2021-11-01

Майбутні фінансисти дізналися як інвестувати заощадження та підвищити особисту фінансову грамотність

27 жовтня на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулося онлайн-засідання студентського наукового гуртка, присвячене Всесвітньому дню заощаджень. Студенти, викладачі та стейкхолдери обговорили найпоширеніші варіанти інвестування заощаджень, спектр депозитних продуктів та наголосили на важливості підвищення фінансової грамотності населення України.

Майбутні фінансисти дізналися як інвестувати заощадження та підвищити особисту фінансову грамотність

Студенти Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права  Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» під керівництвом доктора економічних наук, професора кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування  Світлани Єгоричевої провели засідання наукового гуртка, на якому обговорили традиції ощадливості історію запровадження Всесвітнього дня заощаджень, який відзначається в останній день жовтня. Цього ж дня відбулась тематична наукова дискусія  за участю фахівців-практиків та стейкхолдерів у рамках секційних засідань ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи».

 

 

Всесвітній день заощаджень уперше було проведено в жовтні 1924 року в Мілані, де представники ощадних банків зібралися на перший інтернаціональний спеціалізований конгрес і запропонували відзначати цей день щороку з метою популяризації ідеї ощадності. У 1989 році ООН офіційно проголосила 31 жовтня Всесвітнім днем заощаджень.

Тематика засідання «Гроші заощаджувати не варто витрачати (традиції ощадливості від шляхетних дівчат до сучасності)» співзвучна цьогорічній тематиці Всесвітнього дня заощаджень (бережливості, економії) – «Understanding the importance of savings» («Розуміння важливості заощаджень»).

До конструктивного діалогу активно   долучилися стейкхолдери освітньо-професійної програми «Фінанси, банківська справа та страхування» –директорка Полтавського відділення №5 АТ «Альфа-Банк» Марина Турченко та незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава Банк» Костянтин Щербаков, які поділилися корисними практичними кейсами  та розповіли про основні механізми фінансових послуг в Україні.

Модераторка заходу, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Єгоричева ознайомила присутніх з історією Дня заощаджень, метою відзначення цього свята у європейських країнах: «Наразі ощадливість часто – густо сприймається європейцями  як моральна якість, що свідчить про дбайливе ставлення людей до матеріальних і духовних благ, це розуміння достатності необхідного і надлишку розкішного. Важливо розуміти, що ощадливість – це не скупість, це розумне управління фінансами, яке веде до втілення мрій і самостійності!».

Директорка  Полтавського відділення №5 АТ «Альфа-Банк» Марина Турченко розповіла про види інвестування в державні облігації  та  іноземні цінні папери, пояснила механізми надання нової послуги банку «Роздрібний бонд». А незалежний директор наглядової ради АТ «Полтава Банк» Костянтин Щербаков звернув увагу студентської молоді на спектр депозитних продуктів та різноманітних платіжних карток, що пропонує «Полтава Банк». Стейкхолдери освітньо-професійної програми «Фінанси, банківська справа та страхування», реалізованої на кафедрі фінансів, банківського бізнесу та оподаткування, підкреслили вагому роль банківських працівників у підвищенні фінансової грамотності населення України. Адже вищезазначений фактор  повною мірою буде сприяти підвищенню інвестиційної активності та економічному розвитку всієї країни. Студенти активно долучилися до обговорення проблем заощадження, ставили актуальні питання та отримали кваліфіковані вичерпні відповіді професіоналів банківської сфери.

 

Учасники студентського гуртка також презентували ґрунтовні наукові дослідження, у яких проаналізували сучасний стан з заощадженнями в Україні та  роль фінансової грамотності населення у формуванні ощадливої поведінки. Зокрема, студентка групи 301-ЕФ Юлія Перегінець у доповіді «Історичні традиції ощадливості в Україні та світі» наголосила на тому, що традиції заощаджень створювалися століттями, формувалися як  природні потреби людства  та координувалися, у подальшому, цілеспрямованими зусиллями урядів і фінансових установ. Доповідачка простежила історію формування традиції ощадливості і працелюбності українців ще з часів Київської Русі.

Студентка групи 302-ЕФ Вікторія Зубок  у виступі  «Ощадливість – це не скупість, відчуйте різницю!» переконливо довела, що насправді ощадливість немає нічого спільного зі скупістю, жадібністю. Це надзвичайно позитивна риса людини, що дозволяє їй досягати успіхів в усіх сферах життя, реалізувати свої цілі, розвиватися як особистості.

Наступна доповідачка, студентка групи 302-ЕФ Тетяна Андрієць розповіла про сучасну ситуацію із заощадженнями в Україні, за результатами дослідження виявилося,  що домінуючою формою заощаджень українців, на жаль, виступають неорганізовані заощадження у готівковій формі, при цьому чверть населення взагалі їх не здійснює. Переважною метою заощаджень відзначаються накопичення «на чорний день», а не на реалізацію життєвих планів або фінансову незалежність.

Студентка групи 302-ЕФ Юлія Іващенко у доповіді «Роль фінансової грамотності у формуванні ощадливої поведінки» окреслила напрями економного здійснення витрат сімейних бюджетів та визначила пріоритетні цілі підвищення фінансової грамотності населення, зокрема, молодих людей, в Україні.  А  студентка групи 301-ЕФ  Дарія Колінчук  («Сучасні можливості інвестування для фізичних осіб в Україні») визначила та пояснила особливості доступних для мешканців України шляхів примноження своїх заощаджень, виділивши такі, що з’явилися лише останнім часом – інвестування  у державні облігації та в іноземні цінні папери.

Науково-педагогічні  працівники  кафедри  фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»  системно    проводять   професійно-просвітницькі заходи та залучають до конструктивного діалогу зі студентською молоддю висококваліфікованих фахівців фінансової та банківської сфери.

Раніше студенти дізналися як ефективно планувати витрати та заощаджувати кошти, а також розглянули сучасні тренди діяльності кредитних спілок на прикладі  першої в Полтаві «Каси взаємодопомоги».

Медіа-центр

Національного  університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»