2021-10-29

Науковці-фінансисти обговорили розвиток фінансового ринку України в умовах сучасних глобалізаційних змін

27 жовтня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка відбулась IIІ Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», організована та проведена науковцями політехніки. У наукових дискусіях про фінансові ризики та загрози, перспективи розвитку фінансового ринку країни взяли участь 126 вчених та експертів з України, Польщі, Азербайджану, Грузії, Хорватії та Казахстану.

Науковці-фінансисти обговорили розвиток фінансового ринку України в умовах сучасних глобалізаційних змін

Науково-педагогічні працівники кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» організували та провели III Міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», присвячену обговоренню сучасних глобальних викликів та ризиків для фінансової стабільності України. Через карантинні обмеження, спричинені всесвітньою пандемією COVID-19, наукова подія за участі вітчизняних та іноземних партнерів університету відбулась у змішаному форматі.

Активними учасниками наукових дискусій стали 126 вчених з 13 провідних закладів вищої освіти з 9 регіонів України – Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного інституту стратегічних досліджень, Луцького національного технічного університету, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Донецького національного університету імені Василя Стуса, університетів Польщі, Азербайджану, Грузії, Хорватії та Казахстану і фахівців-практиків – керівників та представників фінансових установ та органів державного управління.

Відкрила пленарне засідання конференції кандидатка економічних наук, проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька, яка наголосила на актуальності обраної тематики наукової події та вагомості результатів презентованих досліджень: «Проведення такої потужної міжнародної науково-практичної конференції за даною тематикою стало доброю традицією науковців кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніка, адже синергія української та європейської академічної думки, конструктивний діалог та залучення кращих світових фінансових практик допомагає чітко усвідомити існуючі ризики, оцінити фінансово-економічні загрози та наполегливо шукати шляхи вирішення вищевказаних проблем. У Полтавській політехніці багато років діє наукова школа, а дослідженням сучасного стану фінансового ринку України займається вже не одна плеяда досвідчених і молодих науковців. Тому бажаю учасникам наукового ентузіазму, цікавих дискусій та плідної роботи!».

Модерувала пленарне засідання доктор економічних наук, професор, директорка Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Ірина Черниш.

Основними тематичними напрямками конференції були:

  • Забезпечення фінансової безпеки України в сучасних економічних умовах;
  • Актуальні проблеми та перспективи розвитку ринку фінансових послуг: світовий досвід та українські реалії;
  • Сучасні тенденції та напрями розвитку грошово-кредитного ринку України;
  • Управління фінансами об’єктів підприємництва: проблеми теорії та практики;
  • Проблеми обліку та оподаткування діяльності суб’єктів підприємництва.

Учасників конференції привітали міжнародні партнери з Університету «Одлар Юрду» (Азербайджан), Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія), Грузинського технічного університету. Привітала учасників, щиро подякувала за активну участь в роботі, побажала міцного здоров’я, плідної та творчої праці на майбутнє доктор економічних наук, професор Грузинського технічного університету Мая Чечелашвілі, яка презентувала цікаву доповідь «Фінансові ринки та перспективи їх розвитку в Грузії». Під час виступу спікерка проаналізувала основні ризики та поділилася з присутніми власним баченням розв’язання проблем у фінансовій сфері.

Практичними кейсами розвитку фінансового ринку у Азербайджані поділився доктор економічних наук, завідувач кафедри економічної теорії та економічних відносин Університету «Одлар Юрду» (Азербайджан) Ельшад Мамедов. У своїй доповіді досвідчений науковець представив короткий огляд основних тенденцій розвитку фінансової системи рідної країни та розробив практичні рекомендації щодо усунення деяких проблем.

Кандидатка економічних наук, доцентка Карагандинського економічного університету Казспоживспілки Роза Нургалієва спільно з науковицями Полтавської політехніки представила порівняльну характеристику нормативного забезпечення облікової політики підприємств України і Республіки Казахстан.

Особливий інтерес серед присутніх викликала доповідь «Вплив розвитку фінансових ринків на забезпечення безпеки малого підприємництва в Україні» доктора економічних наук, професора кафедри фінансів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, видатного вченого Захарія Варналія.

До професійної комунікації щодо актуальних проблем світового фінансового ринку долучилися доктор економічних наук, професор, радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Надія Юрків («Основні завдання у сфері забезпечення фінансової безпеки України в сучасних економічних умовах»), кандидат економічних наук, доцент, завідувачка кафедри фінансів, банківської справи та страхування Луцького національного технічного університету Вікторія Дорош («Концепція системного підходу до формування фінансової безпеки домогосподарств»), кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Оксана Вовченко («Актуалізація змісту механізму забезпечення фінансової стабільності банку у розрізі його компонентів»), незалежний директор Наглядової ради АТ «Полтава-банк» Володимир Щербаков («Вдосконалення наглядових підходів до регулювання діяльності банків як черговий крок до наближення до найкращих світових практик з питань корпоративного управління»).

Після завершення пленарного засідання учасники конференції працювали у п’яти секціях, де активно обговорювали представлені доповіді, ділилися власними думками та науковими напрацюваннями. Модераторами секційних виступили науковці Полтавської політехніки – доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Онищенко, доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Ліана Птащенко, доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Світлана Єгоричева, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Людмила Свистун та доктор економічних наук, доцент фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Алла Дмитренко.

Підводячи підсумки конференції, вчені та фахівці-практики домовилися про подальшу плідну науково-освітню співпрацю у сфері реалізації спільних проєктів, підготовки наукових публікацій, статей у авторитетних фахових виданнях, що індексуються міжнародними базами даних Scopus, Web of Science.

За результатами роботи опубліковано збірник наукових праць учасників III Міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток фінансового ринку в Україні: загрози, проблеми та перспективи», з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Раніше науковці обговорили вплив пандемії на фінансову стабільність України.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»