2023-05-30

Члени студентського відділення SPE Полтавської політехніки відвідали Машівський ЦВНГК

30 травня студенти Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавського фахового коледжу нафти і газу, які є членами Society of Petroleum Engineers, взяли участь у екскурсії до Машівського цеху з видобутку нафти, газу і конденсату.

Члени студентського відділення SPE Полтавської політехніки відвідали Машівський ЦВНГК

Цей field trip організований за підтримки Центральноукраїнської секції SPE та одного з головних стейкхолдерів університету і коледжу – ГПУ «Полтавагазвидобування». Відвідування виробничих об’єктів є надзвичайно важливим для забезпечення якісної підготовки майбутніх фахівців нафтогазової галузі.

Машівський цех з видобутку нафти, газу і конденсату призначений для забезпечення якісної підготовки газу до транспортування магістральним газопроводом збору та підготовки газового конденсату до переробки.

На початку екскурсії для студентів та їх керівників було проведено вступний інструктаж, присвячений питанням охорони праці та пожежної безпеки, зокрема правилам, що відносяться до відвідування об’єктів цього цеху.

Згідно з вимогами охорони праці та безпеки учасникам екскурсії з метою попередження можливих травм та небезпечних ситуацій було надано захисний комплект, що складався з каски та сигнального жилету.

Відвідування Машівського цеху з видобутку нафти, газу і конденсату включало екскурсію по технічним установкам, де студенти мали змогу ознайомитись з основними етапами видобутку ресурсів, процесами їхньої переробки та подальшого транспортування. Майбутні професіонали мали можливість спостерігати за роботою високотехнологічного обладнання, а також побачити виконання різноманітних операцій у цеху.

Учасники екскурсії дізнались про особливості роботи газових свердловин, турбодетандерів, центробіжних та дослідних сепараторів, компресорних станцій і замірних діафрагм. Це дозволило майбутнім випускникам нафтогазових спеціальностей поглибити уявлення про процеси видобутку, очищення та транспортування нафти, газу і конденсату, а також про важливість технічних елементів у цих процесах.

Працівники Машівського ЦВНГК продемонстрували відвідувачам специфіку роботи дільниці з підготовки газу та газового конденсату та детально ознайомили з функціями оператора цієї дільниці.

Екскурсія надала студентам можливість закріпити теоретичний матеріал і на практиці ознайомитися із сучасними технологіями та процесами.

Викладачі та студенти Полтавської політехніки та Полтавського фахового коледжу нафти і газу висловлюють слова щирої вдячності голові Центральноукраїнської секції SPE Юрію Морозу та директору ГПУ «Полтавагазвидобування» Андрію Місіньову за сприяння в організації цієї змістовної екскурсії.

Нещодавно науковиці Полтавської політехніки успішно завершили стажування за програмою Erasmus+ на базі румунського університету-партнера, а студенти Полтавської політехніки взяли участь у Всеукраїнському форумі органів студентського самоврядування.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»