2022-11-25

Голова Комітету економістів України представив український «план Маршала»

Голови Комітету економістів України, науковець і громадський діяч Андрій Новак відвідав Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з авторською відкритою лекцією «Як підняти українську економіку після нашої Перемоги. Яким має бути український «план Маршала». Студенти та науковці університету обговорили з відомим економістом можливості післявоєнної відбудови України, вибір економічної моделі та перспективи розвитку національної економіки.

Голова Комітету економістів України представив український «план Маршала»

22 листопада політолог, громадський діяч, голова Комітету економістів України Андрій Новак завітав до Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» з лекцією для студентів і науково-педагогічних працівників університету на тему «Як підняти українську економіку після нашої Перемоги. Яким має бути український «план Маршала».

«Після нашої неминучої Перемоги перед нами постануть такі питання: як ми будемо жити далі? Чи не була ціна, яку ми заплатимо, даремною? Ми це будемо оцінювати за тим, як ми почнемо жити: чи краще, як було до вторгнення, чи нічого не зміниться. Все буде залежати від того, як буде розвиватись наша економіка. Адже все базується на економічних процесах. Якщо економіка працює неефективно – погано фінансуються армія, медицина, освіта, культура, спорт тощо. І навпаки.

Тож як ми будемо жити? Однією з найпопулярніших тем, які сьогодні обговорюються, є український «план Маршала». «План Маршала» зреалізували американці для Західної Європи, яка після Другої світової війни почала дуже швидко розвиватись та досягати високого рівня життя, який вони мають досі.

Тепер обговорюється, за аналогією, український «план Маршала» − відновлення України після нашої військової перемоги. Хочу відкрити вам великий секрет: просто наявність «плану Маршала» не дає гарантії, що ми будемо розвиватись, наприклад, так само як Західна Європа після Другої світової.

Київська школа економіки запропонувала своє бачення «плану Маршала» для України. Несподівано для мене, цей перелік пунктів «плану Маршала» опублікували в «Українській правді». Один з цих них − прискорене здійснення приватизації державних підприємств та організацій, зокрема, державних банків. Такий варіант плану навряд чи влаштує, адже він може призвести приблизно до того, що ми мали до війни. Я вважаю, що мій професійний обов’язок як економіста, запропонувати альтернативу.

Все-таки, на мою думку, нам необхідно йти іншим шляхом, а для цього не можна обмежуватися тим, що ми повинні просто відбудувати те, що зруйновано. Звісно, очевидно, що завдяки грошам допомоги, наданим на відновлення України, буде відбудовано, щонайменше, все те, що знищене: будинки, школи, дитячі садочки, мости, електричні мережі та інше. Але якщо після цього українці й надалі будуть виїжджати з України на заробітки, як це зараз відбувається, то виявиться, що все, до чого ми дійшли й що було зроблено, виявиться марним?

Отже, необхідно вивести наш рівень життя на відповідний для того, щоб нам не треба було їхати за кордон, щоб просто прогодувати свої сім’ї. Для цього нам потрібен не просто план, а стратегія або модель розвитку української економіки», – зазначив Андрій Новак.

Слухачі лекції отримали повне комплексне розуміння як працює економіка, чому українська економіка не працює і що треба зробити, щоб українська економіка запрацювала ефективно.

Після закінчення виступу спікера слухачі мали можливість задати всі свої запитання та отримати в подарунок книгу лектора «Як підняти українську економіку».

Раніше майбутні фінансисти дізналися про ризики, пов’язані з використанням криптовалют, вчені-економісти обговорили інноваційні механізми сталого розвитку економіки в умовах екзогенних викликів, а Полтавську політехніку відзначили за активну участь у всеукраїнській благодійній акції «Смілива гривня».


Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»