2022-06-22

CSCS-2022: вчені визначили пріоритети і проблеми відбудови зруйнованої інфраструктури та вшанували фундатора української школи сталезалізобетонних конструкцій

З 20 по 22 червня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася ХІV міжнародна науково-технічна конференція «Комплексні композитні конструкції будівель та споруд в умовах воєнного стану» (CSCS-2022), присвячена пам’яті видатного вченого, фундатора унікальної школи сталезалізобетонних конструкцій в Україні, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, доктора технічних наук, професора Леоніда Стороженка.

CSCS-2022: вчені визначили пріоритети і проблеми відбудови зруйнованої інфраструктури та вшанували фундатора української школи сталезалізобетонних конструкцій

Міжнародна науково-технічна конференція «Комплексні композитні конструкції будівель та споруд в умовах воєнного стану» (CSCS-2022) проводиться з 1996 року раз на два роки на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» спільно з Криворізьким національним університетом.

Вчені обговорили глобальні проблеми цивільного та промислового будівництва, розвитку будівельної галузі та пріоритетні напрямки у відбудові зруйнованої інфраструктури, проблеми та перспективи розвитку комплексних композитних конструкцій, їхнє детальне дослідження та впровадження в практику як нового будівництва, так і відновлення елементів конструкцій будівель та споруд, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, підготовки фахівців та наукових кадрів.

До наукової дискусії долучилися вчені провідних закладів вищої освіти та фахівці з різних куточків країни, які поділилися власними напрацюваннями та поділилися власним баченням вирішення нагальних проблем будівельної галузі в сучасних умовах ведення повномасштабної війни, обмінялися практичним досвідом у сфері будівництва. Науковці Полтавської політехніки презентували цікаві доповіді, у яких поділилися здобутками полтавської наукової школи сталезалізобетонних конструкцій.

Конференцію відкрив проректор з наукової роботи, доктор архітектури, професор Вадим Вадімов, який передав особисті вітання та побажання подальших наукових і професійних звершень від ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка та відзначив високий рівень проведення заходу і актуальність тематики наукової події  в непростих реаліях сьогодення.

З вітальними словами до учасників звернулися президент Академії будівництва України, д.т.н., професор Іван Назаренко, к.т.н., доцент, директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець, проректор з наукової роботи Українського державного  університету залізничного транспорту, д.т.н., професор Гліб Ватуля,  д.т.н., професор Одеської державної академії будівництва та архітектури  Василь Карпюк, д.т.н., професор Національного авіаційного університету Олександр Лапенко, к.т.н., доцент Національного університету «Чернігівська політехніка» Микола Корзаченко, які побажали успішних виступів, цікавих конструктивних дискусій та результативних обговорень.

Роботу пленарного засідання модерував завідувач кафедри будівництва та цивільної інженерії, доктор технічних наук, професор Олександр Семко.

Вперше наукова подія відбулась без доктора технічних наук, професора Леоніда Стороженка, який пішов з життя наприкінці 2021 року. Науково-педагогічні працівники кафедри будівництва та цивільної інженерії Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою присвятили конференцію 90-річчю від дня народження видатного вченого, особистий внесок якого в академічну та університетську науку важко переоцінити.

Пам'ять відомого українського науковця учасники конференції, зокрема колеги та колишні студенти, аспіранти, вшанували хвилиною мовчання і поділилися спогадами про цю непересічну особистість з гострим розумом вченого та ліричною душею письменника і драматурга, чиє життя невід’ємно пов’язане з університетом та служінням науці.

Фундатор школи сталезалізоботенних конструкцій в Україні, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор технічних наук, професор Леонід Стороженко понад 35 років життя віддав трудовій діяльності у Полтавській політехніці. Все своє професійне життя вчений присвятив підготовці кваліфікованих інженерів-будівельників, молодих учених, формуванню їхнього світогляду, практичних  та  теоретичних знань. Завдяки життєвому досвіду, фундаментальним знанням та непересічній педагогічній майстерності професор виховав не одне покоління талановитих науковців.

Під його безпосереднім науковим керівництвом захистилось понад півсотні кандидатів технічних наук і 7 докторів технічних наук. Леонід Іванович був дійсним членом Академії будівництва України та Інженерної академії України, членом Національної спілки архітекторів України, членом Національної спілки письменників України, лауреатом Полтавської обласної премії імені І.П. Котляревського.

Директор Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Полтавської політехніки, доктор економічних наук Григорій Шарий у доповіді «Колючі зерна» Леоніда Стороженка» розкрив постать вченого як письменника і проаналізував його літературну спадщину. За його словами, цінність та актуальність опублікованих творів видатного сучасника з часом лише зростатиме, а зображення порушених проблем вражає своєю художньою глибиною та психологізмом. 

«Професор Леонід Іванович Стороженко переніс з Кривого Рогу авторитетну наукову школу «Сталезалізобетонні конструкції», єдину в Україні, яку розширив і суттєво розвинув в Полтаві. По цій тематиці під його керівництвом розгорнулися госпдоговірні і держбюджетні дослідження, розширилася аспірантура, стали виконуватися і захищатися кандидатські, а згодом і докторські дисертації. Спочатку це були криворізькі учні Леоніда Івановича, а потім потоком пішли полтавські аспіранти, які після захисту дисертацій поповнили кілька кафедр інституту. У 1990 році в житті інституту відбулася насправді історична подія – була відкрита рада по захисту кандидатських дисертацій! Це була нелегка справа. У перші роки свого існування це була єдина рада по будівельних конструкціях у східному регіоні України, до неї були запрошені авторитетні доктори наук з інших міст. Раду очолив О.Н. Могилат, а після нього з 2006 року до кінця життя, тобто 15 років, радою мудро і майстерно керував Леонід Іванович Стороженко. Всього у нашій раді успішно було захищено більше 250 кандидатських і докторських дисертацій.

Леонід Іванович користувався беззаперечним авторитетом у керівництва і колег. Він був завзятим трудівником, який працював постійно на кафедрі, дома, у робочі і вихідні, у відпустках – в принципі так працюють всі викладачі – але, мабуть, Леонід Іванович працював більше, бо встиг зробити на подив багато. І показував своїм прикладом, як треба працювати. Був автором десятків монографій і багатьох сотень наукових статей. При тому був людиною чіткою і пунктуальною, все виконував вчасно і навіть достроково, ніколи і нікуди не запізнювався», – розповів про тісну 35-річну співпрацю, наукову та громадську роботу з науковцем на одній кафедрі доктор технічних наук, професор, професор кафедри будівельних конструкцій Сергій Пічугін.

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій Андрій Павліков у своїй доповіді «Залежність коефіцієнта зміцнення бетону від геометричних параметрів трубобетонних елементів» торкнувся теми, яку розвивав упродовж своєї наукової діяльності Леонід Іванович Стороженко. 

Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних технологій будівництва НАУ Олександр Лапенко розповів про свою співпрацю з Леонідом Івановичем як аспіранта, докторанта та вдячного учня.

Кандидат технічних наук Віталій Крисан презентував можливості застосування грунтоцементу для відновлення будівель і споруд.

Ґрунтовні доповіді за матеріалами докторських дисертаційних досліджень представили кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри основ і фундаментів ОДАБА Ірина Карпюк та кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Полтавської політехніки, докторант Антон Гасенко.

Робота конференції продовжилась у чотирьох секціях:

  • Дослідження, проектування, будівництво та експлуатація сталезалізобетонних конструкцій;
  • Напружено-деформований стан і надійність будівельних конструкцій;
  • Сталезалізобетонні конструкцій в геотехніці та цивільній інженерії;
  • Архітектурна та літературна спадщина Леоніда Стороженка.

Загалом на  міжнародну науково-технічну  конференцію було подано майже 70 доповідей від провідних науковців будівельної галузі України – 25 докторів наук, професорів з понад 20 університетів та підприємств України та закладів вищої освіти  Хорватії,  Польщі, Естонії, Камеруну.

Матеріали будуть опубліковані у збірнику тез доповідей конференції.

Раніше вчені-економісти обговорили реальні виклики та загрози сталого розвитку України в умовах воєнного стану, науковці, практики і майбутні фахівці обговорили теорію і практику поширення культури фізвиховання, науковці з України, ЄС та США обговорили аспекти підтримки психічного здоров яв умовах війни, а у також відбулася міжнародна конференція, присвячена екологічним ризикам і загрозам в умовах війни.

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»