2021-05-31

Американська художниця відвідала політехніку і прочитала лекцію про кераміку

26 травня у Центрі сучасного мистецтва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулась творча зустріч студентів та викладачів гуманітарного факультету, зокрема кафедри образотворчого мистецтва з американською художницею-керамісткою, викладачкою Hood College Наталією Кормелюк.

Американська художниця відвідала політехніку і прочитала лекцію про кераміку

Студенти та науково-педагогічні працівники кафедри образотворчого мистецтва гуманітарного факультету Полтавської політехніки провели творчу зустріч з давнім партнером університету – американською художницею-керамісткою, викладачкою Hood College (штат Меріленд, США) Наталією Кормелюк, яка вже багато років активно співпрацює з кафедрою образотворчого мистецтва університету. Її подарунки – книги, періодичні спеціалізовані видання та керамічні твори поповнюють методичний фонд кафедри, а художниця є активною учасницею усіх творчих онлайн-заходів.

Особливо цінно те, що зустріч відбулася наживо та викликала жвавий інтерес викладачів, студентів та поціновувачів справжнього мистецтва, яким близька тематика гончарства.

«Надзвичайно приємно вітати шановану гостю у стінах нашого університету, адже практичні знання, отримані в процесі спілкування з закоханими у мистецтво людьми, неодмінно стануть в нагоді обдарованій студентській молоді політехніки. Подібні творчі зустрічі відкривають ширші горизонти співпраці як для художників, так і для філологів-перекладачів. Бажаємо натхнення, життєвої енергії та приємних емоцій на гостинній полтавській землі!» – привітала декан гуманітарного факультету, кандидат педагогічних наук привітала Анна Агейчева.

Американська художниця-керамістка активно популяризує українську культуру і вже декілька років вважає Опішню місцем творчого натхнення, духовної сили. Цього року вона прибула в Опішню на арт-резиденцію: «Обожнюю спостерігати за динамічним розвитком вашого університету, ціную приділену вами увагу розвитку мистецтва і культури. Щиро радію з того, що вдалося зустрітися особисто, в теплому невимушеному форматі та поспілкуватися на актуальні теми.

Під час сьогоднішньої лекції розповіла про види випалювання у Сполучених Штатах Америки, порівнявши з відомим фактичним матеріалом про техніку виготовлення української кераміки. Бачила по очах своїх слухачів, численним запитанням, що змогла зацікавити. Планую продовжувати цикл лекцій для українських колег».

Під час зустрічі студенти і викладачі прослухали практичну лекцію і переглянули презентацію «Гончарні горна у навчальних закладах Америки», подискутували над актуальними мистецтвознавчими питаннями. Яскрава подача матеріалу, милозвучна українська мова та високий професіоналізм Наталії Кормелюк захопили студентів, а спілкування перейшло у творчий діалог та обмін креативними ідеями.

«На мою думку, нашим студентам неймовірно поталанило, адже маємо унікальну можливість доторкнутися до світового мистецтва, відчути потужну синергію двох країн, двох культур, порівняти сучасні тенденції та запозичити кращий практичний досвід. Кераміка – універсальна мова мистецтва. Головне у таких зустрічах – вони допомагають краще зрозуміти себе, свою індивідуальність, своє місце у світі», – наголосила завідувачка кафедри образотворчого мистецтва, кандидат мистецтвознавства Тетяна Зіненко.

Студенти та викладачі гуманітарного факультету поділилися враженнями від творчої зустрічі – говорять, що дуже надихнулися розмовою з художницею.

«Навчаємося на першому курсі та лише починаємо опановувати фахову майстерність. Такі зустрічі ставлять доволі високу планку і ми прагнемо досягати досконалості у нашій творчій роботі», – прокоментувала студентка Єлизавета Назаренко.

За словами студентки-другокурсниці Інни Гончарової, ця зустріч надихає на ще глибше вивчення фахових дисциплін та занурення у світ мистецтва.

Магістрантка Ірина Курінна зазначає: «Завжди приємно дізнаватися нове, порівнювати себе з людьми, які чогось досягли у професії і мають великий досвід».

«Від зустрічі залишилися у захопленні не лише студенти, а й викладачі, бо спільні мистецькі питання об'єднують. Чекатимемо на нову зустріч і майстер-клас!» – додала Олена Острогляд, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва.

Зустріч завершилася плануванням подальшої співпраці, у рамках якої відбудуться творчі зустрічі та майстер-класи, підготовка навчального посібника «Керамологія», творчі та наукові проєкти.

На початку листопада завдяки Наталії Кормелюк навчальна база кафедри образотворчого мистецтва Полтавської політехніки поповнилась виданнями про надбання найвідоміших музеїв світу, мистецькими часописами, науковими монографіями та керамічними творами.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»