2021-04-21

Держаудитслужба України залучила науковців до обговорення фінансового контролю у сфері будівництва

20 квітня науковці Полтавської політехніки взяли активну участь у роботі круглого столу «Державний фінансовий контроль у сфері будівництва», організований Державною аудиторською службою України. Науковці Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою розкрили основні проблеми і порушення, через які на об’єктах будівництва і реконструкцій неефективно використовуються бюджетні кошти.

Держаудитслужба України залучила науковців до обговорення фінансового контролю у сфері будівництва

У рамках підписаного договору про співробітництво з Державною аудиторською службою України науково-педагогічні працівники Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» презентували власні наукові доповіді на спільному науковому круглому столі «Державний фінансовий контроль у сфері будівництва». Під час масштабної наукової події науковці та фахівці Держаудитслужби обговорювали актуальні питання будівельної галузі в умовах глобальної економічної кризи та ефективного контролю. Модерувала дискусію представниця Державної аудиторської служби Ольга Кучма.

Учасників привітали голова Державної аудиторської служби України Геннадій Пліс та Заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко, які відзначили вагому роль тісної співпраці закладу вищої освіти та державної установи у вирішенні актуальних проблем фінансової, будівельної галузей.

«Угода в дії – відбувся перший спільний захід з Державною аудиторською службою України після нещодавнього підписання договору про співробітництво.

З радістю привітав шановного Геннадія Володимировича Пліса з призначенням Головою Державної аудиторської служби України!

Понад 130 учасників з усієї України взяли участь у круглому столі «Державний фінансовий контроль у сфері будівництва». Масштабний захід присвятили дуже актуальній темі, особливо в контексті «Великого будівництва» та «Великої реставрації». Разом з науковцями нашого Навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою розглянули ключові проблеми в реалізації державних проєктів, які призводять до нераціонального і неефективного використання бюджетних коштів.

Цікаво було послухати колег з Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, ТОВ «Науково-технічний центр «Укрдор’якість» і Київського національного університету будівництва і архітектури.

Заступник директора департаменту – начальник відділу аналізу якості матеріалів контрольних заходів Держаудитслужби Наталія Нетреба піднімала гострі питання для обговорення і дискусія була дуже жвавою.

Дякую за плідну роботу, ми відкриті до подальшої співпраці і обміну досвідом. Пишаюсь потужним науково-педагогічним колективом, фаховим потенціалом і співпрацею з такими партнерами, як Державна аудиторська служба України!» – прокоментував ректор Полтавської політехніки, професор Володимир Онищенко.

Ректор зазначив, що будівельна і архітектурна школи університету за 90 років накопичили унікальний досвід. Провідні науковці Полтавської політехніки долучалися до розробки Державних будівельних норм і стандартів у сфері будівництва та інклюзії, окремі з них були включені в авторські колективи зазначених нормативних документів.

Наші фахівці проводять не тільки консультації, а й здійснюють технічний нагляд та технічний аудит, як окремих елементів, конструкцій, так і будівельних об’єктів в цілому. Наявна матеріально-технічна і лабораторна база дозволяє провести численні дослідження і випробування, як безпосередньо в лабораторіях, так і з виїздом на об’єкти будівництва.

Університет також уже більше 10 років успішно співпрацює з Управлінням Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області, який очолює Ірина Салогуб. Працівники управління проходять у Полтавській політехніці курси з підвищення кваліфікації держслужбовців за напрямом «Антикорупційна діяльність» з отриманням відповідних свідоцтв, проводяться круглі столи та захисти дипломних робіт на базі Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області. Найкращі випускники Полтавської політехніки працевлаштовуються в Управлінні на конкурсній основі.

Програма круглого столу передбачала виступи науковців провідних українських університетів і профільних установ – Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Київського національного університету архітектури та будівництва, Держаудитслужби, Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київекспертиза», Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України та ТОВ «Науково-технічний центр «Укрдор’якість».

Науковці Полтавської політехніки представили доповіді, у яких проаналізували існуючу нормативно-правову базу у сфері будівництва, актуальні проблеми будівельної галузі та ефективні шляхи їхнього вирішення.

Тему «Порушення вимог ДБН в будівництві та при виконанні ремонтних робіт» представив доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівництва та цивільної інженерії ННІ архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олександр Семко. Науковець на конкретних прикладах, зафіксованих під час роботи експертом на різних об'єктах, розібрав порушення будівельних норм. Доповідь, яка побудована на основі аналізу поширених помилок при виконанні будівельно-монтажних робіт, була представлена у формі, однаково цікавій та зрозумілій економістам, фінансистам та будівельникам.

«Серед основних будівельних помилок найчастіше спостерігаємо зруйновану вентиляційну систему у холодному горищі, порушення технології виконання робіт по утепленню покрівлі та стін будівель, не виконання відновлювальних робіт по гідроізоляції при термомодернізації стін, недотримання мінімальних вимог щодо опору теплопередачі огороджувальних конструкцій.

При виконанні капітального ремонту та термомодернізації будівель часто не дотримуються вимоги до виконання будівельно-монтажних робіт. Як наслідок - при огляді будівель спостерігалися сліди замокання і пліснява на стінах і стелі. Після закінчення ремонтних робіт, які не передбачають відновлення вентиляції, відбувається порушення тепловологісного режиму, яке призводить до утворення дискомфортних умов у приміщеннях і, навіть, розвитку хвороб. Стіни наших квартир промерзають взимку, що свідчить про недостатній опір теплопередачі. Для дотримання вимог діючих норм з енергоефективності товщина утеплювача має становити 25-35 см для перекриття холодних горищ та суміщеного покриття, 15-25 см для стін. У дослідження включені спостереження за станом цивільних будівель, особливо у час масового танення снігу, коли руйнуються карнизи під вагою снігових брил та бурульок. Не правильне утеплення скатних покрівель руйнує кроквяну систему  та покрівельний шар. Такі порушення, на жаль, призводять до аварійних ситуацій. Щороку в Полтаві гинуть люди через намерзання бурульок та льодових брил на покрівлях та карнизах житлових і громадських будівель», – прокоментував професор Олександр Семко. Вихід з непростої ситуації на ринку будівельних послуг, науковець вбачає у дотриманні чинних норм та стандартів при виконанні будівельно-монтажних робіт, зокрема – термомодернізації.

Тематику оцінювання рівня технічного контролю при проведенні будівельних робіт продовжив доповіддю «Зниження рівня технічного контролю якості виготовлення будівельних конструкцій та завищення об’ємів робіт – причина нераціонального використання бюджетних коштів» доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій з металу, дерева, пластмас Полтавської політехніки Андрій Павліков.

Над проблемними питаннями виконання вулично-дорожніх будівельних робіт учасники круглого столу подискутували з кандидатом технічних наук, доцентом, завідувачкою кафедри автомобільних доріг, геодезії, землеустрою та сільських будівель Полтавської політехніки Тетяною Литвиненко. На продовження теми директор ТОВ «Науково-технічний центр «Укрдор’якість» Микола Рашиді доповів про порушення вимог ДБН в будівництві та при виконанні ремонтних робіт, контроль якості дорожньо-будівельних робіт.

Практичний досвід проведення експертиз різного рівня складності презентував Роман Пасько – завідувач лабораторії інженерно-технічних досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Актуальні питання контролю у сфері будівництва та шляхами їхнього вирішення висвітлили перший заступник директора Комунального підприємства виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) «Київекспертиза», заслужений будівельник України, судовий експерт Валентин Пилипчук та науковці Київського національного університету будівництва та архітектури.

По завершенню роботи наукового круглого столу учасники прийняли одностайне рішення щодо продовження плідної співпраці провідних українських закладів вищої освіти і наукових установ з Державною аудиторською службою України задля вирішення актуальних науково-практичних проблем галузі і контролю під час реалізації державних програм.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»