2022-08-29

«Заповідна Диканщина»: вчена-еколог політехніки стала науковим редактором збірника методичних матеріалів та розробок про екологічну стежку регіонального ландшафтного парку

Презентація науково-методичного видання «Заповідна Диканщина» – екологічна стежка регіонального ландшафтного парку «Диканський» відбулась просто неба. У презентації взяла участь науковий редактор видання – доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки, кандидатка біологічних наук Наталія Смоляр. Учасники заходу ознайомилися з природними об'єктами на маршруті екологічної стежки, описаному у виданні, та перевірили свої еко-знання в інтелектуальній грі-квесті.

«Заповідна Диканщина»: вчена-еколог політехніки стала науковим редактором збірника методичних матеріалів та розробок про екологічну стежку регіонального ландшафтного парку

26 серпня на території регіонального ландшафтного парку «Диканський» пройшла презентація науково-методичного видання «Заповідна Диканщина» – екологічна стежка регіонального ландшафтного парку «Диканський» Збірник методичних матеріалів та розробок». Представила видання науковий редактор Наталія Смоляр – голова Полтавської обласної організації Українського товариства охорони природи, кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Організаторами заходу стали: Департамент екології та природничих ресурсів Полтавської ОВА, Комунальна установа природно-заповідного фонду регіональний ландшафтний парк «Диканський» Полтавської обласної ради, Полтавським обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, Полтавська обласна організація Українського товариства охорони природи.

Авто­рами збірника є науковці, практикуючі вчителі, керівники гуртків позашкільної освіти та співробітники регіонального ландшафтного парку «Диканський». Видання присвячене створеній на території парку екологічній стежці, інформаційному наповненню зупинок її маршруту, можливостям її використання для заходів екологічного просвітництва та урегулювання рекреаційного навантаження в межах селища Диканька та його околиць. У збірнику вміщено методичні матеріали та оригінальні методичні розробки різних форм екологічної освіти та виховання, що можуть бути реалізованими на маршруті стежки. Видання збірника профінансоване з Обласного екологічного фонду Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації.

«Я відверто говорю про те, що регіональний ландшафтний парк «Диканський» – це осередок екологічного просвітництва не тільки на Полтавщині, а й в Україні. На сьогодні завдання парку – збереження біорізноманіття, організація наукових досліджень, регулювання господарської діяльності й забезпечення рекреаційної діяльності. Ми маємо показову екологічну стежку, яка облаштована належним чином, що дає можливість без екскурсовода пройтись парком й отримати інформацію про всі процеси і явища.

Те, що ми знаходимось на цій території – невипадково. Привід зібратися у нас сьогодні хороший. Ми презентуємо книгу «Заповідна Диканщина» – екологічна стежка регіонального ландшафтного парку «Диканський», а книга презентує екологічну стежку. На сьогодні цей напрям є актуальним і розвивається в національних парках. Безумовно, на Полтавщині є такі місця, куди хочеться самим з’їздити, куди вчителі, викладачі привозять студентів, щоб побувати на природі, показати її, чомусь навчити. Екологічне просвітництво сьогодні – це те, що повинно кожну людину змусити бути дружньою до природи. Всі екологи кажуть, крім того, що в нас є екологічні проблеми, які необхідно негайно ліквідовувати, але треба ще й проводити ліквідацію екологічної неграмотності. Одним із варіантів цього є саме відвідування заповідних парків.

Ця книга – науково-методичний посібник, ілюстроване видання з великою кількістю фотографій. Матеріал науковий і водночас доступний. Колектив авторів дуже вдячний Полтавському обласному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді, зокрема Людмилі Сусахіній за те, що вона виступила рецензентом цього видання. Другим рецензентом виступила Віра Ільченко, яка прочитала книгу й схвально дала нам візу в добру путь і ми тепер маємо цю книгу», – розповіла Наталія Смоляр.

Гості презентації пройшли квест «У пошуках чар-зілля вивчаємо довкілля» та ознайомилися з природними об'єктами на маршруті екологічної стежки «Запо­відна Диканщина». Учасники мали нагоду зустрітися з Миколою Гоголем та героями його «Вечорів на хуторі біля Диканьки», такими як Пацюк, Оксана, Пан Панько, Солоха, та почаювати з місцевими ласощами.

Кожен учасник події отримав екземпляр видання у подарунок.

Раніше у Полтаві вшанували пам’ять «Берегині природи Полтавщини» Олени Байрак.

Нагадуємо, науковці Полтавської та Львівської політехніки видали монографію, присвячену глобальним та регіональним екологічним ризикам в умовах надзвичайних ситуацій.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»