2021-09-08

Науковиця університету вдруге стала членом журі Всеукраїнського екологічного кінофестивалю «Полтава-Док»

Кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталія Смоляр стала членом журі X Всеукраїнського фестивалю документального кіно «Полтава-Док». Переможців обрали у двох номінаціях «Людина та природа» та «Мистецтво жити» та визначили найкращі стрічки за весь час існування фестивалю.

Науковиця університету вдруге стала членом  журі Всеукраїнського екологічного кінофестивалю «Полтава-Док»

Упродовж 4-5 вересня 2021 року у Полтаві відбувався X Всеукраїнський фестиваль документального кіно «Полтава-Док». Журі і глядачі переглянули понад п’ятдесят документальних кінокартин на екологічну тематику. Основною локацією для проведення фестивалю став кінотеатр «Wizoria Колос».

У двох номінаціях було представлено 51 роботу від 35 авторів. Така кількість фільмів у рамках кінофестивалю ще не розглядалася. До програми перегляду другого дня були включені роботи-переможці минулих років та одна позаконкурсна стрічка. Власні творчі доробки презентували конкурсанти з міст Житомира, Полтави, Тячева, Дніпра. Кременчука, Херсона, Миколаєва. Тривалість стрічок – 15-20 хвилин, але були фільми меншого хронометражу – 6-8 хвилин.

До складу журі фестивалю увійшли:

  • голова журі: Михайло Ткачук, режисер-кінодокументаліст, сценарист, лауреат, премії імені Василя Стуса, Шевченківської премії 2008 року, директор студії «Заповіт», володар диплому Міжнародного фестивалю «Права людини», член Академії кіно України (м. Київ);
  • Євген Женін, кінознавець, телеведучий, член Правління Національної спілки кінематографістів України, почесний працівник культури України, редактор, креативний продюсер художніх фільмів, член журі, голова журі національних і Міжнародних фестивалів (м. Одеса);
  • Олександр Саква – заслужений працівник культури України, автор сценаріїв до фільмів кіностудії «Київнаукфільм», автор більше 600 публікацій з питань театру і кіно, автор трьох монографій (м. Київ);
  • Андрій Михайлик, режисер, журналіст, викладач Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка, член Національної спілки кінематографістів України, кінооператор документальних фільмів (м. Київ);
  • Микола Січкар, директор «Кіновідеопрокат» (м. Полтава);
  • Наталія Смоляр, еколог, кандидат біологічних наук, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», голова обласної організації Українського товариства охорони природи (м. Полтава)

Цьогорічний фестиваль став ювілейним, адже проводився вже вдесяте, і останнім.

«У цьому році оргкомітет Фестивалю проводить Десятий ювілейний екологічний Фестиваль документального фільму «Полтава-Док»! Це буде останній Фестиваль, що обігріє наші з Вами душі», – повідомили на сайті фестивалю.

За словами науковиці Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Наталії Смоляр, яка була членом журі фестивалю у 2012 році, особисто для неї участь у таких просвітницьких заходах як кінофестиваль – додаткова можливість привернути увагу людства до глобальних екологічних проблем та збереження пам’яток природи. Минулого року викладачка стала лауреаткою Першої премії імені Олени Байрак, цьогоріч презентувала власну книгу про збереження рідкісних весняних квітів Полтавщини та стала співавторкою видання про ботанічний заказник «Драбинівка».

«Дванадцять років наш фестиваль пробивав собі шлях у полтавській пустелі кінематографу. Нарешті ми досягли досить поважного віку – десять років! Хто за цей час відійшов від кіно, хто пішов у вічність, але є й такі, що були з нами на цій тернистій дорозі довгий час та й зараз з нами! Кожного року ми з Вами зустрічаємося та робимо це з радістю та цікавістю. Наше поважне професійне журі не пропустить жоден кадр, жодне слово. Учасники фестивалю можуть тут порівняти власний рівень підготовки та побувати на майстер-класах від професіоналів. Свято кіно продовжується, це спілкування, відкриття себе і друзів. Ніколи не покидайте кіно! Творімо його разом на благо нашої України!», – побажав директор фестивалю «Полтава-Док» Олександр Калашник.

Перед урочистою церемонією нагородження учасниками та гостям показали стрічку про історію фестивалю «Полтава Док ретроспектива».

Викладач кафедри образотворчого мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», художник-кераміст, скульптор Сергій Журавльов, який створив символ фестивалю «Полтава-Док», нагороджений спеціальною відзнакою ювілейного фестивалю.

Переможцями Всеукраїнського екологічного фестивалю документального кіно «Полтава-Док» стали роботи у номінаціях:

  • «Людина та природа» – стрічка «Колесо» Дениса Зозулі (м. Полтава), фільм про велоподорож колоритним гоголівським краєм;
  • «Мистецтво жити» – стрічка «Більше чим гра» Костянтина Холодняка (м. Кременчук»), фільм розповідає про сприйняття людиною комп’ютерних ігор – від розваг до професійного виду спорту.

Перше місце в номінації «Людина та природа» за 10 років – фільм «Кавалери» (Віктор Булига).

Перше місце в номінації «Мистецнво жити» за 10 років – фільм «Весільний коровай» (Дмитро Вовк).

Всеукраїнський екологічний кінофестиваль документального кіно «Полтава-Док» проводився з метою популяризації нових фільмів про людей та природу, що їх оточує, висвітлює екологічні цінності Полтавського краю та їхні проблеми. Серед пріоритетів діяльності фестивалю – активізація роботи кіномитців-аматорів, виховання патріотизму, підвищення їхнього професійного рівня та збереження навколишнього природного середовища. Кіноподія пропагує повагу до народних традицій, збереження довкілля та відкриває нові імена і таланти Полтавщини.

Фестиваль організовано та проведено громадською організацією «Полтава-Док» та дипломантом міжнародних кінофестивалів Полтавською студією «ГАММЕР» за сприяння КУ «Обласний Центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Полтавської обласної ради та підтримки Державного агентства із питань кіно України, Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»