2022-08-16

Науковці видали монографію, присвячену глобальним та регіональним екологічним ризикам в умовах надзвичайних ситуацій

За результатами проведення І Міжнародної науково-практичної конференції «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій-2022» науковці університетів-партнерів – Полтавської та Львівської політехніки, видали колективну монографію. Понад 700 українських та зарубіжних науковців презентували шляхи вирішення глобальних та регіональних екологічних загроз, відновлювальної енергетики та екологічної і техногенної безпеки територій.

Науковці видали монографію, присвячену глобальним та регіональним екологічним ризикам в умовах надзвичайних ситуацій

26-27 травня 2022 року на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  науково-педагогічні працівники кафедри прикладної екології та природокористування провели  І Міжнародну  науково-практичну  конференцію  «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022», присвячену вирішенню глобальних екологічних загроз в умовах воєнних ризиків та надзвичайних ситуацій. Учасниками  масштабної наукової події  стали понад 700 українських та закордонних вчених, які презентували власні напрацювання у сфері природоохоронної діяльності.

За результатами проведення І Міжнародної науково-практичної конференції «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022», організаційним комітетом запропоновано видати колективну монографію за тематикою конференції в електронному форматі. Видання підготовлене у партнерстві з Національним університетом «Львівська політехніка».

За словами викладачів кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», обмін науковими ідеями, науково-дослідницькими напрацюваннями та запозичення кращого європейського досвіду у сфері екологічної, природоохоронної діяльності стануть потужним стимулом якісних  державних  трансформацій. 

У монографії «Подолання екологічних ризиків та загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій – 2022» оприлюднено результати наукових доповідей за наступними напрямами:

  • глобальні та регіональні екологічні загрози;
  • екологічна та техногенна безпека територій;
  • відновлювальна енергетика.

У колективній монографії  з позицій забезпечення екологічної безпеки викладено результати екологічних досліджень навколишнього середовища із акцентуванням на встановлення екологічних ризиків і загроз для довкілля в умовах надзвичайних ситуацій та воєнних дій. Науковці розглянули  проблеми глобальних та регіональних екологічних загроз, питання екологічної та техногенної безпеки територій, представили напрацювання в галузі відновлювальної енергетики. У наукових дослідженнях вчені навели  деякі розвідки щодо наслідків для довкілля  воєнних дій, пов’язаних із вторгненням Російської Федерації   на територію   України.

«В умовах воєнного стану та активних бойових дій не варто забувати про низку екологічних проблем, спричинених використанням різних видів озброєння, зброї масового враження на території нашої держави. Українські та європейські науковці-екологи наразі працюють над вирішенням глобальних та регіональних ризиків, загроз та техногенних небезпек на підлеглих територіях, водоймах, у поверхневих та грунтових водах. Активна науково-дослідницька діяльність викладачів нашого університету не припиняється навіть у непростих умовах сьогодення, кожен має власний фронт та власними професійними  зусиллями наближає Перемогу. Впевнені, що наші напрацювання стануть ще однією сходинкою до відродження та відбудови нашої країни», – прокоментувала доктор технічних наук, завідувачка кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  Олена Степова.

Монографію розраховано на науковців, викладачів, керівників і спеціалістів органів державного управління, екологів, аспірантів, студентів провідних українських та зарубіжних університетів,  всіх, хто цікавиться питаннями збереження, відновлення та раціонального використання ресурсів навколишнього середовища.

З електронним примірником колективної монографії можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» за посиланням: https://nupp.edu.ua/page/opis-kolektivnoi-monografii.html.

Раніше у Полтаві вшанували пам’ять «Берегині природи Полтавщини», науковці та стейкхолдери назвали екопрофесії майбутнього, а студентка, яка досліджувала екологічні ризики у промислових регіонах України, перемогла на науковому конкурсі з техногенної безпеки.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»