2022-11-01

Майбутні фінансисти дізналися про ризики, пов’язані з використанням криптовалют

26 жовтня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося засідання студентського наукового гуртка, присвячене віртуальним (цифровим) валютам та фінансовим ризикам, пов’язаним з їхнім використанням. Викладачі та студенти – фінансисти детально обговорили історію виникнення, види та сучасні механізми використання криптовалют.

Майбутні фінансисти дізналися про ризики, пов’язані з використанням криптовалют

Напередодні Всесвітнього дня заощаджень, який традиційно відзначається в останній день жовтня, студенти Навчально – наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлани Єгоричевої провели перше у 2022-2023 навчальному році засідання студентського наукового гуртка «Віртуальні валюти: сутність, призначення, ризики», присвячене надзвичайно цікавій та складній темі віртуальних (цифрових) валют.

У науці та в експертному середовищі існують різноманітні, іноді кардинально протилежні, підходи до визначення їхньої сутності, але всі погоджуються з тим, що криптовалюти стали значущим об’єктом інвестування, джерелом доходів для багатьох учасників процесу їхнього видобування та використання, тому вони мають безпосереднє відношення до фінансів. Актуальність цієї проблематики визначається і тим, що на початку року в Україні був прийнятий закон «Про віртуальні активи», а Національний банк України, враховуючи позицію Європейського центрального банку щодо найближчої перспективи введення цифрового євро, розглядає можливість запровадження у нашій країні е-гривні.

У вступному слові керівник студентського наукового гуртка, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлана Єгоричева зазначила, що вже традиційно перше засідання гуртка відбувається напередодні Всесвітнього дня заощаджень (бережливості, економії), який відзначається 31 жовтня. У зв’язку з цим, проблематику віртуальних валют можна вивчати як під кутом зору необхідності економії ресурсів (оскільки світові витрати електроенергії на їхній «майнінг» щогодини становлять від 8 до 15 ГВт), так і розглядаючи їх як об’єкти достатньо ризикованого інвестування заощаджених коштів.

Учасники гуртка обговорили змістовні доповіді, ґрунтовні наукові дослідження, презентовані майбутніми фінансистами. Доповідачі детально проаналізували історію виникнення та види віртуальних валют, охарактеризували сучасні механізми обігу та використання криптовалют, еволюцію всесвітньої банківської системи по відношенню до цифрових валют.

Зокрема, студент групи ББ-301Олександр Терпак та студентка групи ЕФ -301 Тетяна Шаповал у спільній тематичній доповіді «Історія виникнення, сутність та види віртуальних валют» простежили з 1983 року історію зародження та втілення ідеї про створення віртуальних валют на основі технології блокчейн. У виступі автори узагальнили сучасні підходи до визначення сутності цифрових валют, охарактеризували основні положення Закону України «Про віртуальні активи», детально розповіли про деякі з 19 тисяч нині існуючих крипто валют-біткойн, лайткойн, етеріум, фрейкойн.

Студентка групи УФБ-501 Тетяна Загорулько презентувала актуальну доповідь «Сучасний механізм обігу та використання криптовалют» та надала необхідні пояснення щодо механізму проведення трансакцій з криптовалютами на основі блокчейну. Доповідачка охарактеризувала різні напрями їхнього використання: інвестування, трейдинг, розрахунки за товари та послуги. Особливу увагу молода науковиця приділила визначенню ризиків володіння та використання криптовалют.

Студент групи УФБ-501 Олександр Корячко у виступі «Цифрові валюти та центральні банки: від несприйняття до запровадження» проаналізував еволюцію ставлення центральних банків країн світу до віртуальних валют та розповів про ряд причин того, чому центральні банки зараз вивчають можливості запровадження власних цифрових валют для оптимізації грошового обігу.

Студентка групи ЕФ-401 Валерія Власенко представила присутнім виступ «Проблеми протидії легалізації злочинних доходів та фінансування тероризму через використання віртуальних валют», у якій наголосила на тому, що анонімність, притаманна криптовалютам, робить їх надзвичайно привабливим об’єктом для використання з метою відмивання коштів та фінансування тероризму, а в сучасних у мовах – і для обходу економічних санкцій. Саме тому усі держави, зокрема, і Україна, вже визнали постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, суб’єктами системи запобігання та протидії цим загрозливим явищам.

Науково – педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» системно проводять професійно-просвітницькі заходи та залучають до конструктивного діалогу зі студентською молоддю висококваліфікованих фахівців фінансової та банківської сфери.

Раніше майбутні фінансисти дізналися як інвестувати заощадження та підвищити особисту фінансову грамотність, розглянули сучасні тренди діяльності кредитних спілок, а студенти дізналися як ефективно планувати витрати та заощаджувати кошти.

 

Медіа-центр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»