2023-05-15

Студенти Полтавської політехніки взяли участь у Всеукраїнському форумі органів студентського самоврядування

Представники студентського самоврядування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» стали учасниками Всеукраїнського форуму органів студентського самоврядування, що відбувався упродовж 11-12 травня в місті Ірпінь на базі Державного податкового університету.

Студенти Полтавської політехніки взяли участь у Всеукраїнському форумі органів студентського самоврядування

Упродовж 11-12 травня 2023 року в місті Ірпінь на базі Державного податкового університету відбувся Всеукраїнський форум органів студентського самоврядування. У масштабній події взяли участь понад 150 молодих амбітних студентів з різних областей України, які обговорили пріоритетні напрямки розвитку студентського самоврядування, роль здобувачів вищої освіти у підвищенні ефективності діяльності університетів та відновленні інфраструктури постраждалих від військової агресії закладів вищої освіти.

До дискусії навколо розглянутих питань долучилися представники Студентського парламенту Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»: перша заступниця президента Студентського парламенту, студентка групи 401-ФМ Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Ксенія Коломієць, заступник президента Студентського парламенту з інформаційної діяльності, студент групи 401-НТ Навчально – наукового інституту нафти і газу Артем Соснін та заступник президента студентського парламенту з міжнародної співпраці, студент групи 401-НТ ННІ нафти і газу Артем Харченко.

Основною метою заходу стало обговорення актуальних питань щодо розвитку студентського самоврядування, обмін досвідом, а також пошук нових партнерів для майбутньої співпраці. Учасники розмірковували над зміцненням комунікації між представниками самоврядування та студентськими організаціями, а також обговорили шляхи підвищення ефективності роботи в рамках даних структур.

У рамках першого дня проведення форуму студенти мали змогу ознайомитися із кампусом університету, частина якого була зруйнована в ході жорстких бойових дій на території міста. Викладачі Державного податкового університету детально розповіли про хронологію військових подій, що відбувалися в стінах університету та продемонстрували як виживало місцеве населення під постійними обстрілами.

Крім того, студентська молодь заслухала виступ волонтера Олександра Дячка, що брав участь в евакуації місцевого населення із незламного міста-героя Ірпеня та поділився своєю історією перебування у місті.

Слухачі форуму мали можливість також почути виступ видатного спортсмена, учасника Олімпійських ігор, українського борця вільного стилю, бронзового призера чемпіонату світу, срібного призера чемпіонату Європи та Олімпійських ігор, заслуженого майстра спорту України з вільної боротьби Валерія Андрійцева.

Під час офіційної частини форуму відбулась дискусія «Напрямки розвитку студентського самоврядування в Україні», модератором якої виступив проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Державного податкового університету Дмитро Венцковський.

Учасники форуму обговорили низку важливих питань щодо підвищення ефективності впровадження освітнього процесу, зокрема наголосивши на:

  • ролі здобувачів вищої освіти у відновленні інфраструктури закладів вищої освіти, постраждалих під час війни;
  • проблемах фінансування студентського самоврядування;
  • векторах подальшого розвитку вищої освіти після перемоги України;
  • можливостях підтримки шкільного самоврядування та сприяння його розвитку.

Упродовж другого дня роботи Всеукраїнського форуму пройшли інтенсивні дискусії серед студентської громадськості, спрямовані на розгляд актуальних питань, які стосувалися сучасного стану правового регулювання органів студентського самоврядування, впровадження іноземного досвіду студентського самоврядування у вітчизняну практику, проблем фінансування органів студентського самоврядування, ролі студентського самоврядування у забезпеченні якості освіти в умовах воєнного стану, взаємодії студентського самоврядування з адміністрацією закладів вищої освіти та органами влади, ризиків та перспектив студентського самоврядування в умовах онлайн-формату навчання.

Студенти Полтавської політехніки також долучалися до обговорень та вносили свій особистий внесок шляхом обміну досвідом щодо вирішення різних питань на прикладі діяльності студентського самоврядування університету.

Окрім того, особливим гостем другого дня Форуму став освітній омбудсмен України Сергій Горбачов, який провів дискусію з учасниками щодо важливості студентського самоврядування у забезпеченні якості освіти в умовах війни та відповів на ряд цікавих питань у сфері підвищення ефективності роботи органів студентського самоврядування у період воєнних дій. Сергій Іванович зазначив: «моє право забезпечене тим, як інші виконують свої обов’язки, і навпаки − права іншої людини залежить від того, як я виконую свій обов’язок».

Наприкінці другого дня Всеукраїнського форуму до учасників в онлайн – форматі звернулася представниця Європейського Союзу студентів, яка розповіла про досвід роботи Союзу, спрямований розвиток студентської громадськості. Учасники ознайомилися із проєктами, реалізованими у рамках надання освітніх можливостей та орієнтованими на підтримку українського студентства.

Масштабний Всеукраїнський форум органів студентського самоврядування завершився урочистою церемонією вручення сертифікатів учасникам.

Раніше студентки політехніки стали учасницями другої Міжнародної віртуальної школи на базі провідного польського університету-партнера, молоді вчені політехніки обмінялися науково-освітніми кейсами та напрацюваннями у найрізноманітніших сферах.  

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»