2022-08-06

У Полтаві вшанували пам’ять «Берегині природи Полтавщини»

Кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», голова Полтавської обласної організації Українського товариства охорони природи Наталія Смоляр стала співорганізаторкою меморіального заходу з нагоди ювілею видатної науковиці Олени Байрак та відзначена за роботу з талановитою учнівською молоддю.

У Полтаві вшанували пам’ять «Берегині природи Полтавщини»

5 серпня у дворику Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулось вшанування напередодні 65-річчя від дня народження видатної науковиці – доктора біологічних наук, професора, природодослідниці, сподвижниці природозаповідної мережі Полтавщини – Олени Миколаївни Байрак. Співорганізаторкою заходу була голова Полтавської обласної організації Українського товариства охорони природи, лауреатка першої премії імені Олени Байрак, кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Полтавської політехніки – Наталія Смоляр.

Колеги, друзі, учні, науковці з Дендрологічного парку загальнодержавного значення «Криворудський», Хорольського ботанічного саду, Дослідної станції лікарських рослин Інституту агроекології і природокористування НААНУ, співробітники Диканського регіонального ландшафтного парку, ботанічного заказника місцевого значення «Драбинівка», «Полтавської обласної Малої академії наук учнівської молоді», Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського, активісти природоохоронного руху, краєзнавці зібрались, щоб пригадати внесок науковиці у збереження української природи, заохотити ентузіастів-послідовників, переглянути експрес-виставку морфологічних малюнків Олени Байрак з іменного фонду науковиці і познайомитись з сигнальними примірниками біографічного видання про вчену від видавництва «Дивосвіт».

«Щиро дякую Полтавському краєзнавчому музею імені Василя Кричевського за те, що він надає нам можливість зустрітися й проводити такі дуже потрібні заходи не зважаючи ні на що, адже людина живе поки її пам’ятають. Дуже мало пройшло з того часу, коли від нас пішла Олена Миколаївна. Але не пройшло жодного року після того, щоб ми не вшановували її пам'ять. Започатковані і премії, і конкурси, і багато чого є зараз і в перспективі, що вшановує пам'ять Олени Миколаївни. Я дуже вдячна організаторам цього заходу за те, що вони дозволили бути співорганізаторами та співучасниками й Полтавському відділенню Українського ботанічного товариства, й Полтавській обласній організації Українського товариства охорони природи», – зазначила науковиця Наталія Смоляр.

Почесними ювілейними грамотами «За особливі заслуги перед українською природою та у зв’язку з 75-річчям Українського товариства охорони природи відзначено професіоналів та активістів природоохоронної справи: Ольгу Козіну, Олесю Ханнанову, Олену Халимон, Ірину Беседіну, Івана Шевель, Миколу Слюсаря та Наталію Смоляр.

«Мені дуже приємно, що навіть коли йде війна, коли в нас всі заходи скасовані, ви зуміли зібратися разом. Ви – єдине ціле, ви – єдиний кулак, який покращить нашу Полтавщину після війни. Олена Миколаївна зробила все, щоб кожен з нас міг доторкнутися до природи. Тому мені дуже приємно, що депутати обласної ради підтримали першу премію з екології на території України – це премія Олени Байрак. Я бажаю нам знову зібратися після війни, щоб ця війна закінчилась якнайшвидше, щоб ми перемогли, щоб наші втрати були недаремні й ми відтворили нашу прекрасну Україну й нашу прекрасну Полтавщину», – побажав ініціатор започаткування премії імені Олени Байрак, член журі, депутат Полтавської обласної ради Володимир Ярошенко.

За підготовку переможця ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідних робіт учнів-членів МАН України (у секції «Ботаніка») доцентка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Смоляр нагороджена грамотою Департаменту освіти й науки України Полтавської обласної державної адміністрації.

Також відзначили її роботу з обдарованою учнівською молоддю, зокрема як очільниці журі обласного конкурсу екологічної інфографіки «Збережи біорізноманіття рідного краю» імені Олени Байрак.

«Наталія Олексіївна була моїм головним радником при створенні цього конкурсу, а також вона є незмінним головою журі цього конкурсу. Тому я вам дуже дякую за цю підтримку, за цю роботу з юними природодослідниками», – подякувала методист наукових відділень хімії та біології, екології та аграрних наук, наук про Землю КЗ ПОР «Полтавська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Наталія Салюк.

Лауреатка фестивалю конкурсу бардівської пісні «Акорди душі» Людмила Костенко виконала авторські пісні, учасниці клубу старовинного танцю «Естель» виконали танок «Мавчині забави», а солістка Полтавської обласної філармонії Лариса Борисенко запалила серця слухачів.

Внесок Олени Байрак у розвиток природоохоронної справи Полтавщини важко переоцінити. Науковець Віктор Самородов наголосив: вона була практично найбільшим знавцем рослинного світу Полтавщини, її стараннями площі заповідних територій нашого краю за останні 20 років збільшилися втричі.

За її участю створено понад 150 природозаповідних об’єктів. Вона авторка понад 300 наукових та 50 навчально-методичних праць. Окрім наукового таланту, мала композиторський хист і написала більше півсотні пісень про природу, зібрані у чотири музичні альбоми. У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського створено іменний фонд О. М. Байрак, який на сьогодні нараховує близько 800 одиниць. До нього увійшли ботанічні збори, наукові праці, документи, альбоми з фотовідбитками, особисті речі інше. До ювілею науковиці заплановане відкриття меморіального куточку у Дендрологічному парку загальнодержавного значення «Криворудський».

Раніше науковиця університету вдруге стала членом журі Всеукраїнського екологічного кінофестивалю «Полтава-Док» і стала співавторкою видання про ботанічний заказник «Драбинівка».

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»