2020-12-13

Безбар'єрна Україна: викладачі і практики обговорювали створення інклюзивного простору

9 грудня викладачі кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка провели круглий стіл «Безбар'єрна Україна», на якому обговорили проблеми освітніх бар'єрів та використання арт-практик у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

Безбар'єрна Україна:  викладачі і практики обговорювали створення інклюзивного простору

У рамках відзначення 90-річного ювілею Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки провели круглий стіл за участю провідних фахівців – реабілітологів, вчителів-методистів центрів інклюзивної освіти.

Модераторка – доктор психологічних наук, професор, в. о. завідувача кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Яланська говорить, що тема безбар'єрності є досить актуальною, адже надзвичайно важливо, щоб у центрі уваги завжди знаходилася людина та враховувалися потреби кожного. Тому на кафедрі психології та педагогіки планується відкриття спеціальностей 053 «Психологія» та 012 «Дошкільна освіта».

До обговорення проблем безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об'єктів соціальної інфраструктури долучилися кандидат педагогічних наук, декан факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа, науково-педагогічні працівники кафедри психології та педагогіки – доктор психологічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська, доктор педагогічних наук, доцент Наталія Сайко, кандидат психологічних наук, доцент Ніна Атаманчук, кандидат психологічних наук, доцент Юрій Горбенко, кандидат педагогічних наук, доцент Леся Клевака, старший лаборант Олександр Корнілов, практичний психолог університету Вікторія Даценко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри корекційної освіти та спеціальної психології Комунального закладу «Харківська гуманітарно-педагогічна Академія» Харківської обласної ради Ольга Тельна, голова циклової комісії професійної та практичної підготовки (спеціальність «Дошкільна освіта») Івано-Франківського фахового коледжу Оксана Селепій («Мультидисциплінарний підхід щодо підготовки майбутнього педагога до роботи в інклюзивному середовищі закладу дошкільної освіти»), викладач Івано-Франківського фахового коледжу ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» Сергій Сидорів, кандидат педагогічних наук, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Диканської районної ради Полтавської області Вікторія Гуменюк, вчитель-реабілітолог комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Диканської районної ради Полтавської області Вікторія Фуркайло, директорка комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Полтавської районної ради Наталія Павлик та кандидат педагогічних наук, доцент кафедри ботаніки Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Олександр Пінський.

«Надзвичайно приємно долучитися до надзвичайно актуальної наукової події, адже круглий стіл має на меті розв’язання важливих питань, пов'язаних з безперешкодним пересуванням у просторі та можливостей користуватися суспільними надбаннями для усіх верств населення. Бажаю цікавих виступів і плідних дискусій!» – відзначила важливість обраної тематики заходу кандидат педагогічних наук, декан факультету фізичної культури та спорту Наталія Беседа.

Під час круглого столу присутні обговорили проблеми освітніх бар'єрів, інклюзії в закладах освіти, використання арт-практик у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами. Присутні значну увагу акцентували на питаннях забезпечення зворотнього зв'язку та впровадження перевірених методів серед фахівців у сферах загальної та корекційної/спеціальної освіти, викладачів університетів, студентів, дітей і молоді з особливими освітніми потребами та інвалідністю.

Учасники онлайн-зустрічі також переглянули відеоролик про широкі можливості потужного інноваційного навчально-наукового центру Полтавщини, одного з провідних українських університетів, відомого далеко за межами країни – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка. У вересні в.о. завідувача кафедри психології та педагогіки Світлана Яланська презентувала посібник «Навчальний курикулум з інклюзивної освіти». На початку грудня викладачі кафедри психології та педагогіки провели віртуальну екскурсію Полтавською політехнікою.

По завершенню науковці та фахівці-практики дійшли висновку – оптимальне поєднання заходів, проведених з метою організації безпечного, самостійного пересування для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, створить доступне середовище в Україні.

Науково-педагогічний колектив кафедри психології та педагогіки Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» висловлює слова вдячності запрошеним фахівцям, учасникам заходу за обмін цікавою інформацією та запрошує до плідної співпраці!

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»