого офіцера полку, де служу, почав готуватися до фестивалю. На підготовку мав 2,5 місяця, тому я швидко поновив свою фізичну форму. Побувавши у рідних в Україні, поїхав до США», – розповів спортсмен.

За словами Дмитра Зайця, гирьовий спорт – це свого роду перевірка на витривалість і психологічну стійкість, яку необхідно пройти. Життя військового неодноманітне – активний спосіб життя, відкриття чогось нового для себе, перебування в різних точках земної поверхні з миротворчими місіями.

На запитання  чи планує повернутися до України, спортсмен відповів: «Франція – дуже розвинена країна світу , вона  добре піклується про своїх громадян та працюючих тут іноземців. Але моєму серцю ближча Україна».

Колектив Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» вітає випускника з перемогою, пишається та бажає життєвих успіхів!

Джерело: «Україна молода», випуск №033 за 14.04.2020 року