2021-10-25

Майбутні фінансисти розглянули сучасні тренди діяльності кредитних спілок на прикладі першої в Полтаві «Каси взаємодопомоги»

21 жовтня, з нагоди Міжнародного дня кредитних спілок, викладачі та студенти кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки обговорили моделі комерційних банків та кредитних спілок, їхній сучасний стан та перспективи. Засновник першої кредитної спілки у Полтаві – «Каса взаємодопомоги» Владислав Гончаренко поділився практичними кейсами вирішення існуючих проблем та використання послуг кредитних спілок.

Майбутні фінансисти розглянули сучасні тренди діяльності кредитних спілок на прикладі першої в Полтаві   «Каси взаємодопомоги»

21 жовтня з нагоди Міжнародного дня кредитних спілок науково-педагогічні працівники та студенти кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» провели жваве обговорення існуючих проблем українського кредитного ринку, відмінностей діючих моделей комерційних банків та кредитних спілок, їхній сучасний стан і перспективи.

Студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» Навчально-наукового інституту фінансів, економіки, управління та права, які вивчають навчальні дисципліни «Гроші та кредит», «Фінансовий ринок», «Ринок фінансових послуг» конструктивно поспілкувалися з одним з фундаторів руху кредитних спілок в Україні, засновником першої кредитної спілки у Полтаві «Каса взаємодопомоги», доктором економічних наук, професором кафедри міжнародних економічних відносин імені Артура Голікова Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Владиславом Гончаренком.

Запрошений спікер є автором численних монографій та наукових статей з тематики кредитної кооперації, її організаційних форм, міжнародного досвіду, проблем та перспектив функціонування в Україні, неодноразово стажувався у Сполучених Штатах Америки, Канаді, Німеччині, безпосередньо, на практиці, вивчаючи досвід роботи кредитних кооперативів.

Під час зустрічі доктор економічних наук, професор кафедри фінансів, банківського бізнесу та оподаткування Полтавської політехніки Світлана Єгоричева звернула увагу студентської молоді на цьогорічне гасло Дня кредитної кооперації: «Building financial health for a brighter tomorrow» – «Створюючи фінансове благополуччя для світлого майбутнього», дуже співзвучне ідеї підвищення фінансової грамотності, яка зараз активно реалізується в Україні.

«Викладачі нашої кафедри чимало уваги приділяють практичній підготовці фахівців у сфері фінансів, тому такі мотиваційні та просвітницькі зустрічі зі студентською молоддю стали нормою нашого повсякденного професійного життя. Спілкування з науковцями, фахівцями-практиками і професіоналами у сфері фінансів дають стимул професійно розвиватися, дізнаватися найсучасніші тренди на фінансовому ринку України та запозичувати кращий національний і європейський досвід», – підкреслила науковиця.

Запрошений спікер цікаво, емоційно та у доступній формі пояснив майбутнім фінансистам принципові відмінності у моделях функціонування комерційних банків й кредитних спілок, розкрив основні аспекти історії започаткування кредитних кооперативів у середині ХІХ століття, розповів про таких відомих особистостей, як Ф.Г. Шульце-Деліча, родоначальника німецьких Фольскбанків та Ф.В. Райффайзена, засновника сільських кредитних кооперативів, які, зрештою, утворили австрійський кооперативний Райффайзен Банк. Окремо Владислав Гончаренко зупинився також на історії створення кредитних спілок в України, охарактеризував їхній сьогоднішній стан та нагальні проблеми, які потребують вирішення.

Студенти надзвичайно зацікавилися отриманою інформацією, активно брали участь в обговоренні, а дехто почав серйозно розмірковувати щодо практичного використання послуг кредитних спілок та розглядати їх як місце майбутнього працевлаштування.

Метою Міжнародного дня кредитних спілок, започаткованого 1927 року Лігою кредитних спілок штату Массачусетс (США), є підвищення обізнаності європейської та світової громадськості про роботу кредитних спілок та фінансової кооперації. З 1948 року, після створення Всесвітної Ради Кредитних Спілок (World Council of Credit Unions), дане свято вийшло на міжнародний рівень. Наразі в Україні функціонують близько 290 кредитних спілок, учасниками яких є понад 380 тисяч громадян.

Раніше учасники наукового гуртка обговорили фінансові механізми та наслідки грошової реформи в Україні, використання інноваційних фінансових механізмів під час криз та дізналися як ефективно планувати витрати та заощаджувати.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»